Quantcast

Naktinių fortepijono rečitalių ciklo atidaryme – senojo Paryžiaus žavesys

Dvidešimtasis „Kristupo vasaros festivalis“ jau trečius metus klausytojams siūlo ilgus vasaros vakarus namuose iškeisti į naktinius fortepijono rečitalius Šv. Kotrynos bažnyčioje. Juose susitiksite su puikiais jaunais solistais, kurie garsina Lietuvos vardą ne tik prestižinėse salėse, bet ir tarptautiniuose konkursuose. Jie - ne tik talentingi atlikėjai, meistriškai valdantys instrumentą, bet ir asmenybės, kurių pasaulėžiūra, temperamentas, net charakterio savybės atsiskleidžia tiek per koncertinės programos turinį, tiek per atlikimą.

Naktinių fortepijono rečitalių ciklo atidarymo vakarą, liepos 12 d. Šv. Kotrynos bažnyčią užlies „Senojo Paryžiaus muzika“. Į amžinai romantišką Prancūzijos sostinę fortepijono, fleitos bei smuiko garsais nukels trys žavingos atlikėjos: Jonė Punytė, Simona Vaitkevičiūtė, Silvija Vaitkevičiūtė. Fortepijoninio trio koncerte nuvilnys skaidrios, svajingos G. Faure, J. Ibert pjesės, žaismingos M. Ravelio, H. Dutileux sonatos, kiek kaprizinga A. Jolivet daina bei intriguojančios N. Rotos kompozicijos.

„Prancūziška muzika geriausiai atskleidžia fleitos, smuiko ir fortepijono derinį. Be to, Paryžius yra meilės miestas, abejingų jis nepalieka, todėl tokia programa itin tinka jaukiam, svajingam vasaros vakarui,“ – apie paryžietiškos tematikos pasirinkimą atvirauja jaunosios muzikės.

Muzikos mokytis pradėjusi šešerių, Jonė Punytė fortepijono specialybę įgijo Kauno J. Naujalio muzikos gimnazijoje, baigė meno aspirantūros studijas Lietuvos Muzikos ir teatro akademijoje. Pianistė stažavosi Štutgarto aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje, o Trosingeno aukštojoje muzikos mokykloje gilinosi į autentiško senojo fortepijono atlikimo subtilybes. Didelį dėmesį kamerinei muzikai, o ypač Lied (germanų kraštų vokalinės muzikos – aut. pastaba) žanrui, skirianti J. Punytė dalyvavo festivaliuose Lietuvoje, Vokietijoje, Italijoje. Pianistės duetas su dainininke japone Wakako Nakaso tarptautiniame F. Schuberto ir moderniosios muzikos konkurse Grace pelnė pirmą premiją bei specialųjį prizą už geriausiai atliktą šiuolaikinį kūrinį Lied kategorijoje. Su scenos partnere parengtas koncertines programas pristatė Lietuvoje, Vokietijoje, Austrijoje, Italijoje. J. Punytė yra ne tik pasinėrusi į aktyvią koncertinę veiklą, bet ir dirba pedagoginį darbą nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Fleitininkė Simona Vaitkevičiūtė baigusi M. K. Čiurlionio menų mokyklą ir magistrantūros studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, išvyko tobulintis į Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universitetą, o vėliau tobulinosi įvairiuose meistriškumo kursuose. Atlikėja yra tarptautinio jaunųjų muzikų konkurso „Berlingske Tidende“ Kopenhagoje ir tarptautinio jaunųjų fleitininkų konkurso Jelgavoje laureatė. S. Vaitkevičiūtė dalyvavo tarptautiniuose jaunimo orkestruose, groja įvairių sudėčių kameriniuose ansambliuose. Muzikė grojo solo su Lietuvos Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru ir Atėnų simfoniniu orkestru. Fleitos virtuozė dirba Kauno miesto simfoniniame orkestre.

Smuiku griežianti Silvija Vaitkevičiūtė po mokslų M. K. Čiurlionio menų mokykloje ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, studijas tęsė užsienyje – Zalcburgo Mozarteum universitete bei Leipcigo aukštojoje mokykloje. Atlikėja pelnė prizines vietas tarptautiniuose jaunųjų smuikininkų konkursuose Taline, Kopenhagoje, Raimundo Katiliaus ir Viktoro Radovičiaus smuikininkų konkursuose bei kamerinių ansamblių konkursuose Klaipėdoje ir Vilniuje. S. Vaitkevičiūtė dalyvavo tarptautiniuose jaunimo orkestruose, o praktiką atliko Leipcigo MDR simfoniniame orkestre. Smuikininkė solo grojo su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru ir Lietuvos muzikos akademijos simfoniniu orkestru.

Liepos 19 d. į fortepijono rečitalį kviečia ne vieno konkurso laurus nuskynusi, tarptautinių fondų palaikymo sulaukusi Veronika Kopjova. Pianistė įgimtu muzikalumu žavi tiek kritikus, tiek viso pasaulio publiką ir užtikrintai kopia į muzikinį elitą. V. Kopjovos fortepijono rečitalyje skambės W. A. Mozarto, L. van Beethoveno, E. Granados, kt. kompozicijos.

Liepos 26 d. solistas Paulius Rudokas fortepijono muzikos koncerte mėgins sužinoti didžiojo romantiko Fryderiko Chopino paslaptis. Į draugiją pasitelkęs kontrabosininką Donatą Bagurską ir styginių kvartetą „METTIS“ (smuikininkus Kostą Tumosą, Bernardą Petrauską, altininką Karolį Rudoką, violončelininką Roką Vaitkevičių) Šv. Kotrynos bažnyčios skliautus užpildys Lenkijos muzikos genijaus koncertais fortepijonui ir orkestrui.

Instrumentų karalius fortepijonas jaunųjų virtuozų rečitaliuose suspindės visomis savo spalvomis – nuo barokinių grožybių iki ekspresyvių šių dienų skambesių. Svarbiausia, kad jo paletėje nestigs romantinių potėpių, kuriais gėrėtis galėsite liepos 12 – rugpjūčio 23 d. (kiekvieną šeštadienį) Šv. Kotrynos bažnyčioje. Koncertų pradžia – 21 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių