Quantcast

Vilniaus dokumentinių filmų festivalyje triumfavo broliukai latviai

  • Teksto dydis:

Vilniaus dokumentinių filmų festivalis baigėsi Baltijos šalių dokumentinių filmų kūrėjų apdovanojimais. Kaip skelbia organizatoriai, du iš trijų festivalio žiuri apdovanojimų iškeliavo į Latviją.

Pirmąją vietą už filmą "Paskutinės šventovės metraščiai" pelnė Davis Somanis. Tai du dešimtmečius trunkančios Latvijos nacionalinės bibliotekos statybų istorija, sukėlusi daugybę ginčų ir diskusijų. Išskirtinis kameros darbas, sudėtinga naratyvo koncepcija, įvairių socialinių grupių atstovavimas ir opių klausimų posovietinėse šalyse atskleidimas lėmė vertinimo komisijos sprendimą šiam pasakojimui skirti aukščiausią įvertinimą.

Dar du latvių režisieriai - Ivaras Zviedris ir Inese Klava - antrąją vietą pelnė už filmą "Dokumentininkas", kuriame nagrinėjamas kameros poveikis autoriaus ir herojaus santykiui. Pasak festivalio vertintojų, filmo herojė atsiskyrėlė Inta ne tik išryškina tam tikrą socialinę problematiką, bet ir tampa filmo bendraautore.

Trečiasis festivalio laureatas - Maratas Sargsyanas, kurio filmas "Tėvas" apdovanotas jau ne viename tarptautiniame festivalyje. Stebėdamas buvusio kriminalinio nusikaltėlio Antonovo šeimą, režisierius tiria nematomą gero tėvo gyvenimo pusę, priverčia peržengti tą ribą, kuri mus skiria nuo kriminalinio pasaulio ir pažvelgti į jį kitu kampu. Vertintojų nuomone, pralaužti šią prietarų sieną yra labai drąsus dokumentininko žingsnis.

Pinigines premijas festivalio laureatams skyrė Kazickų šeimos fondas. Nuo 2008 metų konkursinėje Baltijos šalių dokumentinių filmų programoje kasmet pristatoma 12 geriausių Lietuvos ir kaimyninių Estijos bei Latvijos kūrėjų darbų. Šiemet į ją buvo atrinkti penki lietuvių, trys latvių ir keturi estų dokumentiniai filmai.

Šių metų festivalio šūkis buvo "Tikros istorijos nesustoja" - jame nagrinėtas dokumentinio kino poveikis jo kūrėjų ir herojų gyvenimams, kaip kamera sujungia jų likimus ir daro įtaką tolimesniems jų pasirinkimams.

Festivalio žiūrovai jame galėjo išvysti per 40 filmų.

Planuojama, kad kitąmet Vilniaus dokumentinių filmų festivalis vyks rugsėjo 18-28 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

led candle lights

led candle lights portretas
I like this web blog very much, Its a rattling nice office to read and obtain information. "The world breaks everyone, and afterward, many are strong at the broken places." by Ernest Hemingway. led candle lights http://www.glvcd.com/led_candles
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių