Quantcast

„Kultūros naktis“: bijai slemo – neik į miestą

  • Teksto dydis:

Birželio 16-osios vakarą, kai Lietuvos sostinėje prasidės jau tradiciniu tapęs vienos nakties kultūros ir meno festivalis „Kultūros naktis“, nušviesiantis visą miestą, Lietuvių kalbos institutas visus, nebijančius naktinėti ir neabejingus kultūrai, pakvies į vieną iš nakties žiburių – gyvą, interaktyvų slemo vakarą „Bijai slemo – neik į miestą“. 

Renginys vyks 20:30–22:30 val. kalbos muziejuje „Lituanistikos židinys“ (P. Vileišio g. 5).

Slemas – gyvos kultūros pavyzdys

Miesto žmogus yra gyvas. Jis ne tik stebi – jis kalba. Jis nebijo diskutuoti apie (ne)poetišką kasdienybę, prieštaringą, tikrą gyvenimą. Todėl slemas yra puiki galimybė kiekvienos asmenybės saviraiškai.

Slemas šiandien yra vienas iš įdomiausių, naujausių ir gyvybingiausių šiuolaikinių literatūrinių reiškinių Lietuvoje, tai tarsi šiuolaikinis literatūrinis avangardas. Tai interaktyvi sakytinė poezija, kuri yra atliekama (skaitoma) gyvai. Pasirodymo metu itin daug dėmesio skiriama kalbėjimo raiškai ir ypač palaikomas ryšys su klausytojais. Kaip teigia slemo entuziastai, ši netradicinė poezija daro poveikį ne skaitytojui ilgai skaitant ir interpretuojant eilėraščius, o klausytojui klausant sąmojingai, apgalvotai atliekamą tekstą. Paprasčiau tariant – tai poezijos žanras, kuriame į vieną susijungia garsas, vaizdas, tekstas ir kalbos žaismas.

Galima sakyti, kad nors šis reiškinys mūsų šalyje yra pakankamai naujas, vis dėlto jis jau turi savo istoriją, populiarumą, periodiškus susitikimus ir žvaigždes. Tad „Kultūros naktis“ niekaip negalėtų praeiti be tokio ryškaus šiandienos kultūros reiškinio.

Gyvas žodis kalbos namuose

Slemo vakaro vieta „Kultūros naktį“ pasirinkta neatsitiktinai. 2017-ieji yra paskelbti Lietuvių kalbos kultūros metais, tad gyvam, tikram žodžiui, improvizuotai kūrybai duris atvers kalbos namai – Lietuvių kalbos institutas (LKI), įgyvendindamas vieną iš „Lietuvių kalbos gyvybės festivalio“ ciklo renginių. Renginys vyks interaktyviame LKI kalbos muziejuje „Lituanistikos židinys“, kurio šviesa „Kultūros naktyje“ leis atsiskleisti kūrybos ir kalbinių žaidimų deriniui. Kalbos namai sutelks kalbą ir žodžius puikiai valdančius entuziastus, slemo dalyviai demonstruos kalbos gyvumą, beribiškumą, modalumą. Renginio tematika itin aktuali šiomis dienomis, kai vis daugiau diskutuojama apie kalbos normas ir laisvę.

Kurti, dalintis ir klausytis gali kiekvienas

Kaip ir kiekviename slemo kūrybos susibūrime, skaitymas yra laisvas ir savanoriškas. Renginys skatina susiburti ir slemo vilkus, ir nepabijoti išdrįsti išeiti į sceną, į miestą, tuos, kurie galbūt dar tik neseniai savyje atrado kalbos valdytojo, kūrėjo, gyslelę ar ilgai laukė tinkamos progos pasirodyti. Slemo vakaras atviras kiekvienai improvizacijai. Visi, norintys pasidalinti savo atradimais, kviečiami registruotis iš anksto el. paštu lituanistika@lki.lt arba privačia žinute Lituanistikos židinio feisbuke. Tiek pat svarbus vertintojų vaidmuo slemo vakaruose tenka publikai, kuri iš tikrųjų turės progą įsitraukti į procesą, pajusti gyvą žodį, kalbos žaismą, tikrą kultūrą, šiuolaikinio meno virsmą. Žiūrovams registruotis nebūtina.


Šiame straipsnyje: kultūros naktisrenginiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių