Quantcast

Vilniuje – pažintis su lenkų architekto O. Hanseno kūryba

Nacionalinėje dailės galerijoje – pažintis su lenkų architektu, atviros formos koncepcijos kūrėju Oskaru Hansenu.

Ekspozicijoje galima susipažinti su novatoriškomis architekto idėjomis, jų taikymu miestų planavime, gyvenamųjų ir viešųjų pastatų architektūroje.

Parodoje „Oskaras Hansenas. Atvira forma“ pirmą kartą Lietuvoje rodomas lenkų architekto, eksperimentatoriaus, pedagogo ir atviros formos koncepcijos kūrėjo O. Hanseno kūrybinis palikimas. Suomijoje gimęs norvegų kilmės architektas vaikystę ir jaunystę praleido tarpukario Vilniuje, čia mokėsi mechanikos Vilniaus technikos mokykloje, vėliau, išvykęs iš Lietuvos, architektūros studijas tęsė Liubline, Paryžiuje ir Londone. O. Hansenas išgarsėjo dėl išvystytos atviros formos teorijos, kuri tapo jo architektūrinės veiklos ašimi.

„Atviros formos teorija – 1959 metais sukurta teorija, kurią vystė visą gyvenimą. Tai buvo konceptualus pamatas visiems jo architektūros tyrinėjimams, meninei ir pedagoginei veiklai, tam tikra filosofija, kurią jis norėjo pasiūlyti pasauliui kaip naują būdą stebėti ir matyti mus supančią erdvę“, – pasakoja parodos kuratorė Aleksandra Kedziorek.

O. Hanseno atviros formos teorijoje buvo siūloma atverti architektūrą vartotojams, suteikti galimybę dalyvauti ją kuriant. O. Hansenas priešinosi tam, ką pats vadino uždara forma – visiškai suprojektuotiems statiniams, kuriuose nepaliekama jokios erdvės vartotojų kūrybiškumui.

Daugiau – reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių