Quantcast

„Vilniaus skulptūrų kelias“ kviečia į kalėdinį pasivaikščiojimą sostinėje

  • Teksto dydis:

2016 metus Modernaus meno centras (MMC) baigia pristatydamas naują knygą – menotyrininkės Jolantos Marcišauskytės-Jurašienės parengtą kultūrinį gidą „Vilniaus skulptūrų kelias“.

Tai jau trečias, atsinaujinęs itin didelio populiarumo sulaukusios knygos leidimas, papildytas naujais faktais ir 2014–2016 m. pastatytų skulptūrų istorijomis. Artėjant Kalėdoms autorė kviečia atsinaujinusio „Vilniaus skulptūrų kelio“ įdomybes atrasti keliaujant pamėgtais šventiškais sostinės keliais.

Pasak J. Marcišauskytės-Jurašienės Kalėdų maršruto skaitytojai neras knygoje, tačiau jis gali tapti įkvėpimu patiems planuoti sau įdomius pasivaikščiojimus sostinėje ir išmėginti kultūrinio gido naujienas, pavyzdžiui, „Vilniaus kalbančių skulptūrų“ maršrutą.

„Šventiškai nusiteikę miestiečiai ir Vilniaus svečiai dažnai buriasi Katedros aikštėje, norėdami apžiūrėti Kalėdų eglę bei pasidairyti po šventinę mugę ir neretai vėliau Pilies gatve traukia link Rotušės aikštės. Raginame šiemet savo įprastą kalėdinį pasivaikščiojimą su šeima ar bičiuliais paįvairinti ir jo metu naujai pažvelgti į sostinės gatves“, – į neįprastą pasivaikščiojimą kviečia knygos autorė.

Kalėdinis maršrutas nuo Arkikatedros iki Rotušės aikštės:

1. Katedros skulptūros (autorius Tomaso Rigi)

Atkreipkite dėmesį į prie Katedros įėjimo „įsikūrusias“ barokines italų skulptoriaus Tomaso Rigi lipdytas skulptūras, vaizduojančias keturis evangelistus, Abraomą ir Mozę. Skulptūrų atributai padeda atpažinti Biblijos herojus: šv. Mato dešinėje angelas, į šv. Morkų žvelgia liūtas, šv. Luko pašonėje jautis, o erelis įsitaisęs prie šv. Jono. Kodėl Mozė pavaizduotas su ragais, klausiate? Verčiant Bibliją įsivėlė klaida ir vietoje „švytinčio“ Mozės veidas buvo pavadintas „raguotu“. Dėl šio nesusipratimo vėliau daugelis menininkų Mozę vaizdavo su ragais.

2. Plytelė „Stebuklas“ (autorius Gitenis Umbrasas)

Š. Mažeikos/ BFL nuotr.

Jei nėra sniego, pasisukę Katedros varpinės kryptimi lengvai rasitę šią nedidelę plytelę. Ji primins, jog kartais ir skeptikams reikia patikėti stebuklais. 2002 m. viešėdamas Vilniuje „Stebuklą“ savo iškilmingoje kalboje paminėjo JAV prezidentas Džordžas Bušas. Sakoma, kad atsistojus ant plytelės ir apsisukus tris kartus, tą akimirką sugalvotas noras išsipildys.

3. Paminklas LDK kunigaikščiui Gediminui (autorius Vytautas Kašuba)

Keliaudami nuo „Stebuklo“ nepraeikite pro Gediminą, o jei manote, kad žinote Vilniaus įkūrimo legendą kaip „du kart du“, pasišnekėkite su Didžiuoju kunigaikščiu. Andriaus Tapino tekstą pasakojanti, Algirdo Kaušpėdo balsu prakalbusi viena iš penkiolikos MMC projekto „Vilniaus kalbančios skulptūros“ herojų papasakos jums dar negirdėtų istorijų apie žynio Lizdeikos sapną ir staugiantį vilką.

4. „ Žibintininkas“ (autorius Vytautas Nalivaika)

Pilies gatvės pusiaukelėje nerkite į Šv. Jono gatvę. Čia sutiksite lieso silueto žmogystą. Ar žinote, ko ji taip atkakliai siekia ištiesusi į viršų rankas? Leiskite jai jums paskambinti – Rolando Rastausko tekstą pasakojanti skulptūra atskleis įdomią paslaptį. Neišduokite jos ir neskubėdami Domininkonų gatve keliaukite iki Vokiečių gatvės.

5. „Barbora“ (autorius Vladas Vildžiūnas)

Vokiečių gatvėje jūsų lauks Barborai Radvilaitei kurta banguojančių formų skulptūra, Barboros vardu pakrikštyta Lietuvos teatro įžymybių – Jono Jurašo ir Aušros Marijos Sluckaitės Jurašienės. Pasilabinkite su „Barbora“ ir ji jums prabils menotyrininkės, rašytojos Kristinos Sabaliauskaitės tekstu ir balsu. Rotušės aikštė ir šventinė eglutė jau visai šalia.

Naujoje knygoje net 15 skulptūrų prabyla ne tik iš knygos puslapių – skaitytojai gali sulaukti jų skambučio telefonu. „Vilniaus skulptūrų kelias“ iš viso pristato 157 Senamiestyje, centre ir toliau nuo jo esančias skulptūras bei jų autorius, pateikia pavienių objektų ir skulptūrų parkų sąrašą. Atnaujintame gide pristatomas iš metalinių litų atlietas paminklas bankininkui Vladui Jurgučiui, bei jaukiame naujamiesčio skvere sau vietą suradusi Džono Lenono skulptūra.

Atnaujintame kultūriniame gide skaitytojai taip pat ras naują „Vilniaus kalbančių skulptūrų maršrutą. Iš viso naujoje knygoje pateikiama 15 teminių ir 6 pagrindiniai maršrutai. Mėgstamiausių skulptūrų maršrutą siūloma susidaryti patiems ir pastvėrus 200 gramų palengvėjusią knygą leistis į pasivaikščiojimus Vilniuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Reikia keisti

Reikia keisti portretas
Visur kunigaikščiai ant žirgo tik Lietuvoje nulipęs ir nuleidęs galvą ...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių