Quantcast

Paroda „Prie Babilonijos upių“: darbus inspiravo pabėgėlių tema

Dailės akademijos galerijoje „Artifex“ eksponuojami tapytojos Sigitos Maslauskaitės-Mažylienės darbai, kuriuose ji apmąsto išvarymo, tremties, svetimumo temas.

Pabėgėliai yra tema, kurios ikonografija aptinkama nuo 6-ojo amžiaus prieš Kristų papirusų iki gotikinių katedrų portalų, nuo Rembrandto iki Ketes Kollwitz, sako tapytoja Sigita Maslauskaitė-Mažylienė. Sukurti darbus parodai pabėgėlių tema, – pavadintai „Prie Babilonijos upių. Pabėgėlių laiškai“, – inspiravo dabartiniai Europos įvykiai, karas Sirijoje ir nuolat matomi nuo karo bėgančių žmonių vaizdai. Darbais tapytoja siekia apmąstyti ištrėmimo, išvarymo, ilgesio būsenas, išreikšti sunkias žmogiškąsias patirtis.

„Prieš daugiau nei metus ėmiau dirbti prie ciklo. Pavadinau jį „Prie Babilonijos upių“. Atėjau į galeriją su aiškiai suformuota mintimi apie parodą. Bet aš tai vadinu labiau pasakojimu apie pabėgimo temą, o ne paroda“, – sakė tapytoja S. Maslauskaitė-Mažylienė.

„Artifex“ galerijos erdvėje eksponuojami penki tapybos darbai, tačiau parodoje ne tik paveikslai: eksponuojamas spaudinys, nuotrauka iš interneto, labiausiai pasiekusi žmones, greta ant drobės tapyta jo replika, o vaizdus drobėse lydi užrašai ant medžio skeveldrų – psalmės iš šventojo rašto.

„Ant drobės pradedu rašyti tremties, ilgesio psalmes, taip susiklostė, kad tekstai iš šventojo rašto, nes senajame testamente žydų tauta kalba apie tremtį, apie pabėgimą, ir kai kurie tekstai tiesiogiai siejasi. Rašiau psalmes ant seno klevo atplaišų, nes norėjosi emocionaliai rištis prie kažko kas siejasi su laivu, plaukimu“, – kalbėjo menininkė.

S. Maslauskaitė sako darbuose jai svarbu atskleisti įkvėpimo šaltinio ir replikos sąlygiškumą ir kad jie susijungtų į vieną pasakojimą apie pabėgimą ir išvarymą: „Darbuose akcentuojamos ne socialinės problemos, bet stengiamasi pabrėžti, kad tokiais išvarytaisiais galime tapti visi, bet kada.“

Parodą „Artifex“ galerijoje apžiūrėti galima iki liepos 8-osios, šeštadienį čia rengiamas susitikimas su parodos autore.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Musulmonas

Musulmonas portretas
"Tie, kurie patikėjo ir migravo, ir kovėsi Allaho kely, rizikuodami savo turtu ir savo sielomis, aukštesni jie laipsniu Allahui: jie laimėtojai" Koranas. Vilnius: Obuolys, 2016, p. 167

Kakas

Kakas portretas
Nu ir šūdas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių