Quantcast

„Apranga“ uždarė „City“ centrą dėl aukštų nuomos kainų (pildyta)

Baltijos šalių mažmeninės drabužių prekybos lyderė "Apranga" nusprendė uždaryti apie 3 tūkst. kv. m ploto drabužių parduotuvę "City".

Gedimino prospektas - pervertintas

Priežasčių, nulėmusių "Aprangos" sprendimą apleisti Gedimino prospekto 20-o numerio pastatą, nurodoma net keletas.

"Ryškus vartojimo sumažėjimas, neadekvačios dabartinėmis rinkos sąlygomis patalpų nuomos kainos ir Gedimino prospekto, kaip prekybinės gatvės, potencialo pervertinimas.", - vardijama pirmadienį po pietų "Aprangos" išplatintame pranešime.

Skelbiama, kad dėl vykdomo tinklo optimizavimo „Aprangos“ grupės valdomo tinklo plotas iki 2010 m. pavasario sumažės 7-8 proc., taip pat bus pertvarkyta 4-5 proc. veikiančių parduotuvių plotų.

Vien rugsėjo mėnesį grupė uždarė 3 parduotuves (2 Lietuvoje ir 1 Estijoje), dar 6 (4 Lietuvoje bei 2 Latvijoje) pertvarkė.

Pats kraustymosi įkarštis

Pirmadienį dabar jau buvusioje "City" praduotuvėje - pats kraustynių įkarštis. Gedimino prospekte stovi sunkvežimis, į kurį brigada jaunuolių krauna iš parduotuvės išneštas lentynas ir kitą įrangą. Pasilypėję ant kopėčių darbininkai išmontuoja tviskančias "City" iškabas. Parduotuvės prieigose išrikiuoti pliki manekenai, kadaise buvę papuošti prabangių prekės ženklų drabužiais.  

"Per šiandien mūsų užduotis išardyti antrą aukštą", - darbininkas komandavo darbų vykdytojas.

Iš darbų tempo justi, kad su planais bus žengiama koja kojon - darbininkai sukasi vikriai. Vos į sunkvežimį įkrovę vienus supakuotus daiktus, jie jau skuba atgal į patalpas imtis kitų.

Gedimino prospekte veikęs prekybos centras "City" gyvavimą baigė tyliai. Jo vitrinose niekada nesipuikavo užrašai, raginantys klientus įsigyti paskutines prekes. "Išpardavimas uždarymo proga" - tokios iškabos irgi nebuvo matyti.   

Kaip skelbiama bendrovės pranešime,  „Aprangos“ grupė uždarė didžiausią pagal plotą savo tinklo parduotuvę „City“, tačiau po dviejų dienų planuoja atidaryti dvi naujas parduotuves.

485 kv. m ploto parduotuvė „City Women“  įsikurs patalpose, kur iki šiol veikė "Bershka" prekinio ženklo parduotuvė, o 430 kv. m ploto "City Men" įsikels į neseniai uždarytos "Aprangos galerijos" patalpas Stulginskio gatvėje.

Gedimino 20 - užkerėta vieta

Adresą Gedimino pr. 20 galima vadinti užkeikta vieta. Prekyba čia nesisekė niekam, kas tik buvo įkėlęs koją.

2006-aisiais atrestauruotame pastate duris atvėrė prabangus prekybos centras „Grand Duke Palace“. Tačiau prekyba sekėsi vangiai. Kalbėta, kad „Grand Duke Palace“ įsikūrusios prabangios parduotuvės buvo neįkandamos lietuvaičių kišenei. Kiek beužeitum, jose aptikdavai nuobodžiaujančias pardavėjas. Išvysti klientą buvo retenybė.

Atsilaikęs vos vienus metus 2007 metų pavasarį „Grand Duke Palace“ bankrutavo.

Tuo metu „Grand Duke Palace“ administravo įmonė „Res Management“. Pastato savininkai buvo tie patys kaip ir šiandien - Suomijos investicijų banko „Evli“ turto fondas, 2006 metais už 23 mln. eurų perpirkęs pastatą iš Olandijos kapitalo bendrovės „Middle Europe Investments Baltija“.

Uždarydami „Grand Duke Palace“ kompanijos „Evli“ savininkai manė, kad nuomoti pastatą kaip universalinę parduotuvę vienai konkrečiai kompanijai apsimokės kur kas labiau.

„Grand Duke Palace“ patalpų nuomininkams apie nutraukiamas sutartis buvo pranešta tik telefonu likus vos mėnesiui iki prekybos galerijos uždarymo.

„Evli“ turto fondas jau tada turėjo planą - pasiūlymas nuomotis visus tris pastato Gedimino prospekte aukštus buvo išsiųstas bendrovei „Apranga BLT“. Ji jį priėmė.

Atsipirkti turėjo per 4 metus

Pastato vidaus rekonstrukcijos darbai „Aprangai“ atsiėjo apie 12 mln. litų. Nuspręsta atidaryti 3000 kv. m ploto universalią drabužių parduotuvę. Joje įsikūrė ir tokių prekių ženklų kaip „Ralf Lauren“, „Hugo Boss“ parduotuvės.

Naujasis prekybos centras, duris atvėręs 2007 metų lapkritį,  buvo orientuotas į aukštesnes nei vidutines pajamas gaunančius gyventojus. Kainos jame - aukštesnės nei vidutinės. Investuotojai įsivaizdavo klientą, vyresnį nei 30 metų, gaunantį solidų atlyginimą.

Anuomečiais "Aprangos" generalinio direktoriaus Rimanto Pervenecko skaičiavimais, investicijos „Aprangai“ turėjo atsipirkti per 4 metus.

R.Perveneckas, bankrutavus „Grand Duke Palace“ yra sakęs, kad tokio tipo prekybos centrai paprastai bankrutuoja dėl dviejų priežasčių – arba projektas neatitinka vartotojų lūkesčių, arba parduotuvėje yra per mažas produktų pasirinkimas.

Tačiau paaiškinimų, kodėl nepasisekė ir pačiai „Aprangai“, bendrovės vadovai pirmadienį pateikė daugiau nei du. 

Ginčai dėl nuomos sutarties

Patalpos, kuriose veikė „City“ parduotuvė, priklauso Suomijos investicijų banko „Evli“ turto fondui. Su juo „Apranga“ buvo pasirašiusi ilgalaikę 15 metų nuomos sutartį.

Bendrovės „Re&Solution Property Management”, atstovaujančios „Evli” turto fondui, direktorius Sigitas Jautakis tikino, kad parduotuvės „City“ uždarymo pastato savininkai tikrai neiniciavo. „Apranga“ jokių įsiskolinimų neturi. Savininkas yra patenkintas ir sutartimi, ir nuomininku. Jie labai tikisi, kad „Apranga“ toliau vykdys savo įsipareigojimus ir bus čia (Gedimino prospekte – red. past.)“, - kalbėjo S.Jautakis.

Jis atskleidė, kad pokalbiai su „Apranga“ yra prasidėję praėjusių metų pabaigoje. „Vertinant visą situaciją, kaip sekasi, kaip toliau judama, buvo pageidavimų kai ką pakeisti. Į diskusiją įsitraukė ir pastato finansuotojai, juristai. Yra tam tikrų klausimų, kuriems nepavyksta rasti abipusiai priimtino sprendimo. Kiekvienos derybos prasideda nuo maksimalių reikalavimų, paskui bandoma ieškoti kompromisų. Iki to aukso vidurio dar nėra prieita, nors pastangų iš visų pusių yra dėta labai daug“, - pasakojo S.Jautakis.

Jis sakė, kad pastato savininkai yra nusiteikę padėti nuomininkui sunkiu laikotarpiu. „Buvo pasiūlytos schemos žingsnių, kaip viską būtų galima išspręsti“, - tikino „Re&Solution Property Management” direktorius.

Tai, kad „City“ pradės kraustytis, pastato savininkams esą buvo pusiau staigmena. „Nors „Apranga“ jau buvo viešai paskelbusi informaciją, kad dėl finansinės situacijos dalį savo prekybinių taškų Baltijos šalyse uždarys, kurios parduotuvės konkrečiai bus uždaromos, nežinojome. „City“ šiandien nebefunkcionuoja, tačiau juridiškai sutartis tebegalioja. Investuotojai suomiai galvoja, kad teisinėje valstybėje juridiniai įsipareigojimai ir kontraktai turi galioti“, - aiškino S.Jautakis.

Tačiau jis neslėpė, kad rengiamasi iš planui „B“. „Nors neturime konkrečių nurodymų ar leidimų iš savininkų pusės pradėti nuomoti patalpas, svarstome įvairias galimybes nuo visiškos patalpų rekonstrukcijos, pritaikant biurams, iki pasiūlymų teikimo Europos rinkai. Jei Lietuvoje nėra stiprių vietinių rinkos žaidėjų, tikrai yra tarptautinių ženklų, kurie Vilniaus rinką vertina pozityviai“, - kalbėjo S.Jautakis.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad tokių priemonių būtų imtasi tik tuo atveju, jei sutartis tarp „Evli“ turto fondo ir „Aprangos“ teisiškai netektų galios.

Krizė sudavė smarkiau nei tikėtasi

R.Perveneckas yra teigęs, kad krizė pasiekė kiek didesnį lygį nei tikėtasi, todėl ketinama atsisakyti nuostolingų ir neefektyvių parduotuvių.

Šiuo metu grupė valdo 115 parduotuvių tinklą: 75 - Lietuvoje, 32 - Latvijoje ir 8 - Estijoje.

Koncerno "MG Baltic" holdingui "MG Baltic Investment" priklauso kontrolinis drabužių prekybos įmonės akcijų paketas.

Dėl ekonominės krizės šiemet nuostolingai dirbančios "Aprangos" akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Vilniaus biržos Oficialiajame sąraše.


Šiame straipsnyje: cityapranga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių