Quantcast

Nacionaliniame dramos teatre - premjera

  • Teksto dydis:

Penktadienį, rugsėjo 20 d., Lietuvos nacionaliniame dramos teatre Vilniuje vyks lenkų dramaturgo Tadeusz'o Slobodzianek'o kūrinio pagrindu režisierės Yany Ross sukurto spektaklio „Mūsų klasė“ premjera.

Slobodzianek'o dramos, už kurią autorius gavo literatūros apdovanojimą Nike (vienas pagrindinių lenkų meno apdovanojimų), pasaulinė premjera įvyko 2009 m. National Theatre Londone, po to spektaklis buvo statomas įvairiose šalyse (tarp kita ko JAV, Kanadoje, Japonijoje, Rusijoje, Brazilijoje, Ispanijoje ir Vengrijoje). Koncentruodama dėmesį į lenkų ir žydų santykių tematiką, pjesė paliečia universalias kaltės, atsakomybės, sudėtingų santykių tarp aukos ir budelio problemas. Slobodzianek paliečia nusikaltimų, vykusių Jedvabnėje, istoriją (1941 m., hitlerinės okupacijos metu, inspiruojama vokiečių administracijos dalis miestelio gyventojų-lenkų  dalyvavo kitų miestelio gyventojų žudyme, tada žuvo apie 300-400 žydų), pristatydamas dešimt herojų, lenkų ir žydų, mokyklos laikų draugus, kuriuos stebime 70 metų bėgyje – nuo trečio dešimtmečio pabaigos iki XXI amžiaus pradžios.  Tuo laikotarpiu besikeičiantys istorijos likimai – nuo II Rzeczpospolitos, per sovietų, hitlerinę ir vėl sovietų okupaciją, o po to komunistų valdžią, iki III Lenkijos Respublikos – daro nuolatinį spaudimą herojams ir verčia juos daryti nežmonišką pasirinkimą. Vieni jų tampa nusikaltimų aukomis, kiti jų kaltininkais, kai kurios aukos – besikeičiančių istorijos aplinkybių įtakoje – tampa nusikaltėliais.

Lenkijoje Slobodzianek'o pjesė įsirašė į plačius, intensyviai vykusius nuo XX a. pabaigos debatus apie toleranciją ir jos nebuvimą antisemitizmo pavidalu, apie lenkų nuopelnus ir kaltes žydų – jų bendrapiliečių – atžvilgiu vokiečių okupacijos metu. Išsaugojant istorines proporcijas ir realybės supratimą (jokioje kitoje hitlerininkų okupuotoje šalyje pasipriešinimo judėjimo dalyviai ir individualūs „pasaulio tautų teisuoliai“ nesuteikė tokios didelės pagalbos žydų bendruomenės atstovams, esant didžiulei su tuo susijusiai rizikai), kai kurių Lenkijos piliečių įvykdytų nusikaltimų karo metu suvokimas tapo lenkų istorinės atminties dalimi. Tačiau debatai ir pasisakymai, tokie kaip Slobodzianek'o, visų pirma leidžia suprasti tragišką II pasaulinio karo įvykių pobūdį, kai pavieniai asmenys atsidurdavo ekstremalioje situacijoje, kurioje ne visi sugebėdavo pakelti tą išbandymą. Ta prasme „Mūsų klasė“ – tai universali drama, parodanti žmonių silpnybę, iššūkius, kurių akivaizdoje įvairiais istorijos momentais atsidūrė daugybė asmenų ir tautų. Patirtis patvirtina, kad kiekvienas pjesės „Mūsų klasė“ parodymas bei šios sudėtingos temos gvildenimas bet kur pasaulyje, sukelia diskusijas atsiskaitymo su savąja istorija tema.

Kviečiame pasižiūrėti spektaklį (rugsėjo 20 ir 21 dienomis) bei dalyvauti debatuose „Menas ir holokaustas. Refleksijos po spektaklio  premjeros“, kuriuose taip pat dalyvaus pjesės autorius  Tadeusz Slobodzianek, spektaklio režisierė Yany Ross, žurnalistas ir publicistas Adam Szostkiewicz, vokiečių teatrologas Thomas Irmer, literatūrologė ir teatrologė Irena Veisaitė. Debatų vedantysis – kritikas ir žurnalistas Linas Vildžiūnas.
Renginio pradžia rugsėjo 21 d. 15:00 val. Lietuvos nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje (Gedimino pr. 4).



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių