Quantcast

Senasis epas apie karžygį Beovulfą atgims vargonų improvizacijose

  • Teksto dydis:

Šį šeštadienį, spalio 15 d. 18 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje pirmą kartą Lietuvoje VU vargonininkas dr. Vidas Pinkevičius improvizuos koncertą „Beovulfas.“

Kaip pasakojo vargonų improvizacijos tradicijas Lietuvoje puoselėjantis V. Pinkevičius, koncerto programoje bus pristatoma muzikinė istorija pagal vieną svarbiausių veikalų senovės anglų literatūros istorijoje - epą „Beovulfas“, parašytą maždaug X ir XI amžių sandūroje.

„Šiame epe senovės geatų karžygys Beovulfas, padėdamas danų karaliui Hrotgarui, kaunasi su pabaisa Grendeliu, jo motina ir drakonu. Istorija pilna kraupių kraują stingdančių scenų bei didvyriškų kovų, – mintimis dalinosi Pinkevičius.

Anot improvizatoriaus, šis epas jau yra įamžintas keletoje populiarių vaidybinių ir animacinių filmų, spektaklių ir kompiuterinių žaidimų.

„Bus be galo įdomu vargonų garsais pavaizduoti vietą, kaip Beovulfas plikomis rankomis nuplėšia Grendeliui ranką, kardo sutirpimą nuo jo toksiško kraują arba drakono įtūžį, pamačius, kaip dingo jo auksinė taurė,“ – tikisi vargonininkas.

„Tai bus jau 30 mano valandos trukmės vargonų improvizacija per pastaruosius keletą metų. Šiomis spontaniškomis muzikinėmis poemomis noriu atskleisti vargonų, kaip puikaus programinių kūrinių iliustratoriaus, galimybes. Visus savo koncertus įrašinėju ir dalinuosi internete, kad klausytojai galėtų ir vėliau pasimėgauti ypatinga šiuose renginiuose tvyrančia atmosfera.“ – pasakojo Pinkevičius.

Vargonininkas, pedagogas, improvizatorius, kompozitorius ir tinklaraštininkas Dr. V. Pinkevičius dėsto Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, yra Nacionalinės vargonininkų asociacijos prezidentas, Vilniaus universiteto vargonininkas bei vargonų studijos „Unda Maris“ įkūrėjas ir vadovas. Jis vykdo švietėjišką veiklą per įvairias paskaitas, seminarus, demonstracijas, koncertus, dalyvauja radijo laidose bei rašo tinklaraštį apie vargonus ir jų meną.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių