Quantcast

Aštrėja konfliktas: Vilniaus krašto žydai steigia naują bendruomenę

Steigiama nauja Vilniaus krašto žydų bendruomenė, jai vadovaus ilgametis Lietuvos sporto klubo „Makabi“ prezidentas Semionas Finkelšteinas.

Apie asociacijos steigimą jos atstovai pranešė ketvirtadienį.

Tai paaštrino konfliktą tarp žydų organizacijų: Vilniaus žydų bendruomenės vadovas Simonas Gurevičius piktinasi, jog steigime negalėjo dalyvauti visi norintieji ir sako, kad naujoji bendruomenė steigiama tik siekiant paremti Lietuvos žydų bendruomenės (LŽV) vadovę Fainą Kukliansky.

Ketvirtadienį išplatintame bendruomenės pranešime teigiama, kad naujai susikūrusi Vilniaus krašto žydų bendruomenė „aktyviai burs Vilniaus krašto žydus, kurie yra nusiteikę konstruktyviam darbui“ tiek su Lietuvos žydų bendruomene, tiek su regioninėmis žydų bendruomenėmis bei visuomeninėmis organizacijomis, taip pat sieks atstovauti Vilniuje ir jo apskrityje gyvenančių žydų socialiniams, kultūriniams bei politiniams interesams, telks bendruomenės senbuvių ir jaunimo jėgas bendrai veiklai.

„Mano tėvai, abu buvę tarpukario Kauno Šolomo Aleichemo žydų mokyklos mokiniai, nesuprastų šiandieninių įvykių, slegiančių skaldomą žydų bendruomenę, jie tai vertintų kaip didelę gėdą ir pažeminimą", – sako S. Finkelšteinas.

Atstovai nenurodo, kiek organizacija vienija narių, tik informuoja, kad steigėjai – visuomenininkai, verslininkai, studentai, mokslo, meno, sporto atstovai. Naujoje asociacijoje dalyvaujantis Jakovo Bunkos labdaros ir paramos fondo direktorius Daumantas Todesas BNS patikino, kad steigime dalyvavo „daugybė žmonių“.

Lietuvos žydų bendruomenės (LŽB) pirmininkė Faina Kukliansky BNS sakė žinanti apie steigiamą bendruomenę, tačiau daugiau detalių taip pat sakė negalinti nurodyti.

S. Gurevičius: siekiama paremti LŽB vadovybę

Savo ruožtu Vilniaus žydų bendruomenės vadovas Simonas Gurevičius sako, kad steigimas vyko slapta, į jį atsisakyta įleisti dalį jo vadovaujamos bendruomenės atstovų, tad jis taip pat neturi žinių apie naujos organizacijos tikslus.

Vis dėlto naujai steigiamą bendruomenę jis vertina kaip LŽB lojalią organizaciją.

S. Gurevičius primena Vilniaus miesto apylinkės teismo pernai gruodį priimtą sprendimą, kad LŽB bendruomenės pirmininke F. Kukliansky pernai gegužę perrinkta neteisėtai, nes rinkimų išvakarėse nepagrįstai apribotas jai oponuojančiai Vilniaus žydų bendruomenei tenkantis balsų skaičius. Savo ruožtu F. Kukliansky neteisėtais vadina taip pat pernai gegužę įvykusius Vilniaus žydų bendruomenės pirmininko rinkimus, po kurių ji, tuo metu buvusi ir Vilniaus žydų bendruomenės pirmininke, užleido šį postą S. Gurevičiui. Sprendimai taip pat ginčyti teismuose.

„Nesunku spėti, kad dėl pripažintų neteisėtais LŽB vadovės perrinkimų, įsigaliojus teismo sprendimui LŽB teks rengti naujus rinkimus, kuriuose balsuos juridiniai asmenys - LŽB nariai, tad reikia skubiai „prikepti“ naujų, dabartinei valdžiai lojalių organizacijų ir priimti naujų LŽB narių“, – BNS teigė S. Gurevičius.

Anot jo, Vilniaus žydų bendruomenei išrinkus naują vadovą, dabartinė LŽB pirmininkė liko „pirmininke be bendruomenės“.

„Ne mažiau svarbu, o gal - svarbiausia, yra tai, kad dabartinė LŽB valdžia praranda kontrolę skirstant Geros valios fondo lėšas Vilniaus žydų bendruomenės reikmėms. O dabar bus formali įstaiga tokioms lėšoms „įsisavinti“, – teigia jis.

Savo ruožtu D. Todesas tikino, kad į steigiamąjį susirinkimą įleisti visi, kurie pritarė naujos organizacijos idėjoms.

„Susirinko steigėjai, turėjome savo tikslus. Kvietėme tuos, kurie palaiko mūsų idėjas ir nesiruošėme daryt jokio turgaus. Jų bandymas atvykti buvo bandymas sukelti sąmyšį, užblokuoti mūsų darbą. Nes kai kuri susivienijimą, turi idėją, kvieti žmones, kurie tave nori palaikyti, o ne tuos, kurie nori sutrukdyti. Jie nebuvo kviesti, užtat jų ir neįleidome, tai – natūralu“, – nurodė D. Todesas.


Šiame straipsnyje: žydų bendruomenėkonfliktas

NAUJAUSI KOMENTARAI

ricardas

ricardas portretas
Visus i tepluskes ir i proteviu zeme ten vietos ir kapinems \siulems\ sinagogoms tikrai uzteks

minde

minde portretas
ukrainieciai pastatys sinagoga juk truksta sinagogu kaip be jos vln/

Algys

Algys portretas
Zydus,kaip ir velnius,reikia saudyti sidabrinem kulkom!
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių