Quantcast

Šv. Jonų bažnyčioje – vargonų ir fleitos koncertas

  • Teksto dydis:

Šį šeštadienį, rugsėjo 17 d. 18 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje vargonų ir fleitos muzikos mylėtojai yra kviečiami į vargonininkės Faustos Rasčiūtės ir fleitininko Vytauto Oškinio koncertą „Nakties monologas.“

Koncerto programoje skambės J.S. Bacho, Kenano, A. Guilmanto, D. Buxtehudės ir kitų kompozitorių kūriniai.

Kaip pasakojo F. Rasčiūtė, ji nuo vaikystės domisi vargonais.

„Visuomet mane žavėdavo beribės šio instrumento galimybes, didingas skambesys, ir begalinė registrų spalvų įvairovė. Užėjusi į bažnyčią mėgaudavausi sodriu ir įspūdingu vargonų gaudimu. Man tai yra labai paslaptingas ir be galo įdomus muzikos instrumentas, kuriuo būdama dar vaikas vis svajodavau pagroti,“ – prisiminė vargonininkė.

Anot vargonininkės, daugiau sunkumų iškilo tik pradėjus vargonų studijas.

„Sunkiausia buvo artikuliacijos pajautimas ir jos įgyvendinimas atliekant kūrinius. Pradžioje buvo kiek sunku apjungti kūrinius su pedalais, matyti ir groti trijų eilučių tekstą, bet palaipsniui šie sunkumai išnyko. Taip pat nelengva buvo išmokti atskleisti kiekvienos epochos ypatybes grojant kūrinius, sugroti juos stilistiškai teisingai. Studijų metu pavyko daug ko išmokti, tad grojimas tapo žymiai profesionalesnis.“ – dėstė F.Rasčiūtė.

Paklausta apie savo ateities planus, vargonininkė atskleidė, kad norėtų tobulėti ir plėsti repertuarą, išmokti vargonuoti kažką naujo, iki tol negroto.

„Artimiausiu metu planuoju išmokti D. Buxtehudės preliudą ir fugą vargonams solo ir J. S Bacho sonatą fleitai,“ – mintimis jaunoji vargonininkė.

Fleitininkas Vytautas Oškinis baigė Nacionalinę M.K.Čiurlionio menų gimnaziją (Ž. Valkaitytės klasė) ir Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (Prof. A. Vizgirdos klasė). Su mama J.Landsbergyte aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir Vokietijoje. V.Oškinis yra J.Pakalnio pučiamųjų instrumentų konkurso I vietos ir K.Stralio tarptautinio „Young Flutist“ konkurso (Latvija) II vietos laureatas. Tobulinosi meistriškumo kursuose „Fleita Neringoje“, dalyvavo „Lutheran Summer Music“ akademijoje, Mineapolyje, JAV.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių