Quantcast

Apie laukinius žvėris vilniečiai galės pranešti telefonu 112

Nuo šiol vilniečiai apie pastebėtus laukinius žvėris galės pranešti Bendros pagalbos centro numeriu - 112. Šio centro darbuotojai savo ruožtu apie įvykį praneš kitoms institucijoms. Tai nuspręsta per praėjusią savaitę įvykusį įvairių institucijų pasitarimą.

Praėjusios savaitės pabaigoje Vilniaus miesto valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (Vilniaus m. VMVT) vyko kelių kontroliuojančių institucijų - Bendrosios pagalbos centro, Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio departamento, Gyvūnų globos asociacijos, Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto, bendrovės „Grinda”, Aplinkos ministerijos bei Vilniaus miesto VMVT atstovų pasitarimas.

Pasitarime buvo aptarti aktualūs įstaigų ir žinybų klausimai dėl tarpusavio bendradarbiavimo ir veiksmų koordinavimo ekstremalių situacijų atvejais, kai laukiniai gyvūnai patenka į Vilniaus miesto teritoriją.

Pasak Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Algirdo Špuko, institucijos iki šiol neturėjo bendros veiksmų strategijos, nebuvo suplanuota veiksmų seka. „Pastarasis atvejis, kuomet briedis nugaišo vaikų darželio teritorijoje, parodė, kad būtina imtis bendrų veiksmų ir aiškiai pasiskirstyti atsakomybes tarp institucijų“, - komentavo A.Špukas.

Susirinkę institucijų atstovai suderino tarpusavio veiksmų eiliškumo klausimus, nustatė įstaigų atsakomybės ribas. Nuo šiol vilniečiai apie pastebėtus laukinius žvėris galės pranešti Bendros pagalbos centro numeriu - 112. Šio centro darbuotojai savo ruožtu apie įvykį praneš kitoms institucijoms - Gyvūnų globėjų asociacijai, Vilniaus apskrities priešgaisrinio gelbėjimo valdybai, Vilniaus miesto VMVT ir Miesto savivaldybės ūkio departamentui bei padės koordinuoti jų tarpusavio veiksmus.

Pasitarime aptartas ir gyvūnų gaišenų keliuose surinkimo klausimas. Už šią sritį atsakinga savivaldybės įmonė „Grinda“, kuri privalo surinkti gaišenas ir pristatyti jas tyrimui į Nacionalinio maisto ir rizikos vertinimo instituto Patalogoanatominį skyrių.

Pagal pasitarime suderintą tvarką, sprendimą dėl laukinio gyvūno užmigdymo ir perkėlimo į vietą, kur jis galėtų atsigauti po mieste patirto streso, priims Gyvūnų globėjų asociacijos specialistai. Šios asociacijos atstovai vertins gyvūnų būklę, be to galės atlikti sužeistų gyvūnų eutanaziją migdomaisiais preparatais.

„Pagal gyvūnų gerovės reikalavimus, stambus laukinis žvėris, jei jis nesužalotas užklydo į miestą, turi būti užmigdytas, po to gelbėjimo tarnybų nuvežtas ir paleistas natūralioje aplinkoje. Priešingu atveju jis gali žūti“, - komentavo Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės skyriaus vyriausiasis specialistas Eugenijus Leonavičius.

Stambių laukinių žvėrių atklydimo į miestą atvejai nėra labai dažni, pasitaiko 1-2 kartus per metus. Smulkesnių gyvūnų (lapių, usūrinių šunų) apsilankymas mieste užfiksuojamas dažniau - maždaug po kartą per mėnesį.


Šiame straipsnyje: laukiniai žvėrys112

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių