Quantcast

A. Kurkovas: tūkstančiai lietuvių išvyko sutirpti bendrame Europos kultūros buljone

  • Teksto dydis:

Ukrainos rašytojas Andrejus Kurkovas Vilniuje pristato romaną „Šengeno istorija“, pasakojantį apie Europą ir lietuvius joje.

Knygos veiksmas vyksta Lietuvoje, Anykščiuose, Prancūzijoje ir Anglijoje. Pasak R. Kurkovo, pro pakeltus Šengeno užtvarus tūkstančiai lietuvių išvyko sutirpti bendrame Europos kultūros buljone.

Rašytojas Andrejus Kurkovas – daugiausia į užsienio kalbas verčiamas šiuolaikinis Ukrainos rašytojas, daugiau nei 20 knygų, scenarijų autorius, žurnalistas. Jo knygos išverstos į 36 pasaulio kalbas. Lietuvių kalba yra išleistas jo romanas „Iškyla ant ledo. Pašalinio mirtis“, praėjusiais metais pasirodė dar dvi jo knygos: „Maidano dienoraštis“ ir „Bikfordo pasaulis“. Naujausią romaną „Šengeno istorija“ išversti ketinama kitąmet. A. Kurkovas sako, kad yra dėkingas Marcelijui Martinaičiui, leidusiam jam romane panaudoti veikėją Kukutį.

„Apie romaną pradėjau galvoti dar iki sprendimo tikrai jį rašyti. Nuo 2004-ųjų pradėjau dažnai lankytis Lietuvoje, susipažinau su šalimi ir jos žmonėmis ir vis daugiau domėjausi pačia šalimi, mitais ir tiesa, kuri kartais pasirodydavo esanti mitas arba atvirkščiai. Galų gale nusprendžiau padėkoti Lietuvai, kad ši taip palaiko Ukrainą, siekiančią tapti stipria valstybe. Mane sužavėjo jūsų atvirumas. Norėjau parodyti, kaip lietuviai savo šalį nešiojasi tiesiog kišenėse.

Lietuvių mentalitetas, psichologija skiriasi nuo slaviškojo, bet lietuviai – ir ne vakariečiai. Turbūt jungiamoji grandis būtų buvusi Prūsija. Bet ji išnyko, o lietuviai tik dėl savo charakterio išliko. Iš tikrųjų lietuviai ir tylūs, ir atviri, ir labai  mėgsta abejoti“, – savo pastebėjimus vardijo A. Kurkovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Šis rašytojas rašo kad pabuvojo Lietuvoje,tačiau iš jo teiginių matosi kad jis ne visai yra susipažinęs su lietuvių gyvenimu Lietuvoje.Jie išvyko į europą gelbėdami save,savo šeimas nui bado,nedarbo.Visi kurie šiuo metu yra Lietuvoje ir tokioje situacijoje, labai vargsta,badauja,metami iš butų ,nes negali susimokėti paprasčiausiu pragyvenimo mokesčių,atimami antstolių privatus butai,apie sotų rytojų net yra negarantuoti.Šis rašytojas nori matyti tokią Ukrainą kaip Lietuvą? Keista,tada jis visai nežini ką rašo ir manau ,kad yra nesusipažinęs su tikru lietuvių gyvenimu Lietuvoje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių