Quantcast

Veganų festivalis Kaune vilios įmantrybėmis

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 16 dieną Kaune bus surengtas pirmasis veganų festivalis „Vegfest LT Kaunas". Sėkmingai Vilniuje jau tris kartus organizuotas renginys rudenį džiugins laikinosios sostinės gyventojus.

Daugiau nei 70 įmonių

Atėjusieji į renginį galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, taip pat mėsos bei pieno produktų pakaitalų, įsigyti įvairių pusfabrikačių, ekologiškų prekių, receptų knygų, virtuvės įrangos, natūralios kosmetikos, papuošalų bei aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams.

„Didžiausią dėmesį šį kartą sutelkėme į vietinius verslus – beveik pusė dalyvių bus iš Kauno. Dalyvaus užkandinės „Antras aukštas“, „Ridikas“, „Doda“, „Žali namai“, maistą pagal užsakymus gaminantis „Vegan pipiras“, veganiškų užkandžių importuotojai „Maisto kultūra“, daigų augintojai „Žali žali“ ir kiti“, – vardijo D. Britanijoje gyvenanti renginio organizatorė Ventė Viteikaitė. – Žinoma, į renginį pakviesti dalyviai ne tik iš Kauno, bet ir iš kitų miestų, ir netgi iš kitų šalių – produkciją pristatys keletas gamintojų iš Latvijos, Estijos bei Lenkijos".

Veganų renginyje Kaune bus įmonių, jau tapusių nuolatiniais dalyviais ir tokių, kurios dalyvaus pirmą kartą: jų "Vegfest LT Kaunas" dalyvaus daugiau nei 70.

Nemažai jų pristatys įvairių naujovių, visuomenei mažai žinomų produktų, tokių kaip seitanas (iš kviečių pagamintas mėsos pakaitalas, skoniu bei tekstūra primenantis paukštieną), tempė (presuotos fermentuotos sojų pupelės) ar pelėsinis riešutų sūris, želė iš agaro, kombučos, redžiuvelako gėrimų, o kitos vilios nuolaidomis – kai kurių prekių bus galima įsigyti net tris kartus pigiau nei parduotuvėse.

Vakaruose vyksta 30 metų

„Vegfest LT“ buvo surengtas jau tris kartus – pernai rugsėjį vyko rudeninė, gruodį – kalėdinė mugės, o šį birželį – didžiausias iki šiol Lietuvoje vykęs veganų renginys – „Vegfest LT“ vasaros festivalis.

„Šie renginiai sulaukė itin didelio susidomėjimo – jų sėkmė paskatino pagalvoti ir apie kitus miestus", – V. Viteikaitė neslėpė, kad jau gavo pasiūlymą tokį festivalį surengti ir Klaipėdoje.

Veganų festivalyje Kaune rudenį taip pat veiks infostaliukas – prie jo bus galima nemokamai gauti įvairių lankstinukų, žurnalų, kortelių su receptais, pasikonsultuoti su veganišką gyvenimo būdą pasirinkusiais renginio savanoriais.

Nors pasirinkimo dar trūksta, padėtis sparčiai gerėja. Dar prieš keletą metų grįžus į Lietuvą bei paklausus apie veganiškus patiekalus, padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, o dabar tos pačios vietos jau turi veganiškus meniu.

Veganams skirti festivaliai bei mugės Vakaruose organizuojami jau daugiau nei trisdešimt metų ir sutraukia daugybę lankytojų. Tokių renginių tradicija ypač populiari Jungtinėje Karalystėje – čia jie organizuojami netgi mažuose miesteliuose.

„Mano mieste – Northamptone, kuris dydžiu prilygsta Utenai, rengiami net trys dideli renginiai per metus“, – pasakojo Ventė.

Veganai mano, jog nedera savo reikmėms išnaudoti gyvūnus, todėl atsisako mėsos, žuvies, jūros gėrybių, pieno produktų, kiaušinių ir netgi medaus, vengia kailio ir odos dirbinių, nevartoja su gyvūnais išbandytos kosmetikos, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką.

Sparčiai populiarėja

Į augančią veganų bendruomenę jau atkreipė dėmesį ir Lietuvos verslas – prekybos centruose atsiranda specialios veganams skirtos lentynos, o maitinimo įstaigos į savo racioną įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų.

„Nors pasirinkimo dar trūksta, padėtis sparčiai gerėja. Dar prieš keletą metų grįžus į Lietuvą bei paklausus apie veganiškus patiekalus, padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, o dabar tos pačios vietos jau turi veganiškus meniu“, – pasakojo Ventė.

Pasak jos, permainos jaučiamos net kalbant apie „vegfestą“ – pirmuosiuose renginiuose dalyvavo daugiausiai nedideli vieno žmogaus ar šeimos verslai, o dabar tarp dalyvių – ir visos šalies mastu žinomos įmonės.

Veganiškas gyvenimo būdas – pigesnis ir sveikesnis

Kalbant apie veganizmą netrūksta skeptikų, tačiau netgi itin konservatyvia laikoma Pasaulio sveikatos organizacija augalinę mitybą pripažįsta kaip pilnavertę ir tinkamą įvairaus amžiaus žmonėms – suaugusiesiems, kūdikiams, vaikams, paaugliams, nėščiosioms ir maitinančioms, senyvo amžiaus žmonėms bei atletams, o mėsos gaminius ta pati organizacija priskyrė prie pirmosios kategorijos kancerogenų – tai pačiai kategorijai priklauso ir asbestas, radioaktyviosios medžiagos bei tabako gaminiai.

„Daug kas mano, jog veganiškas maistas blankus, tačiau tai visiška netiesa, – į renginį kvietė organizatorė. – Jame laukiami tikrai ne vien tik veganai, bet ir visi, besidomintys sveika gyvensena, ekologija, gyvūnų teisėmis, ar tiesiog mėgstantys išbandyti naujoves.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

baisu

baisu portretas
kokiais mastais plaunamos žmonių smegenys.Baisiau už ,bet kokią emigraciją.Tai čia yra tikrasis Lietuvos sunaikinimas.Įdomu kas tam vadovauja.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių