Quantcast

Vilniuje – Šv. Kazimierui skirti prabangūs eksponatai iš Italijos

  • Teksto dydis:

Vilniuje bus eksponuojami prabangūs XVII amžiaus eksponatai, skirti pagerbti Šv. Kazimierui.

Iš Italijos į Vilnių, Bažnytinio paveldo muziejų atkeliauja relikvijoriai, paveikslai ir dokumentai – maldingumo tradicijos Šv. Kazimierui, Lietuvos globėjui, liudytojai. Šiam šventajam XVII amžiuje meldėsi ir viena įtakingiausių Florencijos šeimų – Medičiai.

Pasak muziejaus, ekspozicijos centre bus 1 mln. eurų įkainotas sidabrinis šv. Kazimiero relikvijorius su Lietuvos globėjo relikvija. Ją Toskanos kunigaikštis Kozmas III gavo iš Vilniaus vyskupo Mikalojaus Stepono Paco.

Įspūdingų matmenų kūrinio medžiagų brangumas, ikonografija ir auksakalio Massimiliano Soldanio Benzio meistriškumas stebino ne vieną italų kartą, o Lietuvoje jis pristatomas pirmą sykį.

Parodos lankytojai galės apžiūrėti ir deimantais puoštą šv. Marijos Magdalenos relikvijos brangenybę, ją vyskupui Mikalojui Steponui Pacui, atsidėkodamas už Šventojo Kazimiero relikviją, dovanojo kunigaikštis Kozmas III Medičis. Šalia bus eksponuojama ir šio Vilniaus vyskupo auksinė taurė iš Bažnytinio paveldo muziejuje saugomo Vilniaus katedros lobyno. Ekspozicijoje – ir 1636-ųjų Pietro Novelli nutapytas Šv. Kazimiero – Palermo miesto globėjo iškilmių paveikslas „Šv. Kazimiero karūnavimas“ bei kiti eksponatai.

Parodai „Šv. Kazimiero gerbimo istorijos šedevrai: Lietuva–Italija“ eksponatus skolino didžiausi Florencijos ir Palermo muziejai, Medičių lobynas ir Florencijos Šv. Lauryno bazilikos archyvas.

Parodą šį penktadienį, Tarptautinę muziejų dieną, bus galima aplankyti nemokamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių