Quantcast

Pavakaroti į Trakų salos pilį kviečia „Naktis muziejuje“

  • Teksto dydis:

Š. m. gegužės 19 d., penktadienį, Trakų salos pilyje jau dvyliktą kartą vyks Tarptautinei muziejų dienai skirtas renginys – „Naktis muziejuje“.

Nuo 19 iki 23 val. pilyje vyks įvairūs pristatymai, pasirodymai, edukaciniai užsiėmimai, bus atidaryta paroda „Lėlės vaidina Trakų pilyje“. Renginį organizuoja Trakų istorijos muziejus.

„Bendradarbiaujame su „Lėlės“ teatru jau bene 17 metų. Nuotaikingi teatro spektakliai visada džiugina mažuosius mūsų švenčių dalyvius. – sako Virgilijus Poviliūnas, Trakų istorijos muziejaus direktorius. – Lėlininkų spektakliai kunigaikščių ir kitų didikų pilyse – senas istorines šaknis turinti tradicija, kurią būtina puoselėti.“

Šiais metais „Lėlė“ parodys mažiesiems spektaklį „Voro vestuvės“, pastatytą pagal populiarią Justino Marcinkevičiaus poemėlę apie nedorėlį vorą Tabalai, sumaniusį Saulę pagrobti. O parodoje eksponuojamos lėlės, kiti spektaklių atributai bei plakatai primins Trakų istorijos muziejaus ir „Lėlės“ teatro bendrai vykdomo edukacinio-kultūrinio projekto akimirkas.

Renginyje vyks projekto „Migruojantis kinas“ dokumentinio filmo „Lietuvos pilys – legendos, mitai ir tikrovė“ peržiūra ir susitikimas su autoriumi, režisieriumi Algiu Kuzmicku. Kuriantis Lietuvos valstybei, didžiulę reikšmę suvaidino pilys, kovose su kryžiuočiais susiformavo gynybinių pilių sistema. Trakai ir jų pilys tuomet buvo ypatingos svarbos. Apie tai primins Didžiosios menės programa. Tęsiant renginių ciklą „Susitikimas su kūrėjais“, pasidalinti tuo, kas paskatino kurti darbus, kurie šiandien puošia Trakų ir Medininkų pilis ir pasakoja Lietuvos pilių istoriją, atvyks dailininkas Antanas Vaičekauskas. Programa Didžiojoje menėje baigsis protų mūšiu „Pilių paslaptys“.

Šventėje dalyvaus viduramžių šokių kolektyvai „Saltus gladii“ ir „Lity Taler“ (Baltarusija), vyrų folkloro grupė „Ugniavijas“. Viduramžių šarvus ir ginklus pristatys bei kovas rodys senovės baltų kovų brolija „Vilkatlakai“.

Visą vakarą senųjų amatų paslaptimis dalinsis nagingieji meistrai: amatininkų klubas „Dvaro meistrai“, „Vilniaus puodžių cechas“, pavieniai senųjų amatų ir tradicijų puoselėtojai. Vyks lobio ieškojimas, naktinės ekskursijos, susitikimai su istoriniais personažais, edukacinės veiklos. Besidomintieji ugnies magija didžiajame kieme turės galimybę patyrinėti fakyrų įrankius ir pabandyti vieną ar kitą iš jų įvaldyti. Renginio programą vainikuos ugnies studija IGNI.

Renginys mokamas.


Šiame straipsnyje: trakų pilisnaktis muziejuje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių