Quantcast

Balsuos dėl paminklo J. Basanavičiui vietos Vilniuje

  • Teksto dydis:

Vilniaus taryba spręs, ar pritarti paminklo visuomenės ir kultūros veikėjui Jonui Basanavičiui statybai prie Lietuvos nacionalinės filharmonijos.

Kitą savaitę sostinės politikams teikiamas sprendimas bus rekomendacinis - taryba sutiktų, jog parinkta vieta skulptūrai Aušros Vartų gatvėje, Vilniaus senamiestyje, yra tinkama.

Dokumente pabrėžiama, kad tokią nuomonę pareiškė rugsėjo ir spalio mėnesiais dėl vietos paminklui taręsi Lietuvos dailininkų ir Lietuvos architektų sąjungų atstovai.

Rezoliucija prie paminklo statybų taip pat raginamos prisidėti Lietuvos nevyriausybinės organizacijos, valstybės institucijos bei visuomenė.

Kultūros ministerijai ir Vilniaus savivaldybei nesutariant dėl vietos J.Basanavičiaus paminklui, leisti dėl šio klausimo apsispręsti visus Vilniaus tarybos politikus paragino kultūros ministras Šarūnas Birutis. Anksčiau savo nuomonę, kad paminklas turėtų iškilti prie filharmonijos, buvo pareiškę Vilniaus vadovai, bet ne taryba.

Ministro sudaryta ekspertų komisija prieš savaitę konstatavo, kad paminklas J.Basanavičiui turėtų iškilti Konstantino Sirvydo skvere. Anot Š.Biručio, savivaldybės argumentai, kad paminklą statyti prie filharmonijos „paprasčiau ir pigiau“, komisijos narių buvo atmesti kaip „nelogiški ir net nepagarbūs“.

Svarstoma, jog skulptūra galėtų būti liejama pagal tarpukaryje sukurtą Rapolo Jakimavičiaus maketą, kuris priklauso Lietuvos nacionaliniam muziejui. Viliamasi, kad paminklą pavyks pastatyti dar iki 2018-ųjų, kai bus minimas valstybės atkūrimo šimtmetis.

J. Basanavičius (1851-1927) - lietuvių visuomenės veikėjas, pirmasis laikraščio „Aušra“ redaktorius, vienas svarbiausių nepriklausomybės siekėjų, mokslininkas, gydytojas. Jo vadovaujama Lietuvos Taryba 1918 metų vasario 16 dieną paskelbė Lietuvos nepriklausomybę. J. Basanavičius pirmasis pasirašė Nepriklausomybės aktą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių