Quantcast

Vilniuje atidaryta lenkų paveikslėlių knygų paroda

Vilniaus rotušėje atidaryta lenkų paveikslėlių knygų paroda, kurią sudaro lenkų dailininkų knygos tiek išleistos pastaraisiais metais, tiek kurtos prieš kelis dešimtmečius, tapusios knygos meno istorija.

Paroda „Look Polish picture book“ supažindina su Lenkijos paveikslėlių knygos istorija, nuo 20 a. šeštojo dešimtmečio iki šių dienų. Praeito amžiaus šeštajame, septintajame ir aštuntajame dešimtmečiais lenkų iliustruotojų kūryba pasiekė nemažų laimėjimų, jie suformavo reiškinį, vadinamą „Lenkų iliustracijos mokykla“. Knygų iliustracija nebuvo kuriama tik kaip teksto papildymas, o kaip visuma, pilnavertis meno kūrinys.

„Tai paroda, kurioje pristatomos knygos kaip visuma, knyga – kaip meno objektas. Čia eksponuojami ir knygų originalai, ir išdidintos iliustracijų reprodukcijos, leidėjai. Ekspozicijoje pasitelkiant du svarbius kūrėjų duetus: Franciszka ir Stefan Temersonai kūrė avangardinius skirtingų žanrų kūrinius, o Levit and Him dueto – geriau žinomo Didžiojoje Britanijoje nei Lenkijoje, – darbus taip pat pristatome parodoje, o ekspoziciją baigiame jaunųjų menininkų karta, jau įvertinta apdovanojimais tarptautinėje iliustruotojų mugėje Bolonijoje“, – teigė dailėtyrininkė Anita Wincencjusz-Patyna.

Parodoje galima išvysti ir Stasio Eidrigevičiaus, jau kelis dešimtmečius gyvenančio ir kuriančio Lenkijoje, Varšuvoje, darbus. Pasak parodos rengėjų, S. Eidrigevičius į Lenkijos knygų iliustracijos istoriją įžengė labai ryškiai.

„Stasio debiutas įvyko 1978-aisiais, kai iliustracijos fenomenas geso, tai buvo susiję su politine, ekonomine situacija, jis sukūrė atpažįstamą braižą, jo iliustracijos labai savitos. Šiandien galime matyti, kaip jis paveikė jaunesnės kartos dailininkus, pavyzdžiui, Iwon Chmielevską ir jos kūrybą“, – sakė dailėtyrininkė.

Ši paroda yra Baltijos jūros kultūros centro Gdanske rengiamo tarptautinio projekto dalis.

„Gdansko Baltijos kultūros centras yra institucija, kuri užsiima sklaida Baltijos šalyse, parengėme šį lenkų paveikslėlių knygos projektą, kuris susideda iš parodos ir leidinio anglų-lenkų kalbomis ir šį projektą rodome trijose Baltijos šalyse“, – pasakojo projekto organizatorė Renata Malcer-Dymarska.

Pavasarį ši paroda eksponuota Rygoje, Vilniuje ji bus eksponuojama iki spalio, vėliau paroda persikels į Estiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių