Quantcast

Atgimstančios Šnipiškės laukia naujakurių

  • Teksto dydis:

Iki šiol sostinės Šnipiškių mikrorajonas daugeliui asocijavosi su dangoraižiais, statybomis ir visai šalia esančiomis apleistomis teritorijomis. Tačiau planuojama, kad iki 2020 m. vieno iš unikaliausių bei savo architektūra išsiskiriančių sostinės rajonų veidas pasikeis iš esmės ir jis taps ypač patrauklus naujakuriams.

Tvarkoma Senvagė

Kaip neseniai pranešė Vilniaus miesto savivaldybė, Neries senvagės slėnis bus tarsi atrastas iš naujo. Apleistoje ir ilgus dešimtmečius netvarkytoje teritorijoje nuo Neries iki Ozo gatvės bus įgyvendintas Neries senvagės slėnio sutvarkymo projektas, dėl kurio po poros metų parkas atsinaujins ir taps nauja sostinės gyventojų traukos vieta. Teritorijos tvarkymo darbai čia jau prasidėjo.

Iki 2020 m. slėnyje bus įrengta nauja rekreacinė zona su dviračių ir pėsčiųjų takais, atsiras ir vaikų žaidimų aikštelė, lauko kavinė bei viešasis tualetas. Projekte numatyta  dviračių ir pėsčiųjų takų jungtis nuo Neries upės iki prekybinio centro "Ozas", kuri drieksis 3,6 km.

Visiškai atsinaujins ir daugeliui žinomi unikalūs Senvagės vandens tvenkiniai – čia bus įrengti laiptai ir medinės terasos, atsiras aktyvaus laisvalaikio zona su universalia sporto aikštele, petankės (rutulinio) aikštele ir lauko treniruokliais, bus įrengta uždara šunų dresavimo aikštelė, apšvietimas, sutvarkyti želdiniai. Įrengus infrastruktūrą, bus puiki erdvė rekreacijai ir gyventojų laisvalaikiui.

Iš viso į Senvagės slėnio atnaujinimo projektą bus investuota daugiau kaip 920 tūkst. eurų iš ES struktūrinių fondų, Vilniaus miesto savivaldybės ir Vyriausybės lėšų.

"Paparčių namų" projektas kuriamas itin geroje miesto vietoje – visiškai netoli miesto centras, aplink galima rasti daug būtiniausių kasdieniam gyvenimui paslaugų.

Džiugina bendruomenę

"Šis ambicingas projektas prisideda ne tik prie gyvenamosios aplinkos kokybės gerinimo, bet ir kuria naują miesto veidą, didina Vilniaus patrauklumą. Tikimės, kad atnaujinus Neries Senvagės rekreacinę infrastruktūrą, atsiras erdvė aktyviai ir šiuolaikiškai praleisti laisvalaikį, ji taps ir gyvu naujų bendrabūvio formų kūrimosi centru, sujungs miesto, universiteto ir gyventojų bendruomenes naujoms veikloms", – apie būsimus pokyčius kalbėjo ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto kancleris doc. dr. Arūnas Komka. Universitetui ir jo bendruomenei šis projektas taip pat yra svarbus, kadangi šalia būsimojo Senvagės parko jau kurį laiką sėkmingai veikia VGTU "LinkMenų fabrikas".

Naujoji Senvagės viešoji erdvė su medinėmis terasomis ant vandens, mažosios architektūros elementais bei informaciniu stendu kartu atliks ir edukacinę funkciją gamtosauginiu aspektu – suteiks informaciją lankytojams apie ledynmečiu susiformavusią Neries senvagę, apie kurios atsiradimą galbūt nedaugelis galėtų papasakoti.

Neries senvagės tvarkymo darbais, kurie apims teritoriją nuo Upės gatvės iki Ozo gatvės palei Geležinio Vilko (iki Geležinio Vilko žiedo) ir Linkmenų gatves bei aplink senvagės tvenkinius, džiaugiasi ir vietos bendruomenė, kurios manymu slėnio urbanistinio ir ekonominio vystymosi potencialas ilgai buvo neišnaudotas.

"Šnipiškių rajonas sulaukia vis daugiau projektų, gerinančių gyvenamąją aplinką, viešąsias erdves ir infrastruktūrą. Neries senvagės slėnio atnaujinimo projektas nuteikia visą Šnipiškių bendruomenę optimistiškai – nuo šiol čia ne tik galėsime mėgautis atsinaujinusia erdve, bet ir matome daug potencialo tolesniam rajono vystymuisi bei naujoms investicijoms", – Senvagės projekto naudą bendruomenei pastebi Šnipiškių seniūnas Jonas Šerėnas.

Planų yra daugiau

Dviratininkams ir pėstiesiems taip pat yra gerų naujienų: Senvagės slėnyje atsiras svarbi miestui pėsčiųjų ir dviratininkų trasa šiaurės – pietų kryptimi, sudarysianti galimybę pėsčiomis arba dviračiais iš šiaurinių miesto rajonų patekti į miesto centrą. Šis dviračių takas įsijungia į bendrą Vilniaus dviračių takų sistemą.

Tai – dar ne viskas. Visai šalia Senvagės slėnio atsiras ir dar viena nauja traukos vieta, kur vilniečiai galės susipažinti su japonų kultūra – prie Lvovo ir Geležinio Vilko bei Linkmenų gatvių sankryžos, planuojama įkurti japonišką sodą. Tad vienoje judriausių miesto vietų bus galima pasimėgauti ramybe.

Šnipiškėse, gyventojams pasiūlius, planuojama pastatyti ir įspūdingą modernų 18 m aukščio apžvalgos bokštą. Jis atsiras maždaug 80 arų erdvėje erdvėje tarp Giedraičių, Kintų ir Kaltanėnų gatvių. Pakilus į jį galima bus pamatyti saugomą medinio paveldo teritoriją, kuri yra abipus Giedraičių gatvės. Šalia bokšto planuojama įrengti tvarkingą viešąją erdvę su prekybai skirtais pavilijonais, treniruokliais. vaikų žaidimų aikštele, poilsio erdve.

Tai bus pirmasis apžvalgos bokštas Vilniuje. Jis bus pastatytas iš metalinių ir medinių konstrukcijų, panašus į pastaruoju metu statomus šalies nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose. Statybos turėtų prasidėti 2019-aisiais, pati erdvė su bokštu įrengta apie 2020-ųjų vidurį.

Planuojama, kad iš viso vietos sutvarkymas, bokšto ir kitų pastatų statybos kainuos beveik 2,2 mln. eurų.

Nauji butai naujakuriams

Šnipiškių potencialą įžvelgia ir NT plėtotojai, todėl rengia naujus projektus. Bene naujausias jų – investicijų į nekilnojamąjį turtą bendrovės "Hanner" pradedamas vystyti projektas "Paparčių namai".

Bendrovė "Hanner" jau gavo statybos leidimą ir neseniai pranešė pradedanti "Paparčių namų" kvartalo statybos darbus. A+ energinio naudingumo namų gyvenvietė plėtojama šalia sostinės Linkmenų ir Utenos gatvių. Bendros investicijos į projekto pirmąjį etapą sieks 5 mln. eurų.

Pirmojo etapo metu bus statomi du mūriniai penkių aukštų namai, pasižymintys itin žemomis energijos sąnaudomis. Naujakuriai galės rinktis iš 94 efektyviai suplanuotų butų, kurių plotas nuo 25 iki 82 kv. m, o pradinė kv. m  kaina – nuo 1 485 eurų.

Pirmojo kvartalo etapo statybų pabaiga numatoma 2020 m. I ketvirtį.

"Šis projektas kuriamas itin geroje miesto vietoje: visiškai netoli miesto centras, aplink galima rasti daug būtiniausių kasdieniam gyvenimui paslaugų. Labai svarbu ir tai, kad greta šio kvartalo bus tvarkomos viešosios erdvės ir vandens telkiniai", – teigia "Hanner" valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

"Paparčių namuose" dalis pirmųjų aukštų butų turės terasas, o viršutiniuose aukštuose įsikūrę naujakuriai mėgausis Vilniaus miesto panorama iš terasų, įrengtų ant namo stogo.

Po pastatais naujakurių patogumui bus įrengta požeminė automobilių  aikštelė, kurioje suprojektuotos 108 vietos mašinoms saugiai laikyti.

Naujo kvartalo kiemuose gyventojai galės jaustis saugiai – kiemai bus uždari ir neprieinami pašaliniams asmenims, atskirti nuo netoliese esančių gatvių. Projekto vystytojai įsitikinę, kad nauji butai bus ypač patrauklūs naujakuriams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to

to portretas
grazus planai taciau kur jus investuotojai pacioje snipiskiu sirdyje fino gatveje -laukiame
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių