Quantcast

Parodoje „Adventur“ – proga pajusti tikrąjį Lietuvos skonį

  • Teksto dydis:

Kieno žuvienė skanesnė?

Pamario kraštas – žvejų meka. Štai kodėl vienas iš populiariausių patiekalų Pamaryje yra žuvienė. Jos gaminimas – tam tikra tradicija, apipinta įvairiomis legendomis ir paslaptimis.

Šilutės turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė sako, kad žuvienė – tik vienas iš Pamario kulinarinių perliukų: „Jei lankysitės Šilutės mieste, būtinai užsukite į Hugo Šojaus dvarą, jame paskanaukite kafijos su vofeliais, pasiklausykite pasakojimų apie lietuvininkų ir Didžiosios Lietuvos gyventojų panašumus bei skirtumus. Rusnės saloje privaloma paragauti Rusnės punšo, Šventadienio kafijos su nuostabiuoju Rusnės keksu.“

Rusnės salos gyventojai tikina, kad tikrojo rūkyto karšio skonį galima pajusti tik Rusnėje, – Pamario krašto žvejai per šimtmečius išsaugojo tradicinius receptus. Šiemet jau devintą kartą Šilutės mažųjų laivų uoste rengiamas žuvienės virimo čempionatas, jo tikslas – supažindinti Pamario krašto gyventojus, lankytojus ir svečius su tradicinės žuvienės virimo subtilybėmis, pasidalyti virimo paslaptimis ir pristatyti Pamario krašto žvejybos tradicijas. Šiame renginyje lankytojai žuvienės irgi galės ragauti ir išsirinkti labiausiai patikusią.

„Pamario krašto svečius sunku nustebinti vien informacija apie lankomus objektus ir siūlomus maršrutus, – įsitikinusi Rasa Kmitienė. – Šiandienis turistas nori ne tik pažinti, bet ir pajusti, paragauti, net ką nors pasigaminti ir parsivežti į namus. Taip atsirado mūsų projektas „Pamario žuvėjų giliukiai“. Išvertus iš šišioniškių kalbos tai reiškia – Pamario žvejų laimikiai. Svečiams siūlome trijų valandų pažintinę kelionę laivu po Nemuno deltą. Joje rengiame rūkytų žuvų degustacijas, pilstome Pamario krašto žuvienę, svečius lydintis gidas supažindina su Mažosios Lietuvos istorija, tradicijomis ir ypatumais. Plaukiame į Ventės rago pusiasalį, ten supažindiname su Tado Ivanausko ornitologine stotimi, papasakojame istorijų apie praskrendančių paukščių gyvenimą. Po kelionės vakarą siūlome praleisti jaukiose kaimo turizmo sodybose ir patiems dalyvauti Pamario žuvienės virimo procese.“

Sausio 20 dieną gėrybės iš Pamario atkeliaus į Vilnių. Turizmo, kelionių ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur“ šiais metais kviečiama ragauti pasaulio ir Lietuvos. O kad yra ko ragauti, savo stende parodys ir Valstybinis turizmo departamentas. Garsūs Lietuvos virtuvės veidai: Alfas Ivanauskas, Beata Nicholson, Vytaras Radzevičius ir Bilas Šapiro pristatys savo patiekalus, kviesdami paragauti, kokio skonio Lietuva yra kiekvienam iš jų, kasdien išsikeldami sau iššūkį panaudoti vis kitokį lietuvišką produktą.

Tarptautinė turizmo, kelionių ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“ – sausio 20–22 dienomis Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.


Šiame straipsnyje: Adventurturizmo parodaLitexo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių