Quantcast

Be leidimo surengtose tautininkų eitynėse – keli šimtai žmonių

Vilniuje minint atkurtos Lietuvos šimtmetį greta oficialių renginių penktadienio vakarą surengtos ir tautininkų eitynės, kurioms sostinės savivaldybė nedavė leidimo.

Į socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtą renginį prie Aušros vartų Vilniuje susirinko apie 300 žmonių. Dauguma jų turėjo deglų, keletas atsinešė valstybės, istorinių, Jogailos kryžių žyminčių vėliavų. Vienas dalyvis prie krūtinės buvo prisisegęs trispalvę su užrašu „Lietuva – lietuviams“.

Vilniaus miesto savivaldybė atsisakė suderinti šias tautinio jaunimo organizuojamas eitynes.

Tautininkų sąjungos pirmininkas Sakalas Gorodeckis teigė renginio neatšaukęs, kad patikrintų, kaip veikia demokratija. Jis priminė, kad abu savivaldybės atsisakymai suderinti eitynes apskųsti teismui.

Pasak S. Gorodeckio, tautinis jaunimas sukviestas prie Aušros vartų, nes tai reikšminga Lietuvai vieta.

„Mūsų karta vieną kartą švęs šimtmetį. Norime prisiminti brangias vietas, kurios tikriausiai pamirštos oficialioje programoje. Esame prie Aušros vartų. Tikriausiai tik tikėjimo dėka Lietuva atsigavo ir gyva buvo. Esame prie Aušros vartų 19-a, kur gyveno Jonas Basanavičius. Pirmieji Lietuvos Tarybos posėdžiai, kur, ko gero, buvo parašytas akto juodraštis, greičiausiai yra įvykę šitoje vietoje, o šita vieta nėra niekaip pažymėta“, – žurnalistams sakė S. Gorodeckis.

Kiti renginio dalyviai teigė atėję būtent čia, nes nori su draugais, bendraminčiais švęsti šalies jubiliejų.

„Aš noriu būti kartu su jais, nes jie man rodo tą tautiškumą. Norisi kitaip praleisti šimtmetį, įsimintinai ir norisi išbandyti naujų dalykų“, – BNS sakė Greta prisistačiusi mergina.

Kitas dalyvis Arijus tvirtino, kad tautinio jaunimo akcijas lankantys žmonės nėra niekam priešiški.

Kaunietis Justas Jarumbauskas raginęs būti vieningus, pabrėžė, kad „visus, nepaisant skirtumų, jungia svarbiausias dalykas – mūsų lietuviškumas, mūsų lietuviškas kraujas“.

Tautinio jaunimo organizuojamos eitynės anksčiau susilaukdavo kritikos dėl nacionalistinių šūkių ir plakatų. Šiemet Vilniaus savivaldybė jas atsisakė suderinti motyvuodama, kad eitynės trukdys oficialiems renginiams.

Susirinkimų įstatymas numato prievolę savivaldybei suderinti su organizatoriais susirinkimą, apie kurį pranešama iš anksto, tačiau minint valstybės šventes pirmumo teisė pasirinkti renginio vietą ir laiką suteikiama valstybės ar savivaldybių institucijoms.

Po kunigo palaiminimo bei kalbų prie Aušros vartų eitynių dalyviai su deglais pajudėjo link Katedros aikštės, čia vyks oficialus šventinis koncertas.

Lietuva penktadienį mini atkurtos valstybės šimtmetį. 1918 metų vasario 16-ąją Vilniuje posėdžiavusi Lietuvos Taryba pasirašė nutarimą, kuriuo paskelbė „atstatanti nepriklausomą demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jau

jau portretas
pries 20m maciau kaip resp. part. suvaziavime seimo vestibiuly suvaziavo jaunimo juodom placiabrylem ir juokais pasakiau... ziurek Kazimierai ar tai ne tik kgb is mosado ir siandien sis /juokas/ pasiteisina su kaupu....bet darosi jau ne juokinga nes nera nei ////////////kazimiero nei partijos kuria suede /savi/ su svetimais... soc.......

tai

tai portretas
ko gero teisingas 1 kom... juk ne tik kgb bet ir kt u. spec. t. daro konfrontacijas o ypac mosad.....

cha

cha portretas
ai tautininkai...o tas tautininkas su rusiska pavarde...turbut kgbistai pasiunte i lt ka tokia sajunga sukurtu ir kurstytu lietuviukus...ten turbut ruskiu daugiau nei lietuviu toj tariamoj sajungoj...ir dar lietuva lietuviams...tai turetu pats maut is tos 'sajungos'
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių