Quantcast

Ansamblyje „Lietuva“ – kraujo donorystės diena

  • Teksto dydis:

Žiema, o ypač sausio pradžia kraujo banke dažniausiai - įtemptas metas. Prabėgus šventiniam laikotarpiui, kuomet kraujo poreikis yra didžiausias, pirmosiomis metų savaitėmis kraujo centruose – štilius, todėl neatsitiktinai būtent šiuo laikotarpiu ansamblis „Lietuva“ jau ketvirtus metus iš eilės inicijuoja kraujo donorystės dieną.

 „Tiek nedaug tereikia, kad padovanotum sveikatą, gyvybę ar viltį šalia esančiam žmogui“, – sako akcijos iniciatorius, ansamblio artistas Saulius Vasiliauskis. „Dažnai žmonės į donorystę ateina per savo pačių ar artimųjų skaudžias patirtis, tačiau man paprasčiausias suvokimas, kad padėdamas kitam iš tiesų padedi sau pačiam, yra atsakas į visus klausimus, kodėl verta tai daryti.“

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kraujo donorai rečiau serga vėžiu, širdies bei kraujagyslių ligomis, dėl atsinaujinančio kraujo stiprėja jų imuninė sistema, ilgėja gyvenimo trukmė. Be kita ko, kraujo donorystė - puikus būdas sužinoti ir savo sveikatos realią būklę. Mat kraujas imamas tik iš sveikų žmonių, todėl pirmiausia jis patikrinamas, o kelių savaičių bėgyje kraujo centras atsiunčia išsamius kraujo tyrimų rezultatus, esant reikalui netgi patardamas žmogui rimčiau susirūpinti savo sveikata.

„Be abejo, pirmiausia mums rūpi donoro sveikata ir tik po to seka recipieto poreikiai. Todėl yra nustatytos labai aiškios sąlygos, kada žmogus gali duoti kraują“, - sakė VU ligoninės Santariškių klinikų kraujo centro gydytoja Monika Vinčerauskaitė. Kraujo donorais gali tapti asmenys nuo 18 iki 65 metų amžiaus, sveriantys daugiau nei 50 kg, nenaudojantys medikamentų, psichotropinių medžiagų, o svarbiausia - neturintys rimtesnių sveikatos sutrikimų. Svarbūs faktoriai yra ritmingas pulsas, normalus kraujo spaudimas bei hemoglobino kiekis kraujyje. Taip pat turi būti praėjęs taip vadinamas inkubacinis periodas po kelionių į užsienį, auskarų vėrimo, tatuiruočių darymo ir pan.

Dažnai žmonės į donorystę ateina per savo pačių ar artimųjų skaudžias patirtis, tačiau man paprasčiausias suvokimas, kad padėdamas kitam iš tiesų padedi sau pačiam.

Dažniausiai kraujo prireikia sergantiems kraujo, širdies ligomis, gimdyvėms, taip pat pacientams, kuriems atliekamos chirurginės operacijos, transplantacijos, tiems, kurie patyrė dideles traumas. Ypač daug kraujo komponentų reikia sergantiems kraujo vėžiu ir kitais onkologiniais susirgimais, kurių nemažą procentą Santariškių klinikose sudaro vaikai. „Mūsų aptarnaujamų VU ligoninės Santariškių klinikų, Klaipėdos jūrininkų ligoninės ir nacionalinio vėžio instituto pacientų vienos dienos poreikiams patenkinti kasdien reikalingas 100 – 150 donorų kraujas. Todėl vien mūsų kraujo centras kasdien dviem ekipažais važiuoja į donorystės taškus, o ir stacionaras, dirbdamas kasdien, sulaukia nemažo skaičiaus savanorių“, - sako M. Vinčerauskaitė.

Susirinkus 15-20 donuoti norinčių žmonių grupei, mobili kraujo centro stotis gali atvažiuoti į bet kurią jūsų pasirinktą vietą. Būtent tokia Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų mobili kraujo centro stotis vakar buvo įsikūrusi valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ patalpose. Pasak ansambliečių, pasaulio gal ir neišgelbėsim, tačiau išgelbėti žmogaus gyvybę, skiriant tam vos valandą savo laiko, tikrai galime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių