Quantcast

Vilniuje finišavo festivalis „Nepatogus kinas“

  • Teksto dydis:

Spalio 30 d. sostinėje finišavo aštuntasis dokumentinio kino festivalis „Nepatogus kinas“. Geriausiu festivalio filmu tarptautinė žiuri išrinko režisierių iš Šveicarijos  Floriane Devigne, Fred Florey filmą „Skalbykla“ („La clé de la chambre à lessive“). Vilniuje „Nepatogų kiną“ iš viso aplankė virš 8500 žiūrovų.

Geriausio „Nepatogus kino“ filmo „Skalbykla“ kadrai fiksuoja įvykius, vykstančius kelių kvadratinių metrų ploto skalbykloje, įrengtoje pirmame daugiabučio namo aukšte. Filmo herojų pokalbiai pateikia išsamų Šveicarijos visuomenės ir jos paraštėse gyvenančių žmonių paveikslą. Ginčuose dėl skalbimo miltelių, švaros ir tvarkymosi taisyklių aiškėja, kad dauguma šio Lozanos daugiabučio gyventojų yra migrantai, kuriuos čia įkėlė socialinės apsaugos tarnybos. Jautriai nufilmuotame filme atskleidžiamos asmeninės filmo herojų dramos, dalijamasi svajonėmis ir geresnio gyvenimo viltimi.

Filmo kūrėjai buvo apdovanoti festivalio organizatorių įsteigtu 1000 eurų prizu. „Konkursinę programą sudarė septyni labai stiprūs ir skirtingi filmai. Iki pat paskutinės minutės nebuvo aišku, kas taps pirmosios „Nepatogaus kino“ konkursinės programos laimėtoju. „Skalbykla“  yra puikus, metaforiškas filmas, džiugu, kad būtent jis pelnė pagrindinį prizą“, - sakė „Nepatogaus kino“ direktorius Gediminas Andriukaitis.

Tarptautinė žiuri, sudaryta iš Gennady Kofmano, Maciej Nowickio ir Dagnės Vildžiūnaitės, ne tik išrinko geriausią konkursinės programos filmą, bet ir dviem konkursinės programos filmams skyrė specialius paminėjimus – režisierės iš Rusijos Alinos Rudnitskajos filmui „Kraujas“ („Кровь“) ir Nyderlandų režisieriaus Jaap van Hoewijko filmui „Egzekucijos  belaukiant“ („Killing Time“). „Kraujas“ - tai metaforiškas filmas apie šių dienų Rusijos periferijose gyvenančius žmones, kurie neturi galimybių ir yra tiesiog įstrigę laike, o „Egzekucijos belaukiant” -  filmas apie nusikaltimą, bausmę ir skausmą matant mirštantį žmogų.

Tradicinį „Žiūrovų balso“ apdovanojimą, kurio laimėtoją lemia visų festivalio lankytojų balsavimas, šiais metais pelnė režisieriaus iš Didžiosios Britanijos Orlando von Einsiedelo filmas „Virunga“ („Virunga“). Šis, „Žaliąją programą“ atidaręs filmas pasakoja apie Virungos nacionalinį parką – vieną unikaliausių pasaulio vietų, kur laisvėje gyvena nykstančių kalnų gorilų populiacija, o jame dirba nedidelė, tačiau pasišventusi parko darbuotojų komanda. Filme galima pamatyti kaip susipina aplinkosaugininkų, tarptautinių korporacijų, korumpuotų valdininkų ir vietos sukilėlių interesai.

„Šiemet kino sales Vilniuje aplankė apie  8500 žiūrovų. Kasmet norinčiųjų pamatyti kokybišką dokumentiką vis daugėja, todėl kitąmet festivalis į sostinę sugrįš su dar daugiau filmų bei kino erdvių. Kita vertus, šių metų „Nepatogus kinas“ dar tikrai nesibaigė ir tik pradeda kelionę po kitus Lietuvos miestus“, - teigė G. Andriukaitis.

Anot jo, nuo lapkričio pradžioje dalis festivalio programos keliaus į Kauną, Klaipėdą, Šiaulius, Panevėžį, Marijampolę, Alytų ir Anykščius. Čia bus rengiamos nemokamos filmų peržiūros, vyks diskusijos ir kiti festivalio renginiai.

„Nepatogus kinas“ yra didžiausias dokumentinio kino renginys Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Aštuntąjį sykį vykstančio festivalio seansus nuo 2007-ųjų jau aplankė beveik 90 tūkst. žiūrovų. Šiemet festivalio programoje - virš 50 Lietuvos ir užsienio kūrėjų dokumentinių filmų. Sostinėje įvyko beveik 90 kino seansų, apsilankė 12 užsienio svečių, beveik kasdien vyko diskusijos aktualiomis temomis – nuo Rusijos ir Ukrainos iki Vilniaus viešųjų erdvių.  Į visus festivalio seansus lankytojai gali patekti patys nusprendę, kiek verta mokėti už bilietą (įėjimas – bent vienas centas). Daugiau informacijos festivalio svetainėje www.nepatoguskinas.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių