Quantcast

„Ačiū tau, Islandija“ – naujai gimstanti lietuvaičių tradicija

Kiekvienais metais birželio 17-ą dieną savo nacionalinę dieną švenčia žavioji Islandija - valstybė, kuri 1991 m. vasario 11 d. pirmoji iš užsienio valstybių išdrįso pripažinti Lietuvos nepriklausomybę.

Šie svarbūs istoriniai įvykiai ir įkvėpė džiaugsmingai pilietinei iniciatyvai, kurios metu lietuvaičiai susirinkę į Islandijos gatvę, Vilniuje turės galimybę padėkoti Islandijai ir sušukti - ačiū tau, Islandija.

Šventinis šurmulys Vilniaus Islandijos gatvėje prasidės birželio 16 pavakarę, o prie idėjos prisijungę barai „Piano Man“, „Alchemikas“, „Briusly“, „Berlin“ (kuris savaitgalį pavirs „Reikjaviku“) ir „Vinchenso“ taps islandiškos kultūros atstovybėmis, kuriose skambės „Björk“, „Sigur Rós“, „Gus Gus“ ir kita gera islandiška muzika, bus dalijami islandiški suvenyrai.

Visa gatvė bus išpuošta šventinėmis girliandomis su islandiška simbolika, o su publika bendraus gatvės mimai. O birželio 17- tos vidurnaktį aidės lietuvaičių padėkos šūksniai Islandijai. Sveikinimai bus filmuojami ir siunčiami į Islandiją ir socialinius tinklus.

Pasak projekto idėjos iniciatoriaus, pilietinių iniciatyvų dirbtuvės „Balta arbata“ atstovo Manto Tito Urbono, padėka Islandijai tarsi užkoduota mūsų širdyse, o simpatija Islandijai Lietuvoje didėja kasmet.

„Tai puiki proga nuotaikingai ir linksmai padėkoti islandų tautai už jų draugystę ir drąsą. Neabejojame, kad ši tradicija taps tęstinė, o 2013 metais jau galėsime visam savaitgaliui Islandijos gatvę paversti simboline Islandijos kultūros pristatymo vieta“, - sakė M.T.Urbonas.

„Simboliška, kad birželio 17 d. Islandijos Nepriklausomybės dieną tarsime ačiū Islandijai. Smagu, kad atsirado gražių idėjų šiai draugystei pažymėti. Taip pat džiugu prisiminti, kad toks mažas kraštas lemtingu metu buvo toks drąsus. Islandijos žmonės dar tik atranda Lietuvą, todėl tokios iniciatyvos padeda megztis naujiems ryšiams. Tikiu, kad mūsų mažų šalių bendradarbiavimas turi didelių perspektyvų“, - sakė Islandijos garbės konsulas Lietuvoje Vaidotas Sankalas.


Šiame straipsnyje: Islandijarenginiai Vilniuje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių