Quantcast

16-oje Vilniaus bibliotekų - 160 nemokamo interneto prieigų

Birželį pradėtas svarbus Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos kartu su viešosiomis bibliotekomis ir vietos savivaldybėmis vykdomo projekto „Bibliotekos pažangai“ etapas – beveik 200 šalies viešųjų bibliotekų ir jų filialų pradėjo veikti naujos, modernizuotos arba išplėstos viešosios interneto prieigos. Tai suteiks galimybę daugiau Lietuvos miestų ir miestelių gyventojų nemokamai naudotis internetu ir išmokti dirbti kompiuteriu.

Kokybiškas laisvalaikis bibliotekoje

Kai daugelis paslaugų ir prekių brangsta, nemokamų, kokybiškų laisvalaikio alternatyvų Vilniaus apskrities gyventojams, ypač mažiau pasiturintiems, lieka vis mažiau.

Apskrities bibliotekos tebėra vienu iš nedaugelio komercinės naudos nesiekiančių vietos bendruomenės traukos centrų – jose buvo patobulintos ir žymiai išplėstos viešos interneto prieigos, o tai pareikalavo modernizuoti ir pačias bibliotekų patalpas. Nors nemažai bibliotekų ir anksčiau turėjo lankytojams prieinamą viešą interneto prieigą, kompiuterinė įranga daugumoje jų nebeatitiko šiuolaikinio interneto vartotojo reikalavimų.

Šešiose Vilniaus bibliotekose kompiuteriai ir nemokama interneto prieiga atsirado pirmąkart. Interneto iki šiol nebuvo ir 12 tūkst. gyventojų turinčio Lentvario viešojoje bibliotekoje. Nemokamu internetu bibliotekose Vilniaus apskrityje jau gali naudotis ir Trakų, Elektrėnų, Švenčionių, Širvintų, Pabradės, Šalčininkų, Juodšilių, Rudaminos, Skaidiškių, Zujūnų ir Nemenčinės miestelių gyventojai.

„Neabejojame, kad nuo šiol mūsų biblioteka taps dar patrauklesnė vietos gyventojams. Manau, kad daugelis čia lankosi ne vien ieškodami nemokamo interneto, bet ir todėl, kad visuomet gali tikėtis bibliotekininko pagalbos ir patarimo“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės centrinės bibliotekos Antakalnio filialo direktorė Rima Gražienė.

Iš viso Vilniuje esančios 16 bibliotekų nuo šiol turės 160 kompiuterizuotų darbo vietų. Be anksčiau veikusių į Jeruzalės, Muzikos ir meno, Antakalnio, Karoliniškių, Kalvarijų, Lazdynų, Naujosios Vilnios, Pavilnio, Tomo Zano ir bibliotekas „Saulutė“ bei „Papartis“ atkeliavo po šešis naujus stacionarius ir nešiojamuosius kompiuterius, o į Gerosios vilties, Justiniškių Naujamiesčio, Šeškinės ir Žvėryno bibliotekas – po keturis. Taip pat visos projekte „Bibliotekos pažangai“ dalyvaujančios bibliotekos gavo po naują nešiojamąjį kompiuterį, skirtą dirbti bibliotekos darbuotojui.

Ukmergės viešoji biblioteka taip pat džiaugiasi dešimčia naujų kompiuterių. Vienas jų ypatingas – pritaikytas  dirbti regėjimo negalią turintiems žmonėms. Vaikų literatūros skyrių šiame mieste pasiekė šeši nauji kompiuteriai – per dieną čia apsilanko iki 60 interneto vartotojų, vasarą mielai užsuka stovyklaujančių vaikų grupės. „Jaunieji mūsų lankytojai ypač džiaugiasi tokia modernia interneto prieiga – susikurti elektroninį paštą ar naudotis kitais interneto privalumais jie išmoksta patys pirmieji“, – sako Ukmergės rajono savivaldybės V. Šlaito viešosios bibliotekos konsultantė Virginija Tylienė.

Į internetinio raštingumo mokymus užsirašydavo iš anksto

Bibliotekininkai iš visos Lietuvos šiemet dalyvavo mokymuose, kurių metu nuodugniai susipažino su įrankiais ir programomis, mokėsi naudotis neišsemiamais interneto resursais ieškant pačios įvairiausios informacijos, žinių. Nors anksčiau kompiuterinės programos šiek tiek gąsdino ir pačius bibliotekininkus, ypač vyresnės kartos, dabar jie labai džiaugiasi ir didžiuojasi, išplėtę savo kompetenciją ir galėdami pagelbėti su interneto naudojimo keblumais susiduriantiems bibliotekų lankytojams.

„Žmonės jau kuris laikas užeina į bibliotekas, teiraudamiesi, kada vyks internetinio raštingumo mokymai.  Tad suregistravome visus, norinčius patobulinti savo žinias šioje srityje“, – pasakoja R. Gražienė. Vykdant projektą „Bibliotekos pažangai“ visoje Vilniaus apskrityje bibliotekos planuoja apmokyti apie 7 700 gyventojų ir suteikti jiems konsultacijų, kaip efektyviai naudotis interneto galimybėmis.

Trakų miesto viešosios bibliotekos lankytojams anksčiau tekdavo iš anksto užsirašyti net ir norint tiesiog pasinaudoti darbo vieta prie kompiuterių – prie jų neretai susidarydavo eilės. „Dabar mūsų lankytojai prie interneto gali praleisti ne tik po valandėlę, bet esant reikalui – ir ilgiau. Atnaujinta vieša interneto prieiga mūsų bibliotekoje veikia jau tris savaites,  ir matome, kad darbo vietų pakanka, eilių nebesusidaro, kaip seniau. Užsirašinėti iš anksto nebereikia nei norint rasti laisvą kompiuterį, nei ketinant patobulinti naudojimosi internetu įgūdžius – bibliotekininkai pasirengę padėti bet kuriuo metu“, – džiaugiasi bibliotekos direktorė Danguolė Banevičienė.

Siekia lankytojų patogumo

Vilniaus m. savivaldybės centrinės bibliotekos Antakalnio filialo patalpos buvo atnaujintos atsižvelgiant į išplėstos  viešos interneto prieigos reikalavimus – sumontuota nauja elektros instaliacija, sutvarkyta saugumo įranga, atvežti nauji baldai. Itin svarbi permaina – tai, kad čia buvo įrengti specialūs įėjimai judėjimo negalią turintiems žmonėms. Dabar vežimėliais jiems nesunku važinėti ir tarp lentynų. Lankytojų patogumui biblioteka duris atveria jau 9 valandą ryte. Be to, tai viena pirmųjų bibliotekų Lietuvoje, panaikinusi tradicinę sanitarinę dieną, kai patekti į biblioteką būdavo neįmanoma.

Įtraukdami lankytojus į vietos bendruomenės gyvenimą, bibliotekininkai skelbia mainų, knygų dovanojimo akcijas. „Sutarėme, kad nei vieno skaitytojo neišleisime nepatenkinto. Ir kol kas mums tai puikiai sekasi. Galiu pasigirti, kad bibliotekoje dirba tikri profesionalai – savo darbuotojus, kaip ir lankytojus, labai branginame ir saugome, kad niekur neišsibėgiotų“, – šypsosi R. Gražienė.

Pasak bibliotekos direktorės, esant ribotoms galimybėms įsigyti naujas knygas ir prenumeruoti periodinius leidinius, bibliotekininkai lankytojus ne tik sudomina seniau išleistais vertingais leidiniais, bet ir paaiškina apie galimybes, kaip naudotis informacijos paieškos sistemomis internete, kaip rasti populiariausių  laikraščių, žurnalų internetinius puslapius ir didžiausius naujienų portalus.

Sieks įveikti skaitmeninę ir socialinę atskirtį 

Projektas „Bibliotekos pažangai“ perėmė ir iš esmės išplėtė bibliotekų, kuriose jau ne vienerius metus teikiama interneto prieiga, patirtį. Be šiuo metu esančių, Lietuvos viešosiose bibliotekose veiks dar beveik 1300 naujų nešiojamųjų ir stacionariųjų kompiuterių, 175 daugiafunkciniai įrenginiai, 193 komutatoriai ir tiek pat bevielio ryšio prieigos įrenginių. Vilniaus apskrityje projekte „Bibliotekos pažangai“ dalyvauja 9 viešosios bibliotekos ir beveik 200 jų filialų.

„Nemokamų viešųjų interneto prieigų plėtra Lietuvos bibliotekose – svarbus žingsnis, paskatinsiantis tolesnį bendruomenių telkimąsi. Dabartinėmis ekonominio sąstingio sąlygomis daliai žmonių tenka apriboti nemažai savo interesų, todėl internetu aprūpinta biblioteka taps dar patogesniu ir patrauklesniu vietos bendruomenės centru, padėsiančiu gyventi turiningiau, suteiks galimybių gauti ir dalintis informacija, ieškoti darbo, bendrauti. Drauge tai žingsnis didesnio interneto prieinamumo ir modernioms technologijoms imlios visuomenės link“, – sakė projekto „Bibliotekos pažangai“ vadovas Kęstutis Juškevičius.

Projekto metu buvo atliktas tyrimas, kuris patvirtino būtinybę plėtoti bibliotekų viešos interneto prieigos tinklą, ypač kaimiškose vietovėse, kur daugiau nei pusė gyventojų neturi kompiuterio ir nesinaudoja internetu. Todėl projektu „Bibliotekos pažangai“, kurį įgyvendina Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kartu su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir šalies viešosiomis bibliotekomis, siekiama įveikti ne tik skaitmeninę, bet ir socialinę atskirtį. Ypatingas dėmesys skiriamas regionams įtraukiant sunkiau pasiekiamas visuomenės grupes. Maždaug 700 kaimo bibliotekų viešoji interneto prieiga bus įrengta ar atnaujinta 2009–2010 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių