Quantcast

Parodoje – sovietiniai kultūros namai šiandienos Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 27 d. 17.30 val., Vilniaus fotografijos galerijoje (Stiklių g. 4, įėjimas iš Didžiosios gatvės pusės) atidaroma Alvydo Donėlos paroda „Kultūros namai“.

Tęstinis fotografijos projektas „Kultūros namai“ fiksuoja atmintį ir analizuoja sociokultūrinį lauką, kuris jungia sovietmetį ir dabartį. Kultūros namai anuomet buvo modernios, gausėjančios miestietiškos gyvenvietės simboliai, kuriuos projekto autorius vėl aktualizuoja keldamas kultūrinės situacijos kaitos problematiką. Aktyvus kultūros centras, veikiantis kiekviename miestelyje ar kaimelyje, sudarė platų kultūrinių periferijų tinklą. Tokiu būdu kultūra plito po visą šalį. Per tris dešimtmečius pastatyta arti tūkstančio tokių kultūros namų su jiems būdinga monotoniška architektūra atskleidžia ne tik to laikotarpio ekonominius ir ideologinius niuansus, bet kartu parodo, kokiu mastu ir priemonėmis vykdyta urbanizacija.

Atkūrus Nepriklausomybę, kultūra susitelkė į didžiuosius Lietuvos miestus, kur įsikūrė daug įvairių kultūrinių institucijų, valstybiniai kultūros namai nebeteko aktualumo. Tad kartu su autoriumi, kuris irgi yra stebėtojas iš šalies, galima vertinti šiuos kultūrinės reikšmės pastatus šiandieniniame demografiniame, ekonominiame, sociokultūriniame Lietuvos kontekste.

Atvaizdai projekto visumoje pateikti tipologiniu principu, sustiprinančiu kultūros namų, kaip kultūrinio lauko įspūdį, kuriame nors ir ne taip aktyviai kaip anksčiau, bet ir dabar vyksta kultūriniai renginiai. Užimdamas stebėtojo poziciją ir fotografuodamas tik pastato išorę, autorius nesuteikia žiūrovui galimybės apsidairyti fotografuojamų objektų viduje. Apie dabartinę kultūrinę veiklą žiūrovas kviečiamas spręsti tik iš asmeninės patirties ir kartu kelti klausimus apie šiuolaikinius socialinius bei kultūrinius bendruomenių poreikius, kuriuos galėtų spręsti ateities kultūros namai Lietuvoje.

Projekte „Kultūros namai“ minimalistiškai, sekant Diuseldorfo dokumentinės fotografijos tradicija, pateikta Lietuvos kultūrinių institucijų eksterjerų tipologija, analizuojanti sociokultūrinius kontekstus. Neutrali autoriaus pozicija, saikingas techninis, meninis sprendimas suteikia galimybę apmąstyti šių pastatų paskirtį šiandien.

Paroda veiks iki spalio 22 dienos.

Apie autorių

A. Donėla gimė 1980 metais. 2014 m. baigė taikomosios fotografijos bakalauro studijas Vilniaus dizaino kolegijoje. 2013 m. Tarptautinėje foto agentūroje „European pressphoto agency“ atliko fotografinę praktiką. Nuo 2015 m. studijuoja Vilniaus dailės akademijoje, fotografijos ir medijos meno magistratūroje 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių