Quantcast

A.Kaušpėdas - Vilniaus miesto garbės pilietis

Vilniaus miesto savivaldybės taryba ketina Algirdui Kaušpėdui suteikti Vilniaus miesto garbės piliečio vardą. „Tikrai? Maniau, tai labiau politikams skiriamas apdovanojimas...“ – nustebo žymus muzikantas ir architektas.

„Nežinau ar aš vertas, labai netikėta, – nustebintas ir stengdamasis susikaupti kalbėjo A.Kaušpėdas. – Galvojau, kad toks vardas būna susijęs su akivaizdžiai Vilniui dirbančiais žmonėmis, pavyzdžiui, merais...“

Grupės „Antis“ lyderis pripažino į tokius dalykus, kaip titulai, garbingi vardai ar medaliai žiūrintis su šiokia tokia ironija.

„Dainavome kažkada vienoje dainoje: “Duokit medalį – mėlyną žalią„. Galbūt tokia iniciatyva kilo dėl to, kad šiemet “Roko maršams„ sukanka dvidešimt metų. Pirmojo “Roko maršo„ koncertas įvyko būtent Vilniuje, buvusiame “Dinamo„ stadione. Jeigu tuo pagerbiamas faktas, kad būtent čia prasidėjo tas didysis, ne prievartinis, o dainingas išsilaisvinimas nuo sovietų okupacijos, tuomet – gerai“, – sakė Lietuvos Sąjūdžio tarybos narys.

Miesto garbės piliečio vardas, A.Kaušpėdo manymu, suteikia moralinių įsipareigojimų: būti pavyzdžiu visuomenės akyse, būti labiau pasitempusiu, labiau visuomenišku ir atsidavusiu bendruomenei, kiek įmanoma padėti Vilniui.

„Esu gavęs panašų apdovanojimą Kaune už nuopelnus Kauno miestui ir bendruomenei (Santakos garbės ženklais mero apdovanojami Kaunui ir Lietuvai nusipelnę kauniečiai, A.Kaušpėdas apdovanotas 2012 m. kovą – red. past.). Pats būdamas vilnietis, Kaune nemažai pragyvenau, esu pastatęs ten ligoninių. Kauno gyvenime taip pat bandau aktyviai dalyvauti, kaip ir Vilniaus“, – pasakojo architektas.

Lietuvių – mažuma

Vilniaus miesto garbės piliečio vardas nuo 1996 m. suteikiamas už ypatingus nuopelnus Lietuvos Respublikai ir Vilniaus miestui. Garbės piliečiui įteikiamas auksu dengtas medalis (dailininkė Skaistė Žilienė), kuriame pavaizduotas Vilniaus miesto herbas. Taip pat įteikiamas liudijimas, kuris registruojamas miesto Garbės piliečių knygoje.

Vilniaus garbės piliečio vardas iki šiol yra gavę daugiau nelietuvių kilmės asmenų.

Iki šių metų miesto garbės piliečiais jau yra paskelbti: Islandijos ekonomistas, politikas, diplomatas Jón Baldvin Hannibalsson (1996), 40-asis JAV prezidentas ir 33-asis Kalifornijos gubernatorius Ronald Wilson Reagan (1996), iolončelininkas, dirigentas, mecenatas Mstislavas Leopoldovičius Rostropovičius (2000), lietuvių katalikų dvasininkas Kazimieras Vasiliauskas (2000), lietuvių kilmės lenkų rašytojas, poetas, literatūros mokslininkas Czesław Miłosz (2001), buvęs JAV Kongreso Pirmininkas John Dennis Hastert (2001), Lietuvos poetas, dramaturgas, vertėjas, visuomenės veikėjas Justinas Marcinkevičius (2002), JAV politologas, sociologas, valstybės veikėjas Zbigniew Brzeziński (2003), matematikas, ilgiausiai pareigas ėjęs Vilniaus universiteto rektorius Jonas Kubilius (2006).



NAUJAUSI KOMENTARAI

darbuotojas

darbuotojas portretas
Bet kodėl toks nesąžiningas žmogus gali turėti tokį garbingą statusą? Kaušpėdai gražinkite skolas paprastiems žmonėms ir neslėpkite, tai nuo visuomenės.

CENTRAS

CENTRAS portretas
Ačiū Dievui, kad ne Kauno

MELOMANE

MELOMANE portretas
ALGIRDAI-JUS VERTAS MEDALIO--IR NE TIK---SVEIKINU---
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių