Quantcast

Po 25 metų tylos duris atvers sandėliu buvusi unikali Vilniaus bažnyčia

  • Teksto dydis:

Kultūros naktį, birželio 17-ąją, po 25 metų tylos vilniečiams ir sostinės svečiams duris atvers viena unikaliausių Vilniaus istorinių erdvių – daržovių sandėliu paversta buvusi Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia.

Pirma medinė koplyčia ar bažnyčia Savičiaus gatvėje, manoma, pastatyta apie 1670 m. ir priklausė karmelitams. 1742 m. bažnyčiai sudegus, 1746–1768 m. vienuoliai augustinai, padedami geradarių, pasistatė mūrinę bažnyčią, išlikusią iki mūsų dienų. Didžiajame altoriuje kabėjo malonėmis garsėjantis Švč. Mergelės Marijos Ramintojos paveikslas.

1859 m. bažnyčia rekonstruota į Šv. Andriejaus cerkvę – panaikintas vienuolių choras, pastatytas ikonostasas, nugriauta sakykla, pašalinti puošnūs rokokiniai altoriai su skulptūromis. Švč. Mergelės Marijos Ramintojos paveikslas ir kiti liturginiai reikmenys buvo perkelti į Šv. Jono bažnyčią, kur su savo pamaldomis perėjo ir abi brolijos (dabartinė paveikslo buvimo vieta nežinoma). Vargonai ir kurį laiką bažnyčioje kabėjęs pirmojo augustinų vienuolyno Lietuvoje fundatoriaus Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto portretas, atvežtas iš Lietuvos Brastos augustinų bažnyčios, perkelti į Vilniaus katedrą.

1918 m. bažnyčia grąžinta katalikams ir buvo restauruota. Vienuolyno pastatai atiteko Vilniaus universitetui (įrengtas bendrabutis). Po Antrojo pasaulinio karo bažnyčios interjeras sunaikintas: pritaikytas sandėliui, įstatytos dvi gelžbetoninės perdangos. Vienuolyno namuose įrengti butai.

Vienuolyno namų architektūros dekoras kuklus, tuo tarpu bažnyčia žavi subtiliomis vėlyvojo baroko formomis. Jos fasadą puošia vienas išlakus penkių tarpsnių, orderiniais elementais dekoruotas bokštas, kurio pirmojo tarpsnio centre yra originalus portalas iš trikampių piliastrų. Interjero įranga ir altoriai neišliko. Minėtas Vytauto Didžiojo portretas šiuo metu yra Vilniaus katedroje, kabo virš jo paminklinės lentos.

Viena labiausiai apleistų Vilniaus bažnyčių, ilgus metus užvėrusi duris, Kultūros naktį vėl lauks lankytojų. Vienai nakčiai buvusios bažnyčios – sandėlio trys aukštai prisipildys specialiai šiai erdvei sukurtais šiuolaikinio meno kūriniais, įvairiai interpretuojančiais Vilniaus istoriją, visuomenės aktualijas ir bažnyčios kaimynystėje gyvenusio kompozitoriaus ir dailininko M. K. Čiurlionio dvasinį palikimą.

Programa

Laikas: 18:00 – 02:00 val.

Vieta: Šv. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia, Savičiaus g. 15, Vilnius.

Projekto vykdytojai: M. K. Čiurlionio namai, Vilniaus dailės akademija, VšĮ „Impetus musicus“, Alvydas Babraitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių