Quantcast

Valdovų rūmuose – unikalios parodos išlydėtuvės

  • Teksto dydis:

2015 m. sausio 17 ir 18 d., šeštadienį ir sekmadienį, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai kviečia nepraleisti paskutinės galimybės apsilankyti tarptautinėje parodoje „Europos Viduramžių ir Renesanso gobelenai. Gijomis išausta istorija“ ir pasigrožėti unikaliais tekstilės šedevrais. Parodos išlydėtuvių proga Valdovų rūmų muziejus lankytojams šį savaitgalį dovanoja daug staigmenų – bus prailgintas muziejaus darbo laikas, taikomos neįtikėtinos nuolaidos bilietams, rengiamos nemokamos teminės ekskursijos ir edukacinės dirbtuvės, viešos paskaitos ir susitikimai, šiuolaikinė garso instaliacija ir kt.

„Visi, norintys pasigrožėti ir, žinoma, atsisveikinti su unikaliu seniausių ir vertingiausių iki šių dienų išlikusių XV a. pabaigos–XVI a. senųjų monumentaliųjų meninių audinių rinkiniu, turėtų paskubėti tai padaryti šį savaitgalį, nes jis palieka Valdovų rūmų menes. Planuojama, kad Vilniuje kelią pradėjusi paroda vėliau bus pristatyta ir kitų Europos bei pasaulio valstybių muziejuose, tačiau šiuo metu gobelenai keliaus pas savo šeimininkus į privačias kolekcijas. Daugelis gobelenų, saugomų privačiuose rinkiniuose Italijoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Šveicarijoje, JAV ir kitose šalyse, apskritai pirmą kartą eksponuojami viešai, todėl ši paroda iš esmės yra pasaulinė premjera, kurios praleisti nederėtų“, – sako Valdovų rūmų muziejaus Užsienio ryšių ir parodų skyriaus vedėja, parodos kuratorė Daiva Mitrulevičiūtė.

Valdovų rūmų muziejus kviečia į įspūdingo gobelenų rinkinio išlydėtuves ir siūlo turiningą programą paskutinį tarptautinės parodos eksponavimo Valdovų rūmuose savaitgalį – sausio 17 ir 18 d. Šiomis dienomis lankytojams bilietai bus parduodami už simbolinę – 1 euro (3,45 lito) kainą. Sausio 17-ąją, atvėręs duris 11 val., muziejus dirbs iki 20 val., o sausio 18-ąją lankytojai bus laukiami įprastu laiku – nuo 11 iki 16 val.

Beje, ši priešpaskutinė tarptautinės parodos rodymo diena daugeliui lankytojų bus netikėta ir ypatinga. Valdovų rūmų muziejaus erdvėse nuo 12 iki 18 val. bus rengiami edukaciniai užsiėmimai, kurių metu bus galima išbandyti gobeleninį audimą, narplioti užduočių ir klausimų gijas. Įsigijusieji lankytojo bilietą, nuo 11.30 iki 16.30 val. galės nemokamai dalyvauti kas pusvalandį rengiamose nemokamose teminėse parodos ekskursijose. Visą dieną tarptautinės parodos erdvėse veiks Mato Drukteinio ir Mantauto Krukausko garso instaliacija „Skambančios laiko gijos“, o patys aktyviausi lankytojai galės laimėti vertingų prizų žaisdami žaidimą „Ką slepia gobelenai?“

Be kitų įdomybių, Valdovų rūmų muziejus pasiūlys apsilankyti ir nemokamose viešose paskaitose: 14 val. dailės istorikė Rita Lelekauskaitė pasakos apie istorinių gobelenų funkcijas, tematiką ir siužetus, o 18 val. žinoma dailės istorikė prof. Aleksandra Aleksandravičiūtė ne tik atskleis, kaip gobelenuose atspindima dvariškių pasaulėžiūra, bet ir padės perskaityti senųjų istorinių audinių kodus. Po šios paskaitos istorinių audinių žinovė klausytojus pakvies į specializuotą ekskursiją.

Svetingąjį parodos išlydėtuvių savaitgalį užbaigs paskutinę tarptautinės parodos eksponavimo dieną, sausio 18-ąją, sekmadienį, rengiamas susitikimas su Valdovų rūmų muziejaus Užsienio ryšių ir parodų skyriaus vedėja, parodos kuratore Daiva Mitrulevičiūte. Ji susitikimo dalyviams papasakos apie parodos surengimo aplinkybes, parodos organizatorių išsipildžiusius ir neišsipildžiusius lūkesčius, parodos rezultatus, jos atgarsius pasaulyje. Taip pat papasakos kaip buvo vykdyta gobelenų Valdovų rūmų muziejaus kolekcijai paieška: ko ieškota, kas surasta ir ko negalėta įsigyti, apie brangiausiai pasaulyje parduotą gobeleną, apie gobelenų vagystes bei kitas įdomybes iš gobelenų gyvenimo

Visą parodos išlydėtuvių savaitgalį Valdovų rūmuose bus galima įsigyti ir leidinių su didelėmis nuolaidomis: tarptautinės parodos katalogas „Europos Viduramžių ir Renesanso gobelenai“ kainuos tik 7 eurus (24,17 Lt), albumas „Europos Viduramžių ir Renesanso gobelenai“ – 2 eurus (6,91 Lt), brošiūrų ir atvirukų bus galima įsigyti po 0,30 euro (1,04 Lt).

Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus globojama tarptautinė paroda „Europos Viduramžių ir Renesanso gobelenai. Gijomis išausta istorija“ Valdovų rūmų muziejaus istorinių reprezentacinių interjerų ekspozicijos erdvėje buvo atidaryta praėjusių metų rugsėjo 17 dieną. Per beveik keturis mėnesius ją ir Valdovų rūmų muziejaus ekspozicijas aplankė beveik 60 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių