Quantcast

Valdovų rūmų muziejus kviečia į Užgavėnių puotą

  • Teksto dydis:

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai kviečia prisiminti istorines Užgavėnių tradicijas Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijoje ir smagiai paminėti šią šventę Valdovų rūmuose.

2017 m. vasario 25 d., šeštadienį, lankytojų lauks brolijos „Viduramžių pasiuntiniai“ kojūkininkai ir juokdarys, freilinos ir heroldas, senosios muzikos ir šokio teatro „Puelli Vilnenses“ bei vokalinio ansamblio „Lirum“ pasirodymai, edukaciniai užsiėmimai, virtualios fotosesijos, žaidimai ir išskirtinė degustacinė puota.

„Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijoje Užgavėnės švęstos tikrai ne vieną dieną, jos būdavo visiškai kitokios, nei mes įsivaizduojame ir dabar. Būdavo keliama didžiulė puota su sočiomis vaišėmis, muzika, vaidyba ir šokiais. Būtent tokią Užgavėnių dvasią ir mėginsime prikelti šiais metais“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus kultūrinių renginių koordinatorė Justina Baltramonaitienė.

Užgavėnių renginiai Valdovų rūmuose vyks visą dieną. Nuo 11.00 iki 16.00 val. muziejaus lankytojai galės nemokamai dalyvauti meninėje studijoje „Pasigaminkime kaukę“. Įsigijusieji lankytojo bilietą turės galimybę dalyvauti ir gausybėje kitų edukacinių užsiėmimų, kurie nuo 11.00 iki 17.00 val. vyks muziejaus ekspozicijų erdvėse: pirmo aukšto gotikinėse menėse bus galima išbandyti senovinius stalo žaidimus, antro aukšto Gotikinėje sargybinėje profesionalus ginklanešys pasakos apie senovės ginkluotę ir leis išbandyti istorinius ginklus, o trečio aukšto vienoje iš renesansinių antikamerų bus galima žaisti komandiniais šachmatais. Nuo 13.00 iki 16.00 val. kas valandą šiose erdvėse rūmų damos ir dvariškiai mokys istorinių šokių ir šventinių manierų.

Pasak J. Baltramonaitienės, šiais metais rengiant Užgavėnes Valdovų rūmuose itin daug dėmesio skirta puotavimo kultūrai. 13.00 ir 15.00 val. visi užsiregistravę ir bilietus įsigiję lankytojai galės dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose „Rūmų virtuvė – kasdieniška ir šventinė“. Jų metu bus kviečiama susipažinti su archeologiniais radiniais, sužinoti, iš kur į Lietuvą atkeliaudavo įvairūs maisto produktai, ką mėgdavo puotaudami valgyti valdovai ir jų svečiai, susikurti svajonių pietų meniu.

12.00, 14.00 ir 16.00 val. užsiregistravusių lankytojų (suaugusiųjų) lauks ir išskirtinės teminės ekskursijos „Bakcho taurė: vaišių kultūra Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“. Jų metu bus galima sužinoti, kada ir kodėl Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje užsimezgė vyno kultūra, kaip ji skleidėsi valdovų ir didikų dvaruose, iš kokių šalių atvežtus vynus labiausiai vertino mūsų didieji kunigaikščiai, kiek pinigų išleisdavo jiems pirkti, kokiais patiekalais būdavo vaišinamasi Renesanso bei Baroko epochų puotose ir kaip tie gardėsiai būdavo patiekiami. Apie vyno kelią į Lietuvos didžiojo kunigaikščio rūmus ir diduomenės dvarus papasakos muziejaus gidė Elena Gasiulytė-Dautartienė ir ilgametę patirtį turintis garsus vyno žinovas Domininkas Velička, po ekskursijos kviesiantis paskanauti taurės eksperto rekomenduoto vyno.

Užgavėnių renginius Valdovų rūmuose vainikuos 18.00 val. Didžiojoje renesansinėje menėje rengiama išskirtinė degustacinė puota. Įsigijusieji bilietus į šią puotą patirs visas aristokratiškųjų Užgavėnių šventimo tradicijas ir paskanaus patiekalų iš specialaus vakarui sudaryto meniu: užkeptų austrių su baltos duonos trupinių, kietojo sūrio ir petražolių plutele, populiariausios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, Lenkijos ir aplinkinių kraštų bajorų alaus sriubos, migdolais ir muskatinėmis razinomis įdarytos putpelės su žaliaisiais žirniais, miežinėmis kruopomis ir miško grybais, marcipaninio saldėsio su prieskonine obuolių ir kriaušių uogiene (confiture) bei kakavos. Degustacinės puotos dalyviams paruoštas ir dar vienas desertas – senosios muzikos ir šokio ansamblio „Šv. Genezijaus trupė“ vaidinimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių