Quantcast

Architektai A. ir V. Kaušpėdai atsiėmė ieškinį – nenori netekti atestatų

Architektai Algirdas ir Vilija Kaušpėdai atsisakė ieškinio Lietuvos architektų rūmams dėl konstatuotų profesinės etikos pažeidimų.

Jų teigimu, jie taikiai nutraukė bylą su projekto autoriais, tačiau pastarieji teigia, kad taikos sutartis sudaryta, kadangi jiems statytojas pasiūlė atlyginti žalą.

A. Kaušpėdas BNS sakė, kad ieškinį architektai nusprendė atsiimti, kai su projekto autoriais, kurie buvo kreipęsi į Architektų rūmus, susitarė taikiai.

„Atsiėmėme ieškinį, nes norime taikiai sutarti su Architektų rūmais. Turėjome ginčą su Robertu Mažeika, Rita Mažeikaite ir Algimantu Mačiuliu, jį išsprendėme taikiai, visus klausimus išsiaiškinome – ir dėl etinių dalykų, ir dėl autorinių teisių. Pripažinome, kad vienas kitam neturime pretenzijų, kad tai yra du skirtingi autoriniai darbai. Todėl visi tie teisiniai ieškiniai, kai mes galvojome, kad mus per stipriai baudžia, yra beprasmiai“, – teigė architektas.

A. Kaušpėdas vylėsi, jog Architektų rūmai, spręsdami dėl architektų atestatų, atsižvelgs į taikos sutartį.

„Mes ieškome taikos. Tikiuosi, kad Architektų rūmai atsižvelgs į mūsų geranoriškumą ir padarytą susitarimą ir atšauks savo sprendimą“, – kalbėjo jis.

Tuo tarpu architektės Ritos Mažeikatės – Petraitienės teigimu, autoriai tiesiogiai su A. ir V. Kaušpėdais nebendravo, o taikos sutartį iniciavo projektą plėtojanti bendrovė „Spaineta“, kuri sutiko atlyginti 25 tūkst. eurų žalos.

„Patys Kaušpėdai mums nė karto neskambino ir nebendravo jokiomis informacinėmis priemonėmis. Jų gyvų nė karto nesame matę. Taikos dokumentai pasirašyti skirtingose patalpose, dalyvaujant advokatams iš mūsų, statytojo ir Kaušpėdų pusės“, - sakė ji.

Anot R. Mažeikaitės - Petraitienės, ji Vilniaus miesto apylinkės teismui buvo pateikusi ieškinį, kuriuo siekė, kad dėl autorių teisų pažeidimų būtų sustabdytas daugiabučių „Centro duetas“ statybos leidimas. Būtent šioje byloje, anot architektės, daugiabučių plėtotoja inicijavo taikos sutartį.

Jos teigimu, taikos sutarties teismas kol kas nėra patvirtinęs. Viliamasi, kad tai bus padaryta artimiausiu metu.

Pasak architektės, ginčas taikiai išspręstas ne dėl autorinių teisių, bet dėl to, kad statytojas pasiūlė kompromisą ir sutiko atlyginti žalą.

Lietuvos architektų rūmų teigimu, dabar bus sprendžiama, ar stabdyti A. ir V. Kaušpėdų atestatus, kaip buvo rekomendavusi Profesinės etikos taryba.

„Rūmų duomenimis, architektai ginčą išsprendė taikiai ir pasiekė susitarimą. Intelektinės nuosavybės apsauga yra susijusi ne tik su privačiais autoriaus interesais, bet pripažįstama viešuoju interesu, todėl ir pasiekus susitarimus tarp autorių, pažeidimai vis tiek yra nagrinėjami Profesinio atestavimo komisijoje, kartu įvertinant ir taikaus susitarimo faktą“, – teigiama rūmų pranešime.

Teisme architektai siekė užginčyti 2017 metų lapkritį rūmų Profesinės etikos tarybos priimtą sprendimą, kuriuo rekomenduota sustabdyti A. ir V. Kaušpėdų kvalifikacijos atestatų galiojimą. Taip nuspręsta, nustačius, jog negavę autorių sutikimo architektai galėjo naudotis projektu ir rengti naują projektą telekomunikacijų bendrovės „Spaineta“ sostinėje statomiems daugiabučiams „Centro Duetas“.

Ieškinį A. ir V. Kaušpėdai buvo pateikę ne tik Architektų rūmams, bet ir architektams Robertui Mažeikai, Ritai Mažeikaitei-Petraitienei bei Algimantui Mačiuliui.

Nutraukęs bylą, teismas taip pat panaikino 2017 metų gruodį pritaikytas laikinąsias apsaugos priemones, jomis sustabdytas Profesinės etikos tarybos sprendimas.

Anot Architektų rūmų, įsigaliojus teismo sprendimui, klausimas dėl atestatų galiojimo Profesinio atestavimo komisijai bus perduotas per mėnesį.

Rūmų atestavimo komisija šį klausimą planavo svarstyti 2017 metų gruodį. Sustabdžius kvalifikacijos atestatą, architektas iki 6 mėnesių negali vykdyti jokios atestuotos architektūros veiklos.

Į Profesinės etikos tarybą kreipėsi 2007 metais daugiabučių projektą rengę architektai R. Mažeika, R. Mažeikaitė - Petraitienė bei A. Mačiulis. Jų teigimu, 2017 metais pradėtas statyti objektas pagal jų parengtam projektui gautą statybos leidimą, tačiau realiai jis statomas pagal A. ir V. Kaušpėdų įmonės „JP architektūra“ rengiamą projektą.

Architektų teigimu, „Spaineta“ 2016 metais kreipėsi į juos dėl 2007 metais parengto projekto korektūros, tačiau vėliau sudarė sutartį su „JP architektūra“.

A. ir V. Kaušpėdai tarybai nurodė manantys, kad architektai neturi autorinių teisių į projektą, nes jis rengtas bendrovės „Livosta“ vardu, be to, „JP architektūros“ rengiamas projektas gerokai skiriasi nuo 2007-ųjų projekto.

Rugpjūčio pabaigoje nekilnojamojo turto paslaugų bendrovė „Ober-Haus“ pranešė, jog „Spaineta“ sostinės Lvovo gatvėje pradėjo daugiabučių „Centro Duetas“ statybas, į jas planuojama investuoti daugiau nei 5 mln. eurų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

godumas

godumas portretas
sukurtu ANTIS-NESAMONE ir but laimingas nes darbuotojai jau nulis nebent pagal pazintis

zombiai arhitektu pavidale

zombiai  arhitektu  pavidale portretas
atidundejo..y lietuva
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių