Quantcast

Nauja galerija prisistatys garsaus marinisto paroda

Žymaus klaipėdiečio tapytojo Edvardo Malinausko parodos „Jūra” atidarymu ketvirtadienį uostamiestyje savo veiklą pradės nauja dailės galerija, pasivadinusi Herkaus vardu.

Įsikūrė arčiau žiūrovo

„Herkaus galerija“ - daugelį metų sėkmingai veikiančios „Klaipėdos galerijos“ filialas, radęs prieglobstį miesto centre - Herkaus Manto gatvėje. Paprastai galerijos įsikuria išskirtinėse, nuošaliose vien menui skirtose erdvėse ir laukia, kol ištikimi meno mylėtojai jas atras. Atidarydama savo filialą prekybos centre „Herkaus galerija“, Lietuvos dailininkų sąjungos „Klaipėdos galerija“ visus bauginančios krizės akivaizdoje pasišovė sugriauti stereotipus ir išvesti profesionalųjį meną į viešumą, dar labiau priartinti jį prie žiūrovo.

„Norisi, kad kiekvienas galėtų džiaugtis profesionalių dailininkų kūriniais, - netikėtą sprendimą komentavo „Klaipėdos galerijos“ direktorė Violeta Jusionienė. - Tegu užklysta žmonės, nežinantys galerijos adreso, dar neatradę savyje poreikio menui. Tikiuosi, atsitiktinai užėjusieji susidomės, praplės akiratį, supras, kad menas nėra prabanga, menas - reikšminga kiekvieno žmogaus gyvenimo dalis“.

Su E.Malinausko „Jūra”

Galerijos atidarymui ne atsitiktinai pasirinkta klaipėdiečių ypač mylimo dailininko, jau šešias dešimtis metų uostamiestyje gyvenančio ir kuriančio marinisto E.Malinausko tapybos ekspozicija “Jūra”. Maestro parodos - retenybė ir prabanga, tad tai tikrai nepaprasta dovana pirmiesiems naujosios galerijos lankytojams.

E.Malinauskas nuo pirmųjų savarankiško kūrybinio darbo metų aktyviai dalyvauja miesto ir šalies meniniame gyvenime. Daugelis jo darbų tapo reikšmingais Klaipėdos simboliais. E.Malinausko kūrybos branduolys ir esmė, išskirianti jį iš visų Lietuvos tapytojų bei suteikianti ypatingą statusą - jūrinė tematika. Dailininkas šiandien pelnytai yra laikomas vienu žymiausių Lietuvos marinistikos atstovų, sugebančiu profesionaliai ir prasmingai perteikti amžinąją jūros didybę, nuolatinę nuotaikų, būsenų, atspalvių kaitą.

E.Malinausko tapytų jūrinių peizažų herojė viena - Baltija. Garsaus tapytojo jūros peizažai pelnė didelį ir platų pripažinimą: jo paveikslai puošia Lietuvos prezidentūrą, Vyriausybės rūmus, kitus visuomeninius interjerus. E.Malinausko darbais didžiuojasi šalies muziejai ir privatūs kolekcininkai, jo kūriniai daug kartų atstovavo lietuviškajai marinistikai už šalies ribų. Maestro kūryba gerai žinoma užsienyje, jo paveikslų yra Rusijos, Suomijos dailės muziejuose, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Austrijos, Izraelio, JAV, Lenkijos, Filipinų ir kitų šalių privačiose kolekcijose.

Prieš krizę - ryžtas

„Svarbiausias naujos galerijos tikslas - nuolat rengti parodas šioje erdvėje. Supažindinsime klaipėdiečius bei miesto svečius su žymiais profesionaliais Lietuvos dailininkais. Kiekvieną mėnesį pristatysime po naują parodą - gyvenimas galerijoje virte virs“, - žadėjo V.Jusionienė.

Galerijos direktorė džiaugėsi puikiomis, menui eksponuoti lyg tyčia pritaikytomis patalpomis. Anot jos, dabar miesto centre panašių galima surasti daug, nes sunkmečiu užsidaro ten anksčiau veikę parduotuvėlės, ir nuomos kaina jau prieinama. “Kiek mes čia būsime, sunku pasakyti. Matysim, kaip seksis, ar išsilaikysime. Bet esame nusiteikę ryžtingai”, - kalbėjo V.Jusionienė naujos galerijos atidarymo išvakarėse.

Dabar, kai jau įprasta girdėti vien skundus ir gūžtis iš baimės prieš krizės šmėklą, ypač smagu girdėti ir skelbti gerą naujieną - meno kūrėjai ir propaguotojai nenuleidžia rankų. Nauja galerija, nauja meno oazė - didelė dovana Klaipėdos miestui, menu jau besidomintiems ir, tikėkimės, dar susidomėsiantiems miestelėnams.

E.Malinausko tapybos parodos „Jūra” atidarymas rugpjūčio 20-ąją 17.30 val. uostamiesčio „Herkaus galerijos” (Herkaus Manto g. 22) antrajame aukšte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių