Quantcast

Puerto Riko legenda apie kolibrį atgims vargonų improvizacijose

  • Teksto dydis:

Šį šeštadienį, rugsėjo 10 d. 18 val., VU Šv. Jonų bažnyčioje pirmą kartą Lietuvoje VU vargonininkas dr. Vidas Pinkevičius improvizuos koncertą „Legenda apie kolibrį“.

Kaip pasakojo vargonų improvizacijos tradicijas Lietuvoje puoselėjantis V. Pinkevičius, koncerto programoje bus pristatoma muzikinė istorija pagal Puerto Riko meilės legendą.

„Legendoje pasakojama apie Alidą ir Taru, du įsimylėjusius jaunuolius, kuriems nebuvo lemta būti kartu. Jie gyveno priešiškose indėnų gentyse, bet paslapčia susitikinėdavo prie šaltinio miške. Kažkas juos pastebėjo ir apie tai pranešė Alidos tėvui, galingos indėnų genties vadui. Jis uždraudė Alidai eiti prie šaltinio ir norėjo ją ištekinti už kito žmogaus, kurio ji nemylėjo. Alida sielvartaudama paprašė dievų jos pasigailėti ir jie pavertė ją nuostabia raudona gėle. Taru, savo ruožtu, tapo kolibriu, kuris iki šiandien dūzgia tarp gėlių, ieškodamas savo mylimosios.“ – mintimis dalinosi Pinkevičius.

Anot improvizatoriaus, didžiausi Lietuvos vargonai stovi bažnyčioje su nuostabia akustika, kuri užlieja klausytojus garsų bangomis.

„Bus be galo įdomu vargonų garsais pavaizduoti kolibrio sparnų dūzgimą, mėnulio švytėjimą ar paslaptingą gėlių aromatą. Visi 3500 vamzdžių esantys šiame instrumente ir didingas aidas padės tai padaryti,“ – tikisi vargonininkas.

Vargonininkas, pedagogas, improvizatorius, kompozitorius ir tinklaraštininkas Dr. Vidas Pinkevičius dėsto Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, yra Nacionalinės vargonininkų asociacijos prezidentas, Vilniaus universiteto vargonininkas bei vargonų studijos „Unda Maris“ įkūrėjas ir vadovas. Jis vykdo švietėjišką veiklą per įvairias paskaitas, seminarus, demonstracijas, koncertus, dalyvauja radijo laidose bei rašo tinklaraštį apie vargonus ir jų meną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių