Quantcast

BBC Vilniuje kuria filmą apie nacių karininko A. Eichmano teismą Jeruzalėje

  • Teksto dydis:

Didžiausias pasaulio transliuotojas BBC Vilniuje kuria filmą „Eichmano šou“ („The Eichmann show“) apie holokausto baisumus ir jų organizatorius. Filme pagrindinius vaidmenis atliks žymus britų aktorius Martinas Freemanas, labiausiai žinomas dėl Bilbo Beginso vaidmens garsiojoje „Hobito“ trilogijoje, taip pat dėl daktaro Vatsono vaidmens populiariame britų seriale „Šerlokas“, bei australas Anthony LaPaglia, populiaraus Amerikos serialo „Be pėdsakų“ aktorius. A. Eichmaną  vaidins lietuvis Vaidotas Martinaitis, taip pat pasirodys aktoriai Džiugas Siaurusaitis, Valentinas Krulikovskis ir kiti.

„Vilnių pasirinkome, nes tai nepaprastai gražus miestas su puikia istorija bei dvasia. Tikiuosi dar sugrįžti į Vilnių ateityje“, – teigė M. Freemanas.

Filmo veiksmas vyksta Jeruzalėje, kur teisiamas nacių karininkas ir vienas pagrindinių holokausto organizatorių Adolfas Eichmanas. Šis teismo procesas filmuojamas ir transliuojamas per televiziją, o aktorius Martinas Freemanas vaidina būtent šios transliacijos prodiuserį. Transliacijos režisierių filme vaidins Anthony LaPaglia, populiaraus serialo “Be pėdsakų” (“Without a trace”) aktorius, už geriausio aktoriaus vaidmenį gavęs Auksinio gaublio apdovanojimą.

„Malonu būti Lietuvoje ir dirbti šalies sostinėje Vilniuje. Tai lyg mažas perlas, persmelktas istorijos. Pasijutau labai laukiamas Vilniaus žmonių, kurie yra draugiški, šilti ir žavūs“, – sakė A. LaPaglia.

„Šį kartą Vilnius pavirs Jeruzale, bus įdarbinta daugiau nei septyniasdešimt lietuvių aktorių, iš viso 650 žmonių komanda, išleista daugiau nei trys milijonai litų vien Vilniuje. Tai, kad tokios svarbios istorijos pasakojimui buvo pasirinkta Lietuvos sostinė rodo, kad Vilnių vis dažniau pasirenka ne tik investuotojai, bet ir filmų kūrėjai, prie ko labai prisideda Vilniaus kino biuras“, - filmavimo aikštelėje apsilankęs sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Adolfas Eichmanas buvo nacių karininkas ir vienas pagrindinių holokausto organizatorių. Jis buvo atsakingas už logistiką, kaip gabenti milijonus žydus į koncentracijos stovyklas. A. Eichmanas po karo pabėgo į Argentiną, tačiau 1960 m. Izraelio slaptoji tarnyba po ilgų paieškų jį sugavo ir slaptai išvežė į Jeruzalę. Prasidėjus teismo procesui 1961 m., A. Eichmanui buvo pareikšti kaltinimai dėl 15 nusikaltimų, tačiau iki teismo proceso pradžios jis beveik metus buvo uždarytas Jeruzalėje be aiškių kaltinimų. Izraelis siekė išgauti A. Eichmano prisipažinimą dėl jo padarytų nusikaltimų. 1962 m. A. Eichmanas po ilgo teismo proceso buvo pakartas. Jo teismo procesas buvo tiesiogiai transliuojamas 37 šalyse daugiau nei keturis mėnesius. Tai buvo pirmasis tokio pobūdžio pasaulinis TV projektas.

„Eichmano šou“ – BBC2 drama, kurią Vilniuje padeda filmuoti Baltijos filmų paslaugos (Baltic Film Services), ją planuojama rodyti kitų metų sausį, žymint 70-ąsias Aušvico metines, Birkenau nacių mirties stovyklos išlaisvinimo metines.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
Gal koks nors istorikas gali paaiskinti kodel visais laikais buvo naikinami butent zydai? Ir tai jau ne pirmas, o kazkelintas kartas zmonijos istorijoje. Uz grazias akis niekas nieko nenaikina. Vokieciai afrikieciu i koncentracijos stovyklas tai nesodino ir nenaikino. Gal atsakymas slypi viduramziuose ar dar anksciau? Gal atsakyma rasime zydu talmude? Kada galima tiketis eilinio zydu naikinimo? Niekas nera sukures filmo apie tai kaip ispanai viduramziais visoje savo valstybes teritorijoje sunaikino VISUS zydus. Net pasipiktinimo nera. Praejo daug laiko, o gal tai naturalu? Apie zydu pogromus ir masines zudynes Rusijoje irgi tylu ramu. Kas nors paskaiciavo kiek Rusijoje XXa buvo sunaikinta zydu? Zydai neturi niekam pretenziju tik vokieciams. Kazkas cia ne taip. Kazkas atkakliai slepiama.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių