Quantcast

Vilnius Street Art: kas dedasi ant „Lietuvos“?

  • Teksto dydis:

Pastoliai ir ryškėjantis piešinys ant buvusio „Lietuvos“ kino teatro jau atkreipė smalsių praeivių žvilgsnius. Viena Vilniaus simbolinių vietų nėra nei remontuojama, nei griaunama – čia prasideda pirmasis Vilniaus gatvės meno festivalis „Vilnius Street Art“ – naujas „Sostinės dienų“ renginys, kurio metu miestas pasipuoš garsių Lietuvos ir užsienio menininkų darbais, sukurtais ant įvairių pastatų. „Sostinės dienos“ šiemet vyks rugsėjo 6 – 8 dienomis.

Nors dauguma „Vilnius Street Art“ festivalio darbų bus pristatyti tik pirmąjį rugsėjo savaitgalį, savo kūrinį ant „Lietuvos“ kino teatro jau pradėjo lietuvis menininkas Ernestas Zacharevič. Malaizijoje gyvenantis Ernestas savo interaktyviais darbais išgarsėjo daugelyje Pietryčių Azijos šalių, o šiuo metu yra gerai žinomas kaip vienas originaliausių ir įdomiausių pasaulio gatvės meno kūrėjų. Vilniuje menininkas žada pristatyti labai kontekstualų kūrinį, tačiau galutinę jo idėją kruopščiai slepia. Ją bus galima įžvelgti tik darbams einant į pabaigą – paskutinėmis rugpjūčio dienomis. Ernesto pasirinktas „Lietuvos“ kino teatras – sena jo ir, turbūt, kiekvieno gatvės menininko svajonė turėti tokio dydžio ir simbolinio bei emocinio krūvio „drobę“ judriausioje miesto vietoje. Darbas bus baigtas rugpjūčio 31 dieną ir taps Vilniaus gatvės meno festivalio įžanginiu kūriniu.

Atvirose miesto erdvėse tapantiems menininkams vieta yra viena svarbiausių sąlygų kūrybai. Dažnai tai - gerai matomų ir išskirtinę istoriją turinčių pastatų sienos, ant kurių sukurti menininkų darbai tampa tam tikrais, dažnai kritinio pobūdžio komentarais. Pirmąkart Lietuvoje vyksiančiam tokio masto gatvės meno renginiui, festivalio organizatoriai rado ir gavo leidimus kurti įdomiausiose miesto erdvėse.

Gatvės meno festivalis kalbės apie Vilnių kaip menui atvirą miestą, todėl siekiant pabrėžti miesto ir meno ryšį, simbolinę instaliaciją ant Rotušės pastato įgyvendins tarptautinė menininkų komanda „Upperstudio“ (Italija, Gruzija). Menininkai Sebastiano Maiolino ir Ivane Ksnelashvili ruošia originalų projektą ant vienos šio pastato kolonos. Kas tai bus – pamatyti bus galima nuo rugsėjo 7 d. Planuojama, kad kiekvienais metais festivalio metu bus sukuriamas trumpalaikis kūrinys ant vienos iš Rotušės kolonų.

Festivalis pirmąkart Lietuvoje pristatys pasaulinio garso amerikiečių menininką Marką Jenkinsą, kurio darbų galima rasti didžiausiose galerijose nuo Maskvos iki Rio de Žaneiro gatvių, ypač gimtosiose JAV, kur jis šiuo metu gyvena ir kuria kartu su kolege Sandra Fernandez. Markas Jenkinsas – geriausiai žinomas kaip įvairių skulptūrinių instaliacijų gatvėse autorius. Gatvė jam tampa scena, kurioje jo skulptūros randa betarpišką santykį su aplinkos detalėmis ir publika. Kad M. Jenkinso darbai yra provokuojantys ir tikroviški, liudija pagalbos numerių skambučiai. Šis kūrėjas savo skulptūras yra linkęs vadinti ne tiek meno projektais, kiek socialiniais eksperimentais. Vilniuje jis sukurs penkių skulptūrų kompoziciją ant Šiuolaikinio meno centro pastato stogo, kūrinį bus galima išvysti nuo rugsėjo 8 dienos. Ši vieta festivaliui yra svarbi ne vien kaip šiuolaikinio meno parodoms skirta erdvė. 1967 m. architekto Vytauto Čekanausko projektuotas pastatas yra vienas iš geriausių pavyzdžių, kaip naujoji architektūra dera istoriniame senamiestyje, kurdama ne priešpriešą tarp sena ir nauja, o naujas prasmes bei jaukias erdves.
Vilniaus gatvės meno festivalis siekia apleistiems ir reikšmingiems pastatams miesto centre suteikti papildomą krūvį, paveikti ir provokuoti, kad ilgesnį ar trumpesnį laiką išliksiantys gatvės meno darbai kviestų praeivius pamąstyti apie meną ir savo santykį su juo.

Šiemet į „Vilnius Street Art“ festivalį pakviesti ir du jauni, bet jau pripažinti lietuvių gatvės meno atstovai – Antanas Dubra pristatys kūrinį ant Šv. Jokūbo ligoninės sienos (iš J. Tumo-Vaižganto g. pusės), kurį bus galima pamatyti šiek tiek išsukus iš „Dūzgiančio prospekto“ ties Lukiškių aikšte, o Jurgis Tarabilda „prakalbins“ tuščią, tarsi gatvės menui specialiai skirtą sieną jaukioje Odminių gatvėje, kurią taip pat bus galima apžiūrėti pakeliui į „Dūzgiančio prospekto“ Menų ir muzikos gatvę.

Festivalyje dalyvaujantys menininkai darbus pradės rugpjūčio pabaigoje ir dirbs iki rugsėjo 8 d., kad sekmadienį, baigiantis „Sostinės dienų“ šventei, miestiečiai ir miesto svečiai galėtų apžiūrėti bei įvertinti penkis meno kūrinius bei pabendrauti su jų autoriais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lili

Lili portretas
Gal Lietuvai kažkas ir naujo, bet visame pasaulyje gatvės menas seniai paplitęs ir žinomas dėl Banksy grupės, šio meno pradininkų dėka, o jo pasiekėjų (tiksliau kopijantų) daug. O tas "menininkas" išgarsėjęs kosminiu greičiu kur? Pryžiuje, Londone, Berlyne, Briuselyje, kokiame didžiajame mieste? Azijoje, kur niekas nemoka akademinio meno? Kur meno suvokimas toks pats siauras kaip Lietuvoje?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių