Quantcast

Vilniuje – Egipto kultūros gūsis ir svarstymai apie Europos ateitį

  • Teksto dydis:

Pasaulis tampa vis mažesnis. Už Europos ribų vykstantys politiniai, ekonominiai ir kultūriniai pokyčiai, vienas kitą keičiantys totalitariniai režimai bei karai nelieka be pasekmių ir Senajam žemynui.

Vienas tokių pokyčių padarinių — pastaraisiais metais stipriai išaugę migrantų iš Artimųjų Rytų srautai į Europą, kurie nemažai daliai jos šalių visuomenių kelia baimę ir priešiškumą. Geriausias būdas kovoti su stereotipais ir jais paremtomis emocijomis — tiesioginis žmonių bendravimas ir kultūriniai mainai.

Todėl Goethe’s institutas Lietuvoje, vykdydamas projektą CARTE BLANCHE: Kairas Vilniuje pakvietė Goethe’s institutą Kaire rengti bendrą programą. Taigi, Lietuvos sostinėje pristatome Egipto — ne tik savo egzotiškais kurortais, piramidėmis ar įspūdingomis šventyklomis įdomios šalies — turtingą kultūrinį bei visuomeninį gyvenimą.

Pagrindiniai projekto renginiai vyks 2016 m. lapkričio 30 – gruodžio 9 dienomis.

Lapkričio 30 d. 17.30 val. Vilniaus fotografijos galerijoje atidaroma Ramūno Danisevičiaus fotoparoda „Arabesque life“. Savo fotografijose menininkas įamžino akimirkas, sustabdytas Kairo gatvių šurmulyje. Tai pačių įvairiausių gyvenimo aspektų, momentų, sričių mozaika. Teisingiau — arabeska.

Lietuvos ansamblių tinklas su dirigentu Vykintu Baltaku ir Egipto šiuolaikinės muzikos ansamblis ties muzikinį tiltą tarp arabų ir Europos muzikos.

Lapkričio 30 d. 11 val. studentai ir visi besidomintys kviečiami į atvirą koncertą-pokalbį Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kurio metu bus pristatoma arabų tradicinė ir šiuolaikinė muzika.

Gruodžio 1 d., 19 val. Vilniaus rotušėje Lietuvos publikai bus pristatoma įspūdinga programa, kuri supažindins klausytojus su naujausiais arabų kilmės kompozitorių muzikos kūriniais bei pristatys jų europinį kontekstą. Dirigentas V. Baltakas. Solistai: Sherif El Razzaz (klarnetas), Andrius Žiūra (klarnetas).

Gruodžio 5–9 d. Vilniuje viešės teatro pedagogė iš Egipto Sondos Shabayek. Ji yra meninio projekto „The BuSSy Project“ vadovė. Šio projekto misija yra dokumentuoti ir viešinti cenzūruotas bei dar nepasakotas istorijas apie lyčių problemas įvairiose Egipto bendruomenėse. S. Shabayek pristatys Lietuvoje su pažeidžiamomis visuomenės grupėmis dirbantiems profesionalams „Istorijų pasakojimo metodą“ (angl. „Storytelling“), kuris naudojamas dirbant su sunkius išgyvenimus ar traumas patyrusiais žmonėmis.

Gruodžio 9 d. 16.30 val. Vilniaus universiteto Mažojoje auloje vyks vieša diskusija „Arabų žiema ir jos šaltis Europoje: civilizacijos sloga ar rimta liga?“. Renginyje dalyvaus Egipto žurnalistė Reem Magued, kuri šioje šalyje vykusios revoliucijos metu buvo viena iš pagrindinių tos revoliucijos televizijos veidų. Su ja diskutuos vienas įtakingiausių Lietuvos istorikų, kultūros ir civilizacijos teoretikų prof. Alfredas Bumblauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių