Quantcast

Bando išjudinti Vilniaus rajoną: reiškia nepasitenkinimą LLRA politika

Vilniaus rajone veikiantys politinių partijų skyriai reiškia nepasitenkinimą Vilniaus rajono savivaldybės taryboje dominuojančio Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Valdemaro Tomaševskio bloko“ politikais.

Viešą kreipimąsi į Vilniaus rajono gyventojus pasirašę partijų skyriai teigia pasigend1 asfaltuotų kelių, patogesnio viešojo transporto ir darželių bei mokyklų, kuriuose būtų mokoma lietuvių kalba.

Vilniaus rajono tarybos opozicijoje esančios ir taryboje nedalyvaujančios partijos ragina rajono gyventojus būti aktyvesnius vietos savivaldoje ir deklaruoti savo gyvenamąją vietą.

Pasak kreipimąsi pasirašiusių politinių partijų, taip būtų ne tik padidintas gyventojų pajamų mokesčio surinkimas Vilniaus rajone, bet ir atsirastų daugiau piliečių, kurie vietos savivaldoje patys galėtų spręsti, koks turėtų būti rajonas ateityje.

„Vilniaus rajono savivaldybė Lietuvoje yra tokia vienintelė: nors tai ir priemiesčio rajonas, tačiau socialiniais bei ekonominiais rodikliais ji ženkliai nusileidžia kaimyninių valstybių sostinių (Rygos, Varšuvos, Talino) apylinkėms“, - rašoma bendrame politinių partijų kreipimesi į Vilniaus rajono gyventojus.

Kreipimesi taip pat pažymima, kad, nepaisant to, jog Vilniaus rajone gyventojų daugėja, vietos valdžia nesudaro sąlygų, kad būtų gerinama susisiekimo infrastruktūra (asfaltuoti keliai, apšvietimas, šaligatviai, dviračių takai), sukurtas efektyvus mokyklų ir vaikų darželių tinklas.

Vilniaus rajono valdžia ignoruoja gyventojų prašymus atidaryti mokyklų ir darželių grupes valstybine kalba.

„Deja, dabartinei rajono valdžiai tai mažai rūpi“, - rašoma kreipimesi.

Politinių partijų pasirašytame kreipimesi pabrėžiama, kad Vilniaus rajone didžiausią kelių tinklo dalį sudaro žvyrkeliai, kad viešojo transporto sistema yra nepatogi, pagyvenusiems žmonėms sunku pasiekti gydymo ar valstybines įstaigas. Akcentuojama, kad trūksta darželių ir mokyklų lietuvių dėstomąja kalba.

„Vilniaus rajono valdžia ignoruoja gyventojų prašymus atidaryti mokyklų ir darželių grupes valstybine kalba, nors mokyklos lenkų dėstomąja kalba uždaromos arba virsta daugiafunkcių kultūros centrų filialais“, - rašoma viešame laiške.

Galiausiai kreipimesi raginama visus gyvenančius Vilniaus rajone deklaruoti gyvenamąją vietą ir taip didinti finansinius išteklius -didinti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) surinkimą Vilniaus rajone.

„Vilniaus rajone tai padaryti ne vėliau kaip iki šių metų pabaigos. Taip pasielgę įgysite teisę balsuoti 2019 m. savivaldos rinkimuose ir patys spręsti, koks turėtų būti Vilniaus rajonas ateityje!“, - rašoma kreipimesi.

Vienas iš kreipimosi iniciatorių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionys demokratų (TS-LKD) Vilniaus rajono skyriaus pirmininkas Gediminas Kazėnas sako, kad kol kas dėl nesutvarkytos infrastruktūros Vilniaus rajone gyvena labai daug žmonių, kurie savo gyvenamąją vietą deklaruoja Vilniaus mieste. Taip, pasak jo, gyventojus elgtis verčia nesutvarkyta ir nepatogi infrastruktūra.

Pasak jo, dabartinė Vilniaus rajono valdžia, kurioje dominuoja Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija „Valdemaro Tomaševskio blokas“, neatsižvelgia į gyventojų keliamus poreikius.

G. Kazėnas Eltai tvirtino, kad dėl darželių valstybine kalba trūkumo jaunos šeimos patiria didelių sunkumų. Anot jo, Vilniaus rajone labai prasta situacija su susisiekimu, nes autobusų maršrutai nepritaikyti gyventojų poreikiams, žmonės priversti važinėti nuosavais automobiliais.

„Naujose gyvenvietėse labai lėtai juda infrastruktūriniai projektai, pavyzdžiui, apšvietimas, šaligatviai. Nemaža dalis gyventojų, ypač jaunimas, į Vilnių norėtų ir galėtų važinėti ir dviračiu, tačiau labai trūksta dviračių takų, o tai juk galėtų tapti ir laisvalaikio ir turizmo skatinimo priemone, kas leistų susipažinti su rajono daugiataute kultūra“, - sakė G. Kazėnas.

Politikas pripažino, kad rajono gyventojų dalyvavimo savivaldoje ir pilietiškumo stoka prisideda prie to, kad pareikškime išryškintos problemos yra vangiai sprendžiamos.

„Mes patenkame į savotišką užburtą ratą, kad žmonės ne tik nedeklaruoja savo gyvenamosios vietos, bet ir nedalyvauja viešuose rajono reikaluose. Kadangi jie nedalyvauja - tai ir jų poreikiai nėra tenkinami. Reikia pilietiškumo“, - kalbėjo G. Kazėnas.

Politikas pabrėžė, kad patys piliečiai turi prižiūrėti valdžią, kad ši tarnautų žmonėms, o ne siauriems partiniams interesams.

„Piliečių pareiga yra dalyvauti savivaldoje. Piliečiai turi kontroliuoti ir prižiūrėti valdžią, kad ši tarnautų visiems rajono žmonėms“, - Eltai sakė kreipimosi iniciatorius.

Kreipimąsi pasirašė TS-LKD, Lietuvos socialdemokratų partijos, Liberalų sąjūdžio, Lietuvos laisvės sąjungos, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos, Tvarkos ir teisingumo, Darbo partijos ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos partijų Vilniaus rajono skyriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių