Quantcast

Vilniuje koncertuosiantys „Gonsofus“: kartu suvokėme, kokią galią turi muzika

  • Teksto dydis:

Jau šią savaitę muzikos mylėtojai galės džiaugtis nekasdieniu muzikiniu reginiu. Spalio 23 d. Vilniaus senamiestyje įsikūrusiame gyvos muzikos klube „Artistai“ koncertuos itin spalvingas ir dinamiškas dviejų muzikantų kolektyvas „Gonsofus“. Daugiau kaip šešis metus aktyviai koncertuojantis dviejų žmonių duetas koncertavo keliolikoje Europos valstybių. Šįkart „Gonsofus“ taikinyje – Lietuva.

Muzikiniam projektui vadovauja grupės įkūrėjas Saša Mamajevas. Jam kompaniją palaiko perkusijos specialistas Viktoras Šramekas. Nors muzikantai groja dviese, jų atliekamas regis praturtintas afrikietiškais ir Lotynų Amerikos ritmais. Be to, dainose galima aptikti ir tradicinio bei modernaus roko, pankroko pėdsakų.

Pirmojo koncerto Lietuvoje proga, „Gonsofus“ sutiko duoti interviu ir papasakoti apie save daugiau.

- „Gonsofus“. Kiek neįprastas ir keistas grupės pavadinimas. Kodėl pasirinkote būtent tokį pavadinimą? Kokią reikšmę jis jums turi?

- Saša: Šį žodį išmokau gyvendamas Kenijoje. “Gonsofus” reiškia ugnies, energijos sukūrimą. Bet ši ugnis nėra destruktyvi – ji labiau teigiama, teikianti naudą. Man žodis “Gonsofus” reiškia labai daug, nes laikui bėgant tai tapo dalele manęs ir to, ką aš darau. Bet man patinka kai kiekvienas mintį interpretuoja laisvai.

- Papasakokite apie muzikinį kelią. Kaip susipažinote ir sukūrėte grupę?

- Saša: Mes abu muzika užsiimame daugiau kaip dešimt metų. Per visa laiką mūsų kiekvieno iš mūsų atliekama muzika varijavo nuo pankroko iki klezmer (tradicinės žydų muzikos).

Susipažinome Bratislavoje – vienas draugas mane pasiūlė groti bosine gitara, o Viktorui - būgnais. Taigi, savo pirmojo susitikimo metu koncertavome 300 žmonių miniai. Po pasirodymo pasiūliau Viktorui prisijungti prie manęs ir “Gonsofus” projekto. Kalbant apie muzikinę patirtį, esminis skirtumas yra tas, kad Viktoras turi muzikinį išsilavinimą, nes studijavo klasikinę muziką ir džiazą.

- Jūsų muziką galima vadinti įvairiausių stilių žanrų mišraine. Tuo tarpu, nemažai kitų grupių apsiriboja vienu ar keliais muzikos stiliais. Be to, jūsų dainų žodžiai yra parašyti skirtingomis kalbomis, ryški skirtingų kultūrų įtaka. Kas nulėmė kurti būtent tokią muziką?

Saša: Gyvenau labai skirtingose pasaulio vietose – Turkijoje, Kenijoje, Ispanijoje, JAV, Rusijoje. Šiuo metu gyvenu Slovakijoje. Pasisekė, nes visa gyvenimą mane supo skirtingi žmonės, muzika, kalba ir tradicijos. Be to, Viktoras ir aš gyvenome skirtingose kultūrose.

- Regis, lotynų muzika, „afro-beat“ – šių stilių muziką grojančias grupes paprastai sudaro daugybė muzikantų. Jūs esate tik dviese, naudojate efektų pedalus.  Krypstate nuo standartų?

- Saša: Efektų pedalus naudoti pradėjau, nes trumpam norėjau pasprukti nuo chaoso, kuris būna daug narių turinčiose grupėse. Net ir „Gonsofus“ pirmaisiais metais sudarė aštuoni nariai. Šiek tiek vėliau grojau individualiai. Tačiau po pažinties su Viktoru, pajutau, kad viskas atsidūrė savose vėžėse. Suvokėme, kokią galią turi mūsų muzika. Pradėjome kurti ir ties tuo stabiliai apsistojome. Tiesa, koncertų metu mums akomponuoja kiti kviestiniai muzikantai.

Viktoras: Esu grojęs labai dideliuose, 7-8 narių ar net 17 narių kolektyvuose. Visokie sunkumai, kurie atsiranda dirbant tokiuose dideliuose kolektyvuose, mane labai išvargino. Todėl grojimas „Gonsofus“ yra visiškai kitokia, daug malonesnė patirtis. Aiškintis tenka tik su vienu juokingu vyruku.

- Ar turite kitokių laisvalaikio užsiėmimų? Neskaitant muzikos.

- Saša: Jau ilgą laiką muzika mums yra daug daugiau nei laisvalaikio leidimo būdas. Tiesą sakant, tai yra pagrindinis mūsų užsiėmimas. Dar labai mėgstam gerti arbatą ir važinėti dviračiais. Ir keliauti.

- Viktoras: Man patinka keliauti. Džiugu, kad tai yra muzikanto gyvenimo dalis. Ir taip, dievinu geros kokybės azijietišką arbatą. Daug jos.

- Koncertavote daugelyje valstybių. Kokių nutikimų esate patyrę per savo muzikinę karjerą?

- Saša: Na, blogiausias nutikimas įvyko kai Prahoje iš mūsų pavogė mūsų aparatūrą. Dar labai gerai prisimenu kad tuo metu švenčiau gimtadienį, o visame mieste buvo potvynis, todėl visus mūsų koncertus atšaukė. Laikai buvo beprotiški! Bet, neskaitant šių nutikimų, per visą laiką susipažinome su begale įdomių žmonių, patyrėme labai daug smagių akimirkų. Pavyzdžiui, grojome Lisabonos centrinėje aikštėje esant 50 laipsnių karščio. Arba buvome užpulti blakių kai nakvojome viename iš Amsterdame esančių skvotų.

- Kokie jūsų ateities planai?

- Saša: „Get lucky. We’re up all night to get lucky” (juokiasi). Nemėgstu šitos dainos. O jeigu rimtai, tai netrukus pasirodys mūsų naujasis vaizdo klipas. Taip pat planuojame įrašyti naują albumą ir tęsti muzikinius turus. Yra labai daug vietų, kuriose dar negrojom!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių