Quantcast

S. Bako muziejus lankytojams duris atvers savaitgalį

Vilniuje atidarytas tapytojo Samuelio Bako muziejus. Dar vienas jo muziejus įrenginėjamas Jungtinėse valstijose, Hjustone.

Pasaulyje žinomo menininko įkvėpimo šaltinis – Holokausto išgyvenimai. Lietuvoje gimęs, Vilniaus gete išgyvenęs S. Bakas sako, kad jam pasisekė sugauti laimės paukštę ir dėkoja trims jį išgelbėjusiems lietuviams.

Vilniaus gete vaikystę praleidęs ir Holokaustą išgyvenęs dailininkas S. Bakas į Lietuvą grįžo ne tik atidaryti muziejų, bet ir padėkoti trims žmonėms už išsaugotą gyvybę: kunigui Juozui Stakauskui, seseriai Marijai Mikulskai ir inžinieriui Vladui Žemaičiui. Menininkas sako kažkada žadėjęs, kad niekada kojos nekels į Vokietiją, tačiau vėliau suprato, jog tai, kaip keičiasi skilusi potrauminė visuomenė yra svarbiau nei vien jo asmeniniai išgyvenimai.

„Jaučiau, kad mano menas yra ne tik mano pragyvenimo šaltinis. Jis turi priklausyti visuomenei. Trauminės patirtys paveiksluose yra kolektyvinės sąmonės dalis. Tai mes vadiname istorija. Gal mano tapyba padės žmonėms pasirinkti, kaip gyventi“, – svarstė dailininkas S. Bakas.

„Šitas žmogus rado būdą įveikti savo traumas, jas transformuodamas į alegorijas, į tapybines sakmes, į meno kūrinius, kur Vilnius yra leitmotyvas, bet jis visaip transformuojamas, nuo tuščių gatvių, kur sumesti raktai, spynos, bet žmonių nebėra, iki alegorijų – skilusių arbatos puodelių, kurie reiškia civilizacijos ir kultūros trapumą“, – pasakojo Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus vadovas Markas Zingeris.

Naujo muziejaus, skirto tik S. Bako kūrybai, salėse – tapytojo darbai, kuriuose dar gyvi geto, dipukų stovyklos Vokietijoje atsiminimai. Vėlesniuose darbuose išgyvenimai virsta simboliais. Muziejuje eksponuojama ir knyga, kurios puslapiuose piešė devynerių metų berniukas, patekęs į getą. Po stiklo gaubtu eksponuojamą knygą galima peržiūrėti planšetėje. Virtualus lankytojo gidas pateikia ir simbolių aiškinimą bei paties S. Bako garso įrašus, kuriuose jis pasakoja apie vieną ar kitą paveikslą.

Planuojama, kad muziejus turės dvi ekspozicijos erdves. Kai bus įrengta antroji, S. Bakas atsiųs kitą dalį darbų iš JAV. Muziejaus vadovė sako, kad įrengiant ekspoziciją sulaukė daug geranoriškų žmonių, kurie nemokamai dirbo, dovanojo privačiose kolekcijose esančių S. Bako kūrinių.

„Mus labai maloniai nustebino ir Lietuvos verslininkai, ir net privatūs žmonės, net kompanijos, su kuriomis dirbome. Jeigu iš jų pirkome paslaugas, kaip paslaugas, netikėtai jie pasakė: štai jūs nuperkate keturias planšetes, mes dovanojame dar šešias“, – kalbėjo S. Bako muziejaus vadovė Ieva Šadževičienė.

Trečiadienio vakarą Vilniaus rotušėje S. Bakui įteiktos Vilniaus garbės piliečio vardo regalijos. S. Bako muziejus lankytojams duris atvers savaitgalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių