Quantcast

Vilniaus aukcione brangiausiai parduotas paveikslas – už 185 tūkst. litų

  • Teksto dydis:

Per šešerius Vilniaus aukciono gyvavimo metus brangiausiai parduotas paveikslas buvo Antano Žmuidzinavičiaus kūrinys, už kurį sumokėta 185 tūkst. litų.

Šių metų gegužę už tokią sumą pirkėjas įsigijo 1910 metų Antano Žmuidzinavičiaus chrestomatinį darbą "Dzūkų kaimelis".

Antroje brangiausių paveikslų vietoje liko 1921 metų Justino Vienožinskio drobė "Parko tvenkinys su gulbėmis Dačiūnų apylinkėje". Už ją sumokėta 115 tūkst. litų. Trečioje vietoje - Petro Kalpoko 1904 metų drobė "Rudeniškas peizažas", nupirkta už 70 tūkst. litų.

Į brangiausiųjų penketuką taip pat pateko A.Žmuidzinavičiaus "Užgesęs vulkanas" (67 tūkst. litų) ir Adomo Galdiko "Žydo Barucho portretas" (46 tūkst. litų).

"Brangiausiai kainuojantys kūriniai, patenkantys į šį reitingą yra sukurti Kauno meno mokyklos aplinkos autorių iki Antrojo pasaulinio karo. Dominuoja drobė-aliejus, nors patenka ir vienas žemėlapis", - teigiama Vilniaus aukciono pranešime.

Tačiau pagal aukciono nustatytą vidutinę vieno kūrinio kainą, brangiausias autorius - J.Vienožinskis. Vieno jo paveikslo vidutinė kaina siekė 115 tūkst. litų. Antras šiame reitinge - A.Žmuidzinavičius (63 tūkst. 370 litų), trečias - Kazimieras Alchimavičius - (37 tūkst. litų), ketvirtas - Timonas Niesiolovskis (25 tūkst. litų), penktas - Ferdinandas Ruščicas (25 tūkst. litų).

Reguliarius bei profesionalius meno kūrinių aukcionus Lietuvoje rengia vieninteliai aukciono namai – Vilniaus aukcionas. Nuo 2007 metų, kai įvyko pirmasis Vilniaus aukcionas, surengti 29 aukcionai. Tarp jų buvo ne tik dailės kūrinių aukcionai, bet ir trys antikvarinių knygų bei vienas, skirtas fotografijai.

Šiemet per devynis mėnesius meno kūrinių aukcionų apyvarta siekė beveik 900 tūkst. litų. Pernai per visus metus meno kūrinių parduota už 523 tūkst. litų.

Per visus Vilniaus aukcionus, išskyrus tris knygų pardavimus, nupirkti 796 meno kūriniai už maždaug 3,3 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių