Quantcast

Vilniaus festivalyje – prancūzų maestro diriguojamas H. Berliozo „Requiem“

  • Teksto dydis:

Birželio 15-ąją, minint Gedulo ir vilties dieną Vilniaus festivalyje skambės Hectoro Berliozo „Requiem“. Koncertas vyks Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT).

Šį „Requiem“ H. Berliozas laikė geriausiu savo veikalu, kupinu „rūsčios didybės“, ir pabrėždavo šio sumanymo ir išraiškos priemonių novatoriškumą. Jau iš pat pradžių autorius įsivaizdavo to kūrinio grandioziškumą – 500 arba 600 atlikėjų. Didžiulį orkestrą H. Berliozas čia girdėjo be galo įvairų: spindintį ryškiomis spalvomis, grandiozinį, dramatišką, rūstų, tragišką, o greta –  lengvą kaip oras, virtuozišką, dainingą, švelnų ir plastišką. Neveltui poetas Heinrichas Heine apie patį Berliozą yra pasakęs: „Tai erelio didumo vyturys“.

Vilniaus festivalyje H. Berliozo „Requiem“ skambės minint Gedulo ir vilties dieną. O sukurtos šios Didžiosios gedulo mišios buvo 1837 m., sulaukus prašymo parašyti muziką 1830-ųjų revoliucijos aukų atminimui. 

Monumentalų kūrinį birželio 15-osios vakarą Nacionaliniame operos ir baleto teatre atliks didžiulės muzikantų pajėgos, jungiančios du – Lietuvos nacionalinį simfoninį ir Lietuvos kariuomenės orkestrus, Kauno valstybinį ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro chorus. Solistas – tenoras Gustavo Porta, kviečiamas dainuoti įvairiuose pasaulio operos teatruose, diriguos prancūzų maestro Cyrilas Diederichas, kurį Vilniaus festivalyje išvysime ir birželio 12 d., diriguojant operą „Manon“.

C. Diederichas, dalyvaudamas festivaliuose, dirigavo žymiems pasaulio simfoniniams orkestrams, tarp jų yra visi pagrindiniai Prancūzijos kolektyvai, Bavarijos, Vienos, Miuncheno radijo, Madrido nacionalinis RTVE, Bukarešto nacionalinis radijo, Brazilijos simfoninis ir kt. Maestro jau daugelį metų bendradarbiauja ir su Lietuva: Lietuvos nacionaliname operos ir baleto teatre yra dirigavęs J. F. Halévy operą „Žydė“, 2015 m. rudenį vadovavo J. Massenet „Manon“ naujam pastatymui, kviečiamas diriguoti LNSO simfoninės muzikos programose, o Vilniaus festivalyje yra parengęs išskirtinių opusų – J. Haydno oratorijos „Metų laikai“, H. Berliozo „Fausto pasmerkimo“, O. Messiaeno „Turangalîla-Symphonie“ interpretacijas.

H. Berliozo „Requiem“ Vilniaus festivalyje skambės birželio 15 d., trečiadienį, 19 val. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių