Quantcast

Asiliukas Valentinas ir avytės Bernardinuose gyvens iki Trijų Karalių

Pirmadienį sostinės Bernardinų bažnyčios prakartėlėje apsigyvenusiam asiliukui Valentinui draugiją palaikys avytės. Ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų pamėgta gyvoji prakartėlė bažnyčios prieangyje džiugins iki Trijų Karalių.

Skirtingai nei kitose šventovėse, Bernardinuose nepamatysi ėdžiose gulinčio kūdikio, Marijos, Juozapo, išminčių. Čia pati bažnyčia tarsi paverčiama tvartu, kuriame gimė Jėzus.

Kaip Eltai pasakojo kasmet į Bernardinus asiliuką ir avytes atvežantis parapijietis Dalius Joneikis, kunigo Juliaus Sasnausko iniciatyva iš pradžių prieš Kalėdas į Bernardinus būdavo atvežama tik avyčių. Joms būdavo atitveriamos tuomet dar neremontuotos patalpos bažnyčios kairės navoje.

„Asiliukas Valentinas irgi nebe naujokas, galima sakyti gyvosios prakartėlės „profas“. Tik tiek, kad anksčiau pakakdavo susitarti su gerais žmonėmis ir tiesiog atvežti gyvulėlius Kalėdoms, o dabar iš anksto reikia viską derinti su žaliaisiais, gyvūnų globos draugijomis, pasirašant raštus, kad mes gyvulėlių nekankinsim, šersim tinkamu maistu. Vyksta susirašinėjimai, kaupiasi segtuvai dokumentų su apibūdinimais, kas juos veš, ar ne koks sadistas. Asiliuko vežimą pradedam derinti likus mėnesiui iki Kalėdų“, – pasakojo etatiniu asilo į Bernardinus vežiku prisistatęs D. Joneikis.

Biurokratijos padaugėjo po skundo, kad gyvojoje prakartėlėje kankinami gyvūnai, kuriems bažnyčioje šalta.

Kad ir kaip būtų, Bernardinų gyvoji prakartėlė buvo ir išlieka viena gyviausių ir jaukiausių vietų Vilniuje per Kalėdas.

ELTA primena, kad prieš Kalėdas uolos grotoje apgyvendinęs prakartėlės veikėjus, tarp kurių buvo tikrų gyvūnų, XII amžiuje gyvenęs šventasis Pranciškus norėjo, kad Dievo gimimas būtų atpažįstamas ir artimas tiek senam, tiek mažam.

Tradiciniai prakartėlės personažai – Marija, Juozapas, Kūdikis, asilas ir jautis, žvaigždė, karaliai ir piemenys.

Asiliukas, su kuriuo Marija ir Juozapas atvyko į Betliejų – vargšų gyvulys, pasaulio Išganytojo gimimo scenoje liudijantis ypatingą nusižeminimą ir skurdą.

Pirmosios skulptūrinės prakartėlės, kurią sukūrė garsus vėlyvųjų viduramžių menininkas Arnolfo di Cambio, fragmentai saugomi Didžiojoje Marijos bazilikoje Romoje.

Pirmoje Dievo Motinai dedikuotoje krikščionių šventovėje yra ir ėdžių, kuriose buvo paguldytas kūdikėlis Jėzus, fragmentai, daugiau relikvijų, susijusių su Jėzaus gimimo istorija.

Lietuvą prakartėlės tradicija pasiekė kartu su krikščionybe. Jėzaus gimimo aplinka atkuriama ne tik pagrindinėse miestų aikštėse, bet ir bažnyčiose, tikintieji prieš šventes pagal savo matymą ir supratimą prakartėles įsirengia namuose. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

whufaikeenees

whufaikeenees portretas
gedos turekit asila tokiu vardu vadinti...Tai ne tik rusiskas vardas...kvailiai!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių