Quantcast

„Air Lituanica“ vadovų optimizmas nemažėja

Trečiadienį ryte naujosios Vilniaus skrydžių bendrovės „Air Lituanica“ surengtos spaudos konferencijos metu buvo pristatyti artimiausi su įmonės veikla susiję planai. Vilniaus miesto savivaldybės iniciatyva įsteigtas oro vežėjas skrydžio bilietus žada pardavinėti jau birželio pradžioje.

„Pagrindinis „Air Lituanica“ tikslas išlieka toks pats: pagerinti Lietuvos oro transporto susisiekimą. Visos kompanijos planuojamos skrydžių kryptys ir nauji bendradarbiavimai su kitais Europos vežėjais yra nukreipti būtent su tikslu suteikti galimybę keleiviams pasiekti Lietuvą tiek iš Europos, tiek iš Lietuvos Europą patogiau, negu įmanoma tai padaryti dabar“, - konferencijos metu teigė bendrovės direktorius Erikas Zubrus.

Licencijos dar neturi

Šiuo metu įmonės juridinis statusas dar nėra aiškus. „Šiai dienai „Air Lituanica“ yra pateikusi visus reikalingus dokumentus oro vežėjo pažymėjimui gauti, taip pat ir komercinei licencijai. Gegužės 22-23 d. numatytas Lietuvos civilinės aviacijos administracijos auditas, kurio tikslas yra patikrinti ar bendrovė kaip aviakompanija atitinka visus ES aviacijos saugumo keliamus reikalavimus“, - sakė E. Zubrus.

Jei mėnesio pabaigoje auditas nuspręs, kad „Air Lituanica“ atitinka visus reikalavimus, įmonė turėtų gauti būtiną veiklai oro vežėjo pažymėjimą. Audito metu bus įvertintos ir naujojo oro vežėjo galimybės įgyvendinti veiklos procesus, kurie yra numatyti dokumentaliai.

Lietuviai pilotai

„Air Lituanica“ direktoriaus teigimu, šiuo metu jau yra suformuota specialistų komanda, kurioje dirba 27 žmonės. Iki skrydžių pradžios kolektyvą planuojama padidinti iki 70 žmonių. Beveik visi komandos nariai iki šiol jau yra dirbę aviacijos srityje. „Pilotai, kurie dirbs pas mus, turi sukaupę ilgametę skraidymo patirtį. Kapitonų patirties vidurkis yra apie 20 skraidymo metų, - teigė E. Zubrus.

Planuojama, kad didžioji dalis komandos žmonių bus būtent Lietuviai. Įmonės atstovų teigimu, yra specialiai siekiama formuoti lietuvišką bendrovę.

Pirmieji skrydžiai

Bendrovės komercijos direktoriaus Simonas Bartkaus teigimu, dar šiemet „Air Lituanica“ planuoja pradėti skraidyti šešiomis skirtingomis kryptimis iš Vilniaus oro uosto. „Pirmasis skrydis įvyks birželio 30 d., sekmadienį, apie 18.30 val. Pirmasis reisas pakils į Briuselį, Lietuvos pirmininkavimo Europos Tarybai išvakarėse – suteiksime galimybę atskristi ir iš Briuselio į Vilnių“, - sakė S. Bartkus.

Planuojama, kad skrydžiai į Briuselį ir iš ten į Vilnių vyks beveik kasdien, išskyrus, šeštadienius. Kitas reisas, kuriuo bendrovė skraidins keleivius – Amsterdamo kryptimi. „Air Lituanica“ planuoja suteikti galimybę pasiekti vieną didžiausių skrydžių centrų, kuris suteiktų sąlygas iš ten patogiai keliauti tiek Europos. Tiek Šiaurės Amerikos kryptimis. Pirmas skrydis į Amsterdamą planuojamas nuo liepos 8 d.

Bendrovės galimybės

S. Bartkus konferencijos metu pasakojo, kad šiuo metu „Air Lituanica“ aktyviai dirba megzdama ryšius su kitais didžiausiais Europos skrydžių vežėjais, kad savo klientams galėtų pasiūlyti ir jungiamuosius skrydžius tiek per Amsterdamą, tiek per Briuselį.

Dar šiais metais skrydžių žemėlapį turėtų papildyti skrydžiai į Berlyną, Prahą, Miuncheną bei Maskvą. Šių oro maršrutų startas priklauso nuo susitarimų su partneriais oro vežėjais. Vien per šių metų antrąjį pusmetį bendrovė planuoja į Briuselį skraidinti mažiausiai 15 tūkst. keleivių, o  į Amsterdamą – mažiausiai 210 tūkst. keleivių. O visais maršrutais per pusmetį turėtų keliauti apie 70 tūkst. keleivių.

Bilietai – ne už ilgo

Bilietų prekyba prasidės birželio mėnesio pradžioje. Tada bilietus bus galima įsigyti plačiame distribucijos tinkle. „Siekiame, kad būtų patogus distribucijos tinklas visame pasaulyje. Būtent dėl to svarbus bendradarbiavimas su kitais oro vežėjais. Stengsimės būti pačiu patogiausiu vežėju“, - akcentavo S. Bartkus

„Air Lituanica“ ketina skraidinti į pagrindinius miestų oro uostus, kurie, bendrovės teigimu, aptarnauja klientus geriausiai - skirtingai nei pigių skrydžių bendrovės, skraidinančios į nutolusius nuo miesto oro uostus. Bilietų kainos į vieną pusę su visais mokesčiais turėtų kainuoti nuo 299 litų.

Investicijos

Šiuo metu net 83 proc. bendrovės „Air Lituanica“ akcijų valdo Vilniaus miesto savivaldybės įsteigta įmonė „Start Vilnius“, o likę 17 proc. priklauso „Air Lituanica Club“, kurį šiuo metu sudaro 15 investuotojų, pasirašiusių sutartis. Su dar antra tiek fizinių ar juridinių investuotojų planuojama susitarti per ateinančias dvi savaites. Savivaldybė bendrovei pinigus skyrė iš Transporto vystimo programos.

„Air Ltuanica“ direktorius E. Zubrus planuoja, kad bendrovė greitu laiku turės 2,5 mln. litų kurie sudarys apie ketvirtadalį pirminių bendrovės investicijų. O veiklos pradžioje, prieš pirminius skrydžius, bendrovės įstatinis kapitalas bus 10 mln. litų. Verslo investicijų plane yra numatytas 20 mln. investicijų poreikis per ateinančius tris metus.

„Lėktuvai, kuriais ruošiamės operuoti, yra regioniniai reaktyviniai lėktuvai „Embraer“. Šiuo metu esame pasirašę sutartį dėl pirmojo orlaivio tiesiai iš „Embraer“ gamintojų dukterinės įmonės „ECC Leasing“. Dėl antrojo lėktuvo: šiuo metu yra baigiamos derinti nuomos sąlygos su „Estonian Air“. Abu lėktuvai pasieks Vilnių birželio pradžioje – nudažyti mūsų aviakompanijos spalvomis“, - teigė E. Zubrus. Lėktuvai atitinkamai talpina 86 ir 76 keleivius.

Bendrovės vadovų teigimu, šiuo metu „Air Lituanica“ neviršija verslo plane numatyto biudžeto. Įmonės lūžio taškas numatytas 2015 metais. Pagal bendrovės verslo planą jau per pirmąjį veiklos pusmetį planuojama gauti 40 mln. litų pajamų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių