Quantcast

Vilniuje koncertuos prancūzų kontratenoras Ph. Jaroussky

  • Teksto dydis:

Vienas ryškiausių pasaulio kontratenorų Philippe Jaroussky atvyksta į Lietuvą su prancūzų baroko muzikos orkestru „Le Concert de la Loge“.

Per savo karjerą Ph. Jaroussky yra pelnęs beveik visus prestižinius pasaulio muzikos teikiamus apdovanojimus, tarp jų „Grammy“ ir penkis „Echo Klassik“ Vokietijoje.

P. Jaroussky diskografija apima ne tik baroko šedevrus, bet ir šiuolaikinių kompozitorių kūrinius.

Jo įspūdinga baroko kūrinių atlikimo technika yra pakerėjusi ne tik melomanus, bet ir masinę auditoriją didžiausiose pasaulio koncertų bei teatrų salėse.

– Kaip Lietuvos publikai reikėtų pristatyti jūsų balso tipą? Kontretenoras skamba kaip altas, mecosopranas ar sopranas?

– Turiu pasakyti, kad mano balso spalva panašesnė į soprano. Tai gana lengvas balsas, bet diapazonas kaip mecosoprano. Su savo balso spalva aš galiu ne tik išgauti subtilią baroko kūrinių ornamentiką, bet ir iliustruoti personažų charakterius.

– Ar kontratenoras dainuoja falcetu?

– Falcetas man yra baisus žodis. Tai skamba kaip kažkas dirbtino. Aš dainuoju galvos rezonatoriais, kaip sopranai ar mecosopranai. Tai tas pats mechanizmas kaip ir pas moteris. Aš stengiuosi atskleisti natūralų ir laisvą savo balso skambėjimą, negalvodamas apie mechanizmus ir techniką. Dauguma žmonių kontratenoro dainavimą laiko paslaptimi, bet aš nelaikau to jokia paslaptimi. Net prieš kastratus jau buvo kontratenorai.

– Kokią programą išgirs Lietuvos publika?

– Vilniuje atliksime J. S. Bach ir G. P. Telemann kantatas su „Le concert de la Loge“ orkestru, dirigentas Julien Chauvin. Tai labai įkvepianti muzika, kurią specialiai skirsime Lietuvos publikai. Tai pirmas ir labai jaudinantis susitikimas.

Kontratenoras Ph. Jaroussky koncertuos Vilniuje, Kongresų rūmuose, 2016 m. lapkričio 23 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių