Quantcast

Tarp V. Noreikos dainininkų konkurso finalistų – ir lietuvis baritonas

  • Teksto dydis:

Baigėsi šeštadienį prasidėjusio Tarptautinio Virgilijaus Noreikos dainininkų konkurso pirmieji turai.

Po keturias dienas trukusių perklausų ir atsakingo tarptautinės žiuri darbo paaiškėjo, kad finale rugsėjo 22 d., 18 val. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre varžysis šie solistai: Badralas Chuluunbaataras (Mongolija), Valentynas Dytiukas (Ukraina), Kyubongas Lee (Pietų Korėja), Margarita Levchuk (Baltarusija), Sehoonas Moonas (Pietų Korėja), Tetiana Zhuravel (Ukraina) ir Modestas Sedlevičius (Lietuva).

Iš viso konkurso I ture pasirodė 54 dalyviai, į II turą pateko 21 komisijos geriausiai įvertintas dalyvis, o į finalą atrinkti septyni ryškiausi solistai. Finalo metu jie atliks po dvi arijas kartu su LNOBT orkestru, kuriam šį kartą vadovaus dirigentas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Modestas Pitrėnas. Tokio masto dainininkų konkursas Lietuvoje organizuojamas pirmąjį kartą, todėl tai – neeilinis įvykis šalies kultūrai. Tai pažymėjo ir atidžiai konkurso pirmuosius turus klausęs žymus Lietuvos solistas, LMTA Dainavimo katedros profesorius Vladimiras Prudnikovas.

„Pirmiausia noriu labai pasidžiaugti, kad toks konkursas atsirado Lietuvoje – toks renginys yra didelė šventė mūsų dainavimo mokyklai. Susidomėjimas didžiulis, suvažiavo labai stiprūs dalyviai, tiek mūsų kaimynai, tiek svečiai iš tolimų kraštų. Išgirdome daug įspūdingų balsų, puikių jaunų tenorų, nepapratai gerų baritonų, sopranai pasirodė labai gražiai. Manau, kad net ir tiems, kurie nepateko į II turą, I turas buvo puikus išbandymas – tai neįkainojama patirtis. Už tai turime labai padėkoti konkurso organizatoriams, LMTA, LR Kultūros ministerijai ir, be abejonės, pačiam maestro V. Noreikai“, – mintimis dalijosi žymus šalies menininkas.

Į Tarptautinio V. Noreikos finalą pateko vienas Lietuvą atstovaujantis dainininkas – baritonas M. Sedlevičius, jau stovėjęs ir vieno žymiausių pasaulio teatrų, Milano „La Scala“ scenoje.

Po Tarptautinio V. Noreikos dainininkų konkurso finalo, kurį tiesiogiai transliuos ir LRT Kultūros kanalas, paaiškės, kas išsidalins solidžias pirmąsias premijas. Pirmosios vietos nugalėtojui atiteks 10 tūkst. eurų prizas, atitinkamai antrosios ir trečiosios – po 6 tūkst. ir 3 tūkst. eurų. Bus įteiktas ir specialus Publikos, kurį padėjo įsteigti Sauliaus Karoso labdaros ir paramos fondas, bei maestro V. Noreikos vardinis prizai. Be piniginių premijų laureatų taip pat laukia koncertiniai prizai, kurių svarbiausias – galimybė kitą sezoną debiutuoti Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių