Quantcast

Valdovų rūmuose skambės atkurta pirmoji Lietuvoje atlikta opera

Šeštadienį Valdovų rūmuose minint Operos dieną čia skambės opera „Elenos pagrobimas“: pirmoji Lietuvoje parodyta opera.

Originali Marco Scacchi (Marko Skakio) 1636 metais sukurtos operos muzika neišliko, todėl ją pagal libretą parašė italų klavesinininkas ir kompozitorius Marco Vitale (Markas Vitalė).

„Mes nežinojome kaip skambėjo M. Scacchi kompozicija, todėl šis procesas buvo ne operos rekonstravimas, tačiau naujos operos, naujos muzikos sukūrimas stiliumi, kuris galėjo būti panašus į tą, kuriuo tai būtų atlikęs M. Scacchi“, – antradienį Valdovų rūmuose vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo M. Vitale.

Pasak jo, librete nurodyta tik kad partijas atlieka grupė atlikėjų, tačiau nedetalizuojama, kokiu stiliumi jie dainuoja, todėl tai kompozitorius turėjo spręsti pats, remdamasis kitomis to laikmečio operomis, joms būdingu stiliumi, taip pat libreto tekstu.

„Tai man buvo iššūkis, tačiau taip pat ir motyvavo mane kaip muzikantą ir atlikėją, nes nežinau kito panašaus atvejo, kai kažkas kuria muziką senovišku stiliumi bei vadovauja pasirodymui. Tai, ką mes darome, yra istoriška: neatliekame originalios istorinės muzikos, tačiau tuo stiliumi, be to, istoriškas yra pats procesas“, – kalbėjo M. Vitale.

Pasak jo, tai, kad būdamas kompozitoriumi gali dalyvauti operos pastatyme, suteikia procesui dinamiškumo, nes čia pat galima atlikti pakeitimus, pritaikyti kūrinį atlikėjams.

„Muzika iš tiesų yra kuriama atlikėjams – taip, kaip tai buvo daroma tais laikais“, – sakė kompozitorius.

Valdovų rūmų muziejaus renginių koordinatorius Vytautas Gailevičius sakė, jog svarstyti, kaip būtų geriausia atkurti „Elenos pagrobimą“, pradėta prieš penkiolika metų.

„Prieš penkiolika metų buvo pradedama intensyviai svarstyti, kaip prieiti prie šio labai svarbaus istorinio palikimo: ar kurti visiškai naują muziką ir užsakyti šiuolaikiniam kompozitoriui visiškai naują muzikinį audinį, ar mėginti improvizuotai atkurti barokiniu stiliumi M. Scacchi, pagal Romos komponavimo mokyklos tradicijas muzikinį audinį ir jį pritaikyti išlikusiam libretui. Kaip matote, buvo pasirinktas pastarasis variantas“, – sakė jis.

„Elenos pagrobimas“ (Il ratto di Helena) Valdovų rūmuose parodyta 1636 metų rugsėjį. Antikiniais siužetais paremtą libretą, kuris buvo atspausdintas Vilniaus universiteto spaustuvėje, parašė garsus literatas, valdovo sekretorius Virgilio Puccitelli (Virdžilijus Pučitelis), o muziką, manoma – rūmų kapelos vadovas, Europoje žinomas kompozitorius ir muzikos teoretikas M. Scacchi.

Opera Valdovų rūmuose skambės minint Operos dieną. Šeštadienį vyks ir daugiau šiai dienai skirtų renginių: dalyviai galės tapti barokinės operos personažais, pasigaminti kaukes, vyks paskaita apie operos žanro atkeliavimą į Lietuvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių