Quantcast

Vilniaus Rotušės aikštėje - Europos kalbų dienai skirta šventė

Rugsėjo 26-ąją visoje Europoje švenčiama tradicinė Europos kalbų diena. Šia proga visose žemyno šalyse vyksta įvairūs renginiai. Šios datos nepamiršta ir lietuviai – ketvirtadienio popietę Vilniaus Rotušės aikštėje iki vakaro vyksta šiai progai specialiai skirta šventė.

Aktyviausi šventėje – užsienio valstybių ambasados ir kultūros centrai. Šiemet jų dalyvauja daugiau kaip dvidešimt. Šventės stebėtojai kiekvienai šaliai įrengtuose paviljonuose pažindinosi su įvairių Europos tautų kultūromis ir kalbomis.

Nemažai aplinkinių dėmesio sulaukė Europos kalbų dienai skirtas koncertas. Jį organizuoja Valstybės institucijų kalbų centras kartu su Lietuvių kalbos institutu. Koncerto dalyviai žiūrovams siūlė pasiklausyti užsienio kalbomis atliekamų dainų ir deklamuojamų poezijos eilių.

Ant scenos pasirodė skirtingų tautų liaudies šokių programas atliekantys šokėjai. Linksmiausiai nusiteikę miestiečiai apšilo ir patys – jie buvo kviečiami sušokti graikišką sirtakį. Be to, renginio programos pabaigoje numatyta Deivydo Zvonkaus ir jo vadovaujamo Smaragdinio choro pasirodymas.

Šventės metu sveikinimo žodį tarė Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros pirmininkė Audronė Pitrėnienė.

„Daugiakalbystė Europai svarbi socialiniu, kultūriniu, švietimo ir net ekonominiu požiūriu. Turime gebėti įsilieti į pasaulio bendruomenę, susivienyti tam, kad pasiektume didesnių bendrų tikslų. Kita vertus, turime išlikti savimi ir būti įvairūs“, - kalbėjo A. Pitrėnienė.

Ji pabrėžė, kad Europos kalbų diena minima ne tik Rotušės aikštėje. Vakar Seime susirinko žymiausi kalbininkai. Jie pradėjo forumą „Vienijanti įvairovė: kalbų reikšmė mobilumui, darbui ir aktyviam pilietiškumui“.

Rugsėjo 27 d. Seime rinksis Europos Sąjungos šalių parlamentų delegacijos, kurios nagrinės daugiakalbystės problemas.

Europos kalbų diena organizuojama jau dvyliktus metus iš eilės. Idėja rengti tradicija tapusią šventę kilo siekiant skatinti kalbų mokymosi įvairovę, išugdyti pagarbą visoms Europos kalboms, taip pat regioninėms tautinių mažumų kalboms. Daugiakalbystė laikoma viena didžiausių Europos vertybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių