Quantcast

Sostinė kviečia menininkus – skelbiamas antrasis konkursas „Kuriu Vilnių“

  • Teksto dydis:

Meno projektai, instaliacijos, gatvės menas atgaivina atokiau nuo sostinės centro nutolusius rajonus ir pagyvina primirštas miesto erdves, todėl  Vilniaus savivaldybė tęsia konkursą „Kuriu Vilnių“, paremdama meno projektus dar 500 tūkst. eurų.

Antrą  kartą organizuojamame konkurse jau bus numatyti prioritetiniai rajonai ir viešosios erdvės – stoties–oro uosto apylinkės, skveras besitęsiantis nuo Rygos g. iki Sietuvos progimnazijos Taikos gatvėje, Čikagos alėja Pašilaičiuose. Paraiškų laukiama iki 2019 m. sausio 21 d.

„Džiaugiuosi, kad pagaliau sostinė ženkliai prisideda prie menininkų saviraiškos augimo, kad kartu su meno projektų rėmimo programa „Kuriu Vilnių“ ėmėmės labai svarbios misijos – atgaivinti vietas, kurios svarbios tik vietos gyventojams, o kartais, net ir jų pačių pamirštos. Tai yra vienas pagrindinių šios programos sumanymų, nes menas negali telktis tik apie istorinį miesto centrą, meną ir istoriją kuriame mes visi, visame mieste“, – sakė sostinės meras Remigijus Šimašius.

Pernai pirmą kartą paskelbtos programos „Kuriu Vilnių“ konkurso laimėtojai neliko nepastebėti – lofte esanti „Open galery“ erdvė tapo itin lankoma, o Mykolo Saukos įspūdingos skulptūros Viršuliškių miško parke (tarp Šeškinės ir Viršuliškių) sulaukė itin didelio vietos ir aplinkinių rajonų gyventojų susidomėjimo. Pagrindiniai programos „Kuriu Vilnių“ uždaviniai – atskleisti konkrečių miesto viešųjų erdvių identitetą ir skatinti teigiamus estetinius ir socialinius vietos ir bendruomenės pokyčius, menininkų raišką mieste, suburti gyventojų bendruomenes ir menininkus, gyvinti socialinę aplinką, skatinti diskusijas miesto meno tema.

„Noriu, kad į Viršuliškių miško parką važiuotų ne tik vilniečiai, bet ir turistai. Pasivaikščioti po Šeškinę kaip po Père Lachaise kapines Paryžiuje. Šitas parkas, viena vertus, yra kitoks nei mums įprasta matyti: jis laukinis, mažai lankomas, kiek apleistas. Kita vertus, čia ramu, nes tuščia. Todėl čia žmonės ateina ne pasivaikščioti, o pasislėpti ar pavalgyti prisėdus ant išvirtusių kamienų. Betono skulptūros vaizduoja tokius pačius žmones, kokie gyvena aplinkui; vieni jų drįsta kirsti šį brūzgyną, kiti apeina aplinkui,“ – sakė skulptorius Mykolas Sauka.

Šiuo metu jau įgyvendinta arti 10 meno projektų: 1. „Open Gallery“. Tai šiuolaikinio meno projektas Naujamiesčio kvartale – visi pastatai pavirs meno kūriniais. 2. „Tapybos maršrutizatoriai“. Lietuvos ir Estijos jaunųjų menininkų projekto tikslas – 5 troleibusų apipavidalinimas tapybos darbais. 3. „Baubas“. Lietuvos demokratiškumo ugdymo kolegijos edukatorių, menininkų ir dizainerių piešiniai ant apleistų pastatų įvairiose Vilniaus vietose (Pylimo g. 21A, Vilniaus g. 37, M. K. Čiurlionio g. 114, 112A, Stepono g. 28, 32, Polocko 2A, J. Basanavičiaus g. 38). 4. „Vilniaus langeliai“ – Dovilės Bagdonaitės sukurtas piešinys–žodžių dėlionė ant pastato Vilniaus g. 22. 5. „Antakalnio sienos“ – Lietuvos dailininkų sąjungos freskos ant Vilniaus Antakalnio progimnazijos ir apleisto pastato P. Vileišio g. 14A. 6. Loretos Vaskovos ramybės stotelė „1, 2, 3“ – įgarsinti pratimai stresui mažinti (buvo galima išgirsti nuskenavus QR kodą autobusų stotelėse rugsėjo spalio – mėnesiais). 7. Simono Šerkšno „Šeškinės arka“ – miesto ritmą ir augimą išryškinanti sieninė tapyba ant viaduko Šeškinėje. 8. Mykolo Saukos skulptūros Viršuliškių miško parke – įprasmina nematomus, bet svarbius žmones. 9. Vlado Urbonavičiaus skulptūra raketa žymiam Lietuvos inžinieriui ir raketų išradėjui Kazimierui Simonavičiui Naujininkuose, žalioje erdvėje Dariaus ir Girėno gatvėje (šalia K. Simonavičiaus vardo universiteto).  Likusieji pirmojo konkurso laimėtojų projektai bus įgyvendinami 2019 metais.

2019 metų konkursui parinktos prioritetinės teritorijos – tai Pašilaičiuose esanti Čikagos alėja, skveras Justiniškėse  bei teritorija stotis–oro uostas, tačiau programai teikiami meno projektai gali būti sukurti ir kitoms vietoms. Konkurse gali dalyvauti tiek pavieniai menininkai, tiek juridiniai asmenys. Vienas pareiškėjas gali teikti daugiau nei vieną paraišką, o projektui įgyvendinti iš Savivaldybės biudžeto galima prašyti iki 100 proc. tinkamų finansuoti išlaidų.

Paraiškų laukiame iki 2019 metų sausio 21 d.

Konkurso paraiškos forma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nunuine

nunuine portretas
tai ka jau nesugeba atnaujint pastatu,tai iesko miesto terliotoju...tuoj bus israsinetos sienos uzsienietiskai...pas mus lt lietuviu kalba visapusiskai niekinama,nuvertinama 'menininku' terliotoju...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių