Quantcast

Atsisveikinama su velioniu kalbininku Z. Zinkevičiumi

Šį antradienį mirė akademikas, baltistas, dialektologas, kalbininkas, buvęs švietimo ir mokslo ministras profesorius Zigmas Zinkevičius.

Tai LRT.lt portalui patvirtino velionio sūnus Vytautas Zinkevičius. Su velioniu galima atsisveikinti ketvirtadienį nuo 11 val. iki 21 val. Šv. Jonų bažnyčioje. Penktadienį 10 val. ryte už Z. Zinkevičių bus aukojamos mišios, laidotuvės – 12 val.

V. Zinkevičiaus teigimu, 93-ejų metų tėvo sveikata susilpnėjo pastarosiomis savaitėmis. Akademikas mirė ligoninėje, apsuptas šeimos.

Profesorius buvo Lietuvių kalbos draugijos, tarptautinių periodinių leidinių „Baltistika“ ir „Lituanistika“ redakcinių kolegijų narys.

Lietuvos ir užsienio spaudoje akademikas paskelbė daug straipsnių įvairiais lietuvių kalbos istorijos, dialektologijos, lietuvių kalbos tyrinėjimo istorijos klausimais, recenzavo daugybę lingvistikos veikalų. Ištyrė ir paskelbė vadinamąjį jotvingių kalbos žodynėlį „Pagonių šnektos iš Narevo“. Z. Zinkevičius yra paskelbęs apie 50 knygų, tarp kurių ir šešių tomų „Lietuvių kalbos istorija“ (1984–1994).

Už nuopelnus Lietuvai 1995 metais Z. Zinkevičius buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino III laipsnio ordinu. Vytauto Didžiojo universiteto profesoriui 1994 metais suteikė Garbės daktaro regalijas. Be VDU Garbės daktaro jam suteiktas ir Latvijos universiteto Garbės daktaro, tarptautinės Herderio premijos bei Mokslo pažangos premijos laureato vardas.

Profesorius gimė Ukmergės rajone. Savo akademinę karjerą 1946 metais pradėjęs Z. Zinkevičius 1973–1988 metais buvo Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto Lietuvių kalbos katedros, o 1988–1991 metais – Baltų filologijos katedros vedėjas. Po nepriklausomybės atgavimo ėmė dėstyti ir VDU.

Jis 1995–1996 metais buvo Lietuvių kalbos instituto direktorius, Gedimino Vagnoriaus vyriausybėje Z. Zinkevičius užėmė švietimo ir mokslo ministro pareigas, o 1998 metais buvo valstybės konsultantu švietimo ir mokslo klausimais.

90-ojo jubiliejaus proga Vilniaus universitetas pagerbdamas profesorių laikraštyje „Universitetas Vilensis“ apžvelgė jo nuveiktus darbus akademinėje srityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių