Quantcast

Vilniuje eksponuojamos litvako J. Lipschitzo skulptūros iš Pompidu centro

Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje atidaryta skulptoriaus Jacques`o Lipchitzo darbų paroda, skirta jo 125-mečiui.

Parodą „Gyvenimas skulptūroje“ Valstybiniame Gaono žydų muziejuje atidarė Prancūzijos ambasadorius Lietuvai Philippe Jeantaud. Čia eksponuojamos skulptūros iš Prancūzijos – Judaizmo ir istorijos ir meno muziejaus ir Pompidu centro Paryžiuje. Pasak parodos rengėjų, iš Pompidu centro norėta atvežti daugiau – septynias skulptūras, tačiau pavyko tik tris.

„Iš Pompidu centro specialiose dėžėse atvežėme tris labai trapias skulptūras, tai pateisina mano buvimą čia, nes buvo labai sudėtinga jas atgabenti. Pompidu centro vadovybė nusprendė, kad jos labai pažeidžiamos, todėl turėčiau jas lydėti visą kelią iki pat eksponavimo šioje vietoje“, – pasakoja G. Pompidou centro atstovas Sennenas Codjo.

Tarp skulptūrų – ir paskutinysis J. Lipchitzo darbas „Mūsų gyvybės medis“, kurį jo žmona pabaigė jau po jo mirties.

Parodoje taip pat eksponuojamos ir menininko litografijos, eskizai žymiosioms skulptūroms, piešiniai, asmeninė korespondencija, dokumentai. Šie meno kūriniai saugomi Prancūzijos muziejuose, Lietuvos išeivijos dailės fonde, Nacionalinio dailės muziejaus rinkiniuose bei kitose privačiose kolekcijose.

Pasak Gaono žydų muziejaus direktoriaus, daug pastangų įdėta ir tvarkant J. Lipschitzo asmeninių dokumentų ir laiškų archyvus, kuriuos perdavė skulptoriaus dukra, gyvenanti JAV.

Chaimas Jakobas Lipschitzas gimė 1891-aisiais Druskininkuose. Ten gyveno iki 17 metų. Išvykęs iš Lietuvos į Prancūziją, pasivadino Jacques.

Išvykęs jis išgarsėjo ne tik Vakarų Europoje, bet ir JAV. Būtent ten jis sukūrė daug skulptūrų, kurios puošia viešąsias erdves.

Prancūzijoje jis artimai bendravo su Pablo Picasso, Amadeo Modigliani, Diego Rivera.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių